Melkveehouders van de Dutch Dairymen Board (DDB), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de European Milk Board (EMB) voerden dinsdagochtend actie bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar de Europese landbouwministers bijeen zijn voor de informele landbouwraadvergadering.
De boeren zijn met een aantal trekkers en kunstkoeien naar Amsterdam gereisd om te pleiten voor een ander zuivelbeleid. Ze willen een hogere melkprijs en beperking van de melkproductie.
De melkveehouders komen vanuit alle streken van het land. Melkveehouders uit het Achterhoekse Baak vertrokken om 0.30 uur om op tijd met de trekker in Amsterdam te zijn. "Dit was niet zo ver, we zijn ook al een paar keer met de trekker naar Brussel gereden om actie te voeren", zegt de melkveehouder. Ze reisden met de trekker via Zeewolde, om samen met andere trekkers naar Amsterdam te rijden. "De toch verliep goed. Alleen in Amsterdam was het even lastig met de trekker, omdat je niet overal met de trekker mag rijden", vertelt de melkveehouder.
'Actievoeren heeft effect'
De ondernemers voeren vaker actie. "Het heeft effect. Na de protesten in Brussel vorig jaar is er toch een crisismaatregel gekomen om ons te helpen. Als is dat geld op een heel andere manier ingezet dan wij hadden voorgesteld. We zijn in ieder geval gehoord", zegt de boer.
De melkveehouders staan aan de overkant van het water en hopen dat de ministers, die per boot naar het Scheepvaartmuseum gaan, langs de actieplaats varen. Er klinkt teleurstelling als blijkt dat de ministers achterlangs het VOC-schip bij het museum naar binnen zijn gegaan, waardoor de ministers de actievoerders niet goed hebben gezien. "Schijtlijsters", sist een van de actievoerders.
'Water staat ons aan de lippen'
Om hun actie kracht bij te zetten klinken knallen en wordt een pak stro in brand gestoken. De politie houdt de actievoerders nauw in de gaten. Symbolisch wordt een kunstkoe met de voorlader van een trekker te water gelaten. Het touw zit rond de nek van het dier, waardoor het lijkt als ze aan de strop hangt.
"Het water staat ons aan de lippen", zegt Sieta van Keimpema van de DDB. De koe wordt gered met een rubber boot waar MVP op geschreven staat, verwijzend naar het Melk Verantwoordelijkheids Programma, een programma om de Europese melkproductie te verlagen om daarmee een betere prijs te krijgen. "Voor veel boeren is het al te laat. Ze zullen failliet gaan", verwacht Van Keimpema. Ze pleit er ook voor om de boeren die nog steeds uitbreiden een heffing te laten betalen, omdat zij bijdragen aan een nog slechtere melkprijs.
"We hadden al voorspeld dat de afschaffing van het melkquotum dit tot gevolg zou hebben. En nu is het gebeurd", zegt Guus Geurts van Platform Aarde Boer en Consument.
'Vooral jonge boeren redden het niet'
"De melkprijs is door het beleid fors gezakt. We willen het liefst ons inkomen uit de markt halen, maar dat het beleid ons die mogelijkheid wel geven. Dat lukt bij het huidige beleid niet, vindt melkveehouder Nico Hoogland uit Purmer. Hij vreest dat vooral de jonge boeren het niet zullen redden. De oudere boeren zullen het nog wel redden, maar de jonge boeren hebben geen reserves.
Een andere melkveehouder vreest zijn toekomst. "Ik heb het bedrijf aan mijn zoon overgedragen, op een manier zodat hij het voort kon zetten. Het quotum was mijn pensioen. Dat is nu ook verloren gegaan", zegt hij.
'Structuur van gezinsbedrijven gaat verloren'
Ron Stuijt uit Wijde Wormer vreest dat het met huidige beleid de typische structuur van de Nederlandse melkveehouderij, met gezinsbedrijven, verloren gaat. "Ik heb een paar jaar geleden een duurzame stal gebouwd. Het werkt voor mij veel prettiger hoor, dus ik heb er wel voordeel van. Maar het zou ook fijn zijn als ik de investering terug kan verdienen."
Een aantal jonge boeren besluit om de actie verder uit te breiden: ze gaan naar de ministers toe zwemmen. Overalls worden uitgetrokken. "Dan heb ik straks nog een droog pak", zegt de jonge boer. Onder luid geroep gaan ze te water. Al snel komt een politieboot naar de zwemmers toe. Ze mogen niet naar de locatie van de vergadering zwemmen. Ze trekken er wel de aandacht mee. Ook vanuit de vergaderlocatie wordt de zwempartij opgemerkt. Maar naar buiten komen de ministers niet.