Rundveehouderij

Achtergrond

45.000 méér runderen geslacht

Handelaren en slachterijen zeggen dat het aantal slachtingen in de laatste weken is gedaald. Toch blijkt uit slachtgegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat het aantal slachtingen toch op niveau blijft. In week 21 en 22 zijn er ruim 10.500 dieren geslacht, wat flink hoger is dan de aantallen in de voorgaande jaren.

Tot en met week 22 zijn 238.663 runderen geslacht, 23% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit komt neer op 45.000 extra slachtingen. Hiermee wordt duidelijk dat het aanbod van slachtkoeien helemaal niet zo krap is als gedacht.

Verschillen in slachtnoteringen lopen op

Ondertussen lopen de verschillen in de noteringen verder op. Veemarkt Bunnik heeft maandagochtend de notering van de koeien met 10 cent per kilo verhoogd. Dit terwijl slachterijen de hand op de knip houden. Een O-kwaliteit koe noteert in Bunnik tot €3,05 terwijl slachterijen maximaal €2,95 uitbetalen voor de echte top koeien in die kwaliteit. De prijs ligt daarmee ver onder het niveau van vorig jaar, toen er nog €3,40 per kilo werd betaald.

Vraag naar rundvlees zal verder afnemen

De vraag naar rundvlees zal in de komende weken verder afnemen als de zomervakanties starten. De handel zal dan naar verwachting moeizamer worden.

Prognose: stabiele prijs.

 

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.