Rundveehouderij

Achtergrond 3009 x bekeken

Opgaande markt met hier en daar prijs-euforie

De zuivelmarkt heeft ook deze week de opgaande lijn mooi vastgehouden. Hier en daar heerst zelfs wat prijs-euforie, maar onzekerheid over het verlengen van de interventie voor mageremelkpoeder drukt de stemming hier en daar.

Het snelst was dit merkbaar op de markt voor mageremelkconcentraat. Die was begin deze week gestegen naar €1,45 per kilo en staat nu weer op zo'n €1,30.

Roomprijs en boter

De markt voor melkvet schiet echter verder omhoog. In Nederland en Duitsland gaat de roomprijs naar €3,25 per kilo en hoger, terwijl boter op de spotmarkt €2,80 noteert. Voor de bedrijven die onlangs nog boter voor €2,29 aan de Duitse retail hebben verkocht, is het erg zuur.

Stabiele spotmarkt

De spotmarkt blijft vreemd genoeg nog redelijk stabiel in onze contreien. Net als vorige week schommelt de spotnotering rond de 20 cent franco geleverd. Richting het zuiden van Duitsland loopt de prijs snel op, omdat daar het trekkende effect van de Italiaanse markt weer voelbaar wordt.

Kaasmarkt trekt aan

De kaasmarkt blijft ook aantrekken. Een geluk hierbij is dat de melkaanvoer minder hoog is dan eerst gevreesd en dat er de laatste tijd ook minder melk in de kaasbak is gedaan. De spotprijs ligt nu op zo'n €2,20 per kilo voor Goudse foliekaas, voor later dit seizoen worden al contracten afgesloten voor €2,70 en meer, meldt de handel. De vraag is of dit soort prijsstappen houdbaar is. Ook de mozzarellaprijs pakt mooi op.

Onzekerheid over interventie

Bij de poeders heerst er veel onzekerheid over de interventie. Sinds dinsdag geldt weer een tendersysteem voor opkoop. Een langeretermijnoplossing blijft nog even uit.

Prognose: hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.