Rundveehouderij

Achtergrond 2734 x bekeken 5 reacties

Onjuist medicijn gebruik bij fout gewicht schatten

Als veehouders of dierenartsen medicijnen inzetten bij melkvee en ze gaan uit van een gemiddeld gewicht van 650 kilo, dan is er een grote kans dat er over- en ondergedoseerd wordt. Dat blijkt uit een kleinschalig veldonderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.

Bij toedienen van gerichte medicatie is het belangrijk om over- of onderdosering te voorkomen om zo ook de juiste werking van het medicijn te mogen verwachten. Maar dan moet de veehouder of dierenarts wel goed het gewicht kunnen schatten. Wegen is natuurlijk het best, maar dat kan op bijna geen een bedrijf. Dus is men aangewezen of schatten 'op het oog' of met een meetlint.

Betrouwbaarheid schatten onderzocht

In het onderzoek is op twee melkveebedrijven gekeken hoe betrouwbaar het meten van de borstomvang met een meetlint bij melkgevende dieren is, en naar de betrouwbaarheid van schatting 'op het oog'. Beide bedrijven hebben een melkrobot met een weegfunctie, zodat de geschatte waarden vergeleken zijn met de gemeten data.

Gemiddeld te zwaar geschat

Meten met een meetlint blijkt in dit onderzoek een betere schatting te geven dan een schatting 'op het oog'. Toch vindt ook bij het meetlint over- of onderschatting plaats. Gemiddeld genomen is het geschatte gewicht door het meetlint 16,7 kilo hoger dan het gemeten gewicht. Bij schatting 'op het oog' is die overschatting gemiddeld nog hoger, namelijk 43 kilo.

De variatie binnen de koppel koeien is ook groot. 95 procent van de koeien weegt tussen 470 kilo en 826 kilo. De variatie in gewicht is afhankelijk van de uniformiteit van de koppel en eventueel inkruisen met andere rassen.

Laatste reacties

 • DJ-D

  Schokkend! Flauwekul 1 x mesten of urineren is het verschil.

 • harry4

  Goede opmerking DJ-D. Jij bent waarschijnlijk boer en bent nuchter genoeg. De mensen langs de zijlijn maken overal een probleem van. Maar je kunt ze het ook niet kwalijk nemen want ze weten niet beter. Als ze nu maar eens ophielden om op de stoel v.d. boer te willen zitten. Mag wel maar dan eerst 10 jaar praktijkervaring opdoen.

 • harry4

  Gemiddeld te zwaar geschat is niet zo'n probleem als te licht geschat. Een klein beetje overdosering is niet gewenst maar geen probleem. Te lage dosering werkt antibioticaresistentie in de hand. Dus dat is uit den boze.

 • DJ-D

  @Harry4. Ja we melken koeien. Nee te weinig toedienen dan werkt het niet optimaal of zelfs niet, maar het is prijzig spul dus te veel daar heeft een boer ook geen belang bij. Borstomvang meten is prima methode. Maar als ik zulke artikelen lees kun je er altijd op wachten dat binnenkort weer iets verplicht wordt of dat we een weeginrichting moeten aanschaffen. Er moeten altijd weer niet bestaande problemen worden opgelost.

 • Jan-Zonderland

  Zou het bij medicatie voor mensen ook altijd zo secuur komen ?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.