Rundveehouderij

Achtergrond 1527 x bekeken

BCZ: alleen minder melkproductie EU zorgt voor marktherstel

De zuivelmarkt kan alleen herstellen door het Europese melkaanbod tijdelijk te verminderen. Dat meldt de Belgische zuivelindustrie (BCZ) bij de presentatie van haar jaarcijfers.

Hoewel momenteel op de zuivelmarkt sprake is van wat lichtpuntjes, is werkelijk herstel van de zuivelmarkt volgens BCZ pas mogelijk wanneer ook de EU tijdelijk minder melk produceert. De lichtpuntjes waarover de brancheorganisatie spreekt zijn: een daling van de melkproductie in Zuid-Amerika en Oceanië; een stijging van de uitvoer naar China; een toename van de zuivelconsumptie in de VS en een stijging van de boternoteringen. Toch zijn deze positieve signalen volgens BCZ onvoldoende om de zuivelmarkt fundamenteel te laten herstellen.

Marktsignalen doorgeven aan veehouders

Hoe een vermindering van de Europese melkaanvoer gerealiseerd moet worden, daarover spreekt BCZ-bestuurder Renaat Debergh zich niet uit. Wel geeft hij aan dat het de taak is van de zuivelindustrie om marktsignalen aan de melkveehouders door te geven. Dat signaal is volgens hem helder: gezien de marktprijs moet de melkproductie tijdelijk naar beneden. Gebeurt dat niet, dan blijft een spoedig marktherstel uit tot eind dit jaar of mogelijk zelfs volgend jaar.

In 2015 is 3% meer melk verwerkt dan in 2015

De Belgische zuivelindustrie realiseerde in 2015 een omzet van €4,4 miljard. Dat is een daling van 17,7% ten opzichte van 2014. Van deze €4,4 miljard wordt bijna 61%, €2,7 miljard, uitgevoerd. De zuivelindustrie verwerkte 4,1 miljard liter melk (ruim 4,2 miljard kilo). Dat is 3% meer dan een jaar eerder. De extra melk ging in 2015 vooral naar kaas (+22%), boter, melkdranken en verse zuivelproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.