Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Mini-herstel doet zuivelprijzen scherp stijgen

De zuivelmarkt maakt een mini-herstel door (van echt herstel durft nog niemand te spreken). De prijzen van room, blokboter, magere melkconcentraat, kaas en volle melkpoeder schieten deze week door een krappe aanvoer met honderden euro's per ton omhoog.

Nog altijd naar een niveau dat te laag is om een goede melkprijs van te betalen, maar niettemin is het herstel spectaculair.

Het hardst schoot de roomnotering omhoog, naar nu zo'n €2.900 per ton, zo'n €300 hoger dan vorige week. Ook de boterprijs ging aanzienlijk omhoog. Blokboter noteert op de spotmarkt zo'n €2.500 per ton. Eigenlijk onbegrijpelijk, gezien het feit dat de Duitse zuivel nog maar goed twee weken geleden tekende voor een prijs van €2.290 per ton boter, geleverd in kleinverpakking aan de Duitse prijsvechters in de retail.

Kaasproducenten vragen weer meer

Ook de kaasproducenten durven weer flink meer te vragen, tussen de €2,00 en €2,20 per kilo voor Goudse folie. Dat komt doordat de voorraden jonge kaas minimaal zijn en er inmiddels meer is verkocht dan kan worden geleverd. Dat schept kansen en begrijpelijk dat de zuivel hierop inspringt. Het spel is nu weer even voor hem.

Helaas is het nog wel een bijna exclusief Europees spel. Op de wereldmarkt is van een kleinere beschikbaarheid en aantrekkende vraag nog weinig te merken. Daar blijven de prijzen laag. Bovendien is een gestage stijging van de zuivelprijzen vanaf nu in Europa nog geen gelopen race. Oorzaak van de snelle prijsstijgingen is de lager dan verwachte melkaanvoer in april. Spannende vraag is: wat gaat mei doen?

Prognose: hogere prijzen

Laatste reacties

 • kleine boer

  Dus nu ben ik benieuwd naar de reacties want dit kan natuurlijk niet volgens de geleerde hier op de site....

 • ...............

  De winsten zijn wel weer voor de handel, wie anders.
  Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

 • info519

  je hebt best kans dat het klopt omdat Rabobank net prognose heeft gegeven dat nog slechter wordt..........

 • brutus71

  Ik heb hier al eerder vermeld, hoe harder de noteringen (melkprijs) daalt, hoe eerder het diepte bereikt is en de markt kan werken aan een herstel,mis schien is dit een begin.
  Als iedereen negatief is, is er kans op herstel, we zullen zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.