Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Zuivelmarkt houdt positief sentiment goed vast

Het herstel van de zuivelprijzen blijft voorlopig goed aanhouden. Ook de prijzen voor de foliekaas gaan mooi verder omhoog.

Het is nog altijd te weinig om een acceptabele melkprijs van te betalen, maar een prijs van €2,05 of €2,10 per kilo is in ieder geval behoorlijk beter dan de €1,60, die nog maar enkele weken terug werd betaald. Dat was achteraf gezien ook wel echt de bodem. Er is bovendien nog meer ruimte voor prijsverhoging.

Minder melk, meer natuurkaas, poeder voor interventie

De verbeterde situatie is het gevolg van een krappere beschikbaarheid van melk, meer productie van natuurkaas in plaats van foliekaas en een forse productie van mageremelkpoeder voor de interventie. Vorige week werd een recordvolume van 22.000 ton mageremelkpoeder ingeleverd. Zo'n actie houdt de markt nu ook merkbaar schoner. Op de gewone markt wordt mageremelkpoeder inmiddels ook boven de €1.700 per ton verkocht, terwijl vollemelkpoeder wordt verkocht voor prijzen tussen de €1.850 en bijna €2.000 per ton. Dit gaat  bij een goed lopende export.

Roomprijs schiet verder omhoog

De vetmarkt blijft het zoals gebruikelijk het beste doen. De roomprijs schoot deze week verder omhoog tot ruim boven de €3,00 per kilo. In sommige gevallen wordt zelfs meer dan €3,10 betaald. Mageremelkconcentraat gaat naar zo'n €1,30 per kilo, wat het maximale is voor de huidige marktomstandigheden.

Als vanzelf doet ook de spotmarkt voor rauwe melk mee in het positieve sentiment. Voor Nederlandse rauwe melk wordt tot zo'n 20 cent per kilo betaald, zo'n 1,5 cent meer dan vorige week.

Prognose: stijgende prijzen

Laatste reacties

  • kleine boer

    En niemand is er blij mee ?

  • japke33

    nee, natuurlijk niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.