Rundveehouderij

Achtergrond 1825 x bekeken

Britse vakbond sleept Arla voor de rechter

De Britse vakbond Unite sleept Arla Foods UK voor de rechter omdat het bedrijf zich niet zou hebben gehouden aan de wettelijke procedures rond het ontslaan van personeel.

Arla Foods zegt in een reactie verrast te zijn over de aankondiging omdat het wel de regels heeft gevolgd.

De zaak draait om een melkfabriek in Hatfield Peverel iets ten noorden van Londen. De Brits tak van Arla gaat die fabriek sluiten waarbij 230 banen verloren gaan.

Strikte regels rond ontslagronden

Sinds enkele jaren gelden in Groot-Brittannië strikte regels voor het overleg met personeel en vakbonden bij dergelijke ontslagronden. Unite stelt nu dat Arla Foods UK zich niet aan die regels heeft gehouden. "Wij werden alleen geraadpleegd over de gevolgen van de sluiting, niet over het besluit tot sluiting zelf. Dat betekent dat we niet de gelegenheid hebben gekregen om over alternatieve oplossingen te praten", zegt vakbondsbestuurder Mark Barter. Arla Foods UK zegt echter dat het gedurende de gehele procedure nauw contact heeft gehad met de bond en 'alle opties op tafel heeft gelegd om de gevolgen voor de werkgelegenheid en het personeel zo veel mogelijk te beperken'.

Ook sluiting fabrieken Muller-Wiseman

Elders in Groot-Brittannië sluit ook Muller-Wiseman twee kleinere fabrieken. Bij dit zuivelbedrijf gaat het om locaties in East Kilbride en Aberdeen, beide in Schotland, waar in totaal 225 mensen werken. De sluitingen passen in de herstructurering van de onderneming na de overname van Robert Wiseman door het Duitse Muller. Bovendien stelt Muller dat de veranderde marktomstandigheden een verdere schaalvergroting nodig maakt.

Transportkosten melk voor rekening boer

De 43 boeren die momenteel hun melk leveren aan de fabriek in Aberdeen, kunnen overstappen naar een andere fabriek elders in Schotland. De boeren moeten echter wel 2,2 cent per liter aan transportkosten betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.