Rundveehouderij

Achtergrond 28 reacties

Melkveehouders voeren actie voor betere melkprijs

Melkveehouders van de Dutch Dairymen Board (DDB), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de European Milk Board (EMB) voerden dinsdagochtend actie bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar de Europese landbouwministers bijeen zijn voor de informele landbouwraadvergadering.

De boeren zijn met een aantal trekkers en kunstkoeien naar Amsterdam gereisd om te pleiten voor een ander zuivelbeleid. Ze willen een hogere melkprijs en beperking van de melkproductie.

De melkveehouders komen vanuit alle streken van het land. Melkveehouders uit het Achterhoekse Baak vertrokken om 0.30 uur om op tijd met de trekker in Amsterdam te zijn. "Dit was niet zo ver, we zijn ook al een paar keer met de trekker naar Brussel gereden om actie te voeren", zegt de melkveehouder. Ze reisden met de trekker via Zeewolde, om samen met andere trekkers naar Amsterdam te rijden. "De toch verliep goed. Alleen in Amsterdam was het even lastig met de trekker, omdat je niet overal met de trekker mag rijden", vertelt de melkveehouder.

'Actievoeren heeft effect'

De ondernemers voeren vaker actie. "Het heeft effect. Na de protesten in Brussel vorig jaar is er toch een crisismaatregel gekomen om ons te helpen. Als is dat geld op een heel andere manier ingezet dan wij hadden voorgesteld. We zijn in ieder geval gehoord", zegt de boer.

De melkveehouders staan aan de overkant van het water en hopen dat de ministers, die per boot naar het Scheepvaartmuseum gaan, langs de actieplaats varen. Er klinkt teleurstelling als blijkt dat de ministers achterlangs het VOC-schip bij het museum naar binnen zijn gegaan, waardoor de ministers de actievoerders niet goed hebben gezien. "Schijtlijsters", sist een van de actievoerders.

'Water staat ons aan de lippen'

Om hun actie kracht bij te zetten klinken knallen en wordt een pak stro in brand gestoken. De politie houdt de actievoerders nauw in de gaten. Symbolisch wordt een kunstkoe met de voorlader van een trekker te water gelaten. Het touw zit rond de nek van het dier, waardoor het lijkt als ze aan de strop hangt.

Melkveehouders voeren actie voor betere melkprijs

"Het water staat ons aan de lippen", zegt Sieta van Keimpema van de DDB. De koe wordt gered met een rubber boot waar MVP op geschreven staat, verwijzend naar het Melk Verantwoordelijkheids Programma, een programma om de Europese melkproductie te verlagen om daarmee een betere prijs te krijgen. "Voor veel boeren is het al te laat. Ze zullen failliet gaan", verwacht Van Keimpema. Ze pleit er ook voor om de boeren die nog steeds uitbreiden een heffing te laten betalen, omdat zij bijdragen aan een nog slechtere melkprijs.

"We hadden al voorspeld dat de afschaffing van het melkquotum dit tot gevolg zou hebben. En nu is het gebeurd", zegt Guus Geurts van Platform Aarde Boer en Consument.

'Vooral jonge boeren redden het niet'

"De melkprijs is door het beleid fors gezakt. We willen het liefst ons inkomen uit de markt halen, maar dat het beleid ons die mogelijkheid wel geven. Dat lukt bij het huidige beleid niet, vindt melkveehouder Nico Hoogland uit Purmer. Hij vreest dat vooral de jonge boeren het niet zullen redden. De oudere boeren zullen het nog wel redden, maar de jonge boeren hebben geen reserves.

Een andere melkveehouder vreest zijn toekomst. "Ik heb het bedrijf aan mijn zoon overgedragen, op een manier zodat hij het voort kon zetten. Het quotum was mijn pensioen. Dat is nu ook verloren gegaan", zegt hij.

Melkveehouders voeren actie voor betere melkprijs

'Structuur van gezinsbedrijven gaat verloren'

Ron Stuijt uit Wijde Wormer vreest dat het met huidige beleid de typische structuur van de Nederlandse melkveehouderij, met gezinsbedrijven, verloren gaat. "Ik heb een paar jaar geleden een duurzame stal gebouwd. Het werkt voor mij veel prettiger hoor, dus ik heb er wel voordeel van. Maar het zou ook fijn zijn als ik de investering terug kan verdienen."

Een aantal jonge boeren besluit om de actie verder uit te breiden: ze gaan naar de ministers toe zwemmen. Overalls worden uitgetrokken. "Dan heb ik straks nog een droog pak", zegt de jonge boer. Onder luid geroep gaan ze te water. Al snel komt een politieboot naar de zwemmers toe. Ze mogen niet naar de locatie van de vergadering zwemmen. Ze trekken er wel de aandacht mee. Ook vanuit de vergaderlocatie wordt de zwempartij opgemerkt. Maar naar buiten komen de ministers niet.

Laatste reacties

 • haj146

  Dat er wat gebeuren moet oké, ,aar minder melken? Wie wil dat? Of moeten we gekort worden op de oneerlijke manier als de fosfaatrechten. Beter protesteren ze tegen absurde regelgeving zoals die fosfaat. Of het veel te strakke uitmergelende mestbeleid.
  Rfc zei laatst dat de overproductie sinds de quotering eraf is ons 0,2 cent per liter kost. Het is dus niet de hoeveelheid meer melk die de prijs doet dalen. Beetje vreemd om dan op zon manier te lopen demonstreren.

 • Bennie Stevelink

  De Nederlandse Mekker Vereniging en de Dutch Dairymen Blunders zullen het nooit leren: met de grootste en nieuwste trekkers staan ze in Amsterdam om steun te vragen.
  Ik ken geen enkel publieksoptreden van de NMV/DDB wat niet op een blunder is uitgedraaid. Alleen hebben ze het zelf niet in de gaten.

  De deelnemers meten het succes van hun actie af aan de mate waarin ze hun emoties hebben kunnen uiten. Hoe meer emoties ze hebben kunnen uiten hoe succesvoller in hun ogen de actie.
  Het beeld wat bij het publiek blijft hangen begrijpen ze niet.

 • Koen Franken

  @ Bennie , door dit soort gemekker worden we wel het lachertje van de Nederlandse landbouw genoemd .

 • kleine boer

  De opkomst zegt genoeg dik 18000 melkveehouders en hun waren met....

 • gjh

  ja mozes eindelijk een organisatie die wat doet en LTO natuurlijk niets zoals GEWOONLIJK.

 • tonny60

  @Franken
  Het lachertje van de samenleving zijn we op dit moment
  We geven de melk mee en wachten braaf af wat een gek er voor geeft.We krijgen 10 cent onder de kritieke kostprijs uitbetaald en zijn trots op onze melkfabriek met een fooi van een cent of 3 als nabetaling.En de verder schakels in de keten pakken de winst .

 • alco1

  Op een ludieke manier actie voeren is prima.
  Als er niemand last van heeft sta ik er ook achter.
  Maar waarvoor actie voeren?
  Tegen lage melkprijs?
  En wat moet de politiek daaraan doen?
  Aandacht vragen met welke onzinnige regels we te maken hebben zou meer succes kunnen hebben.
  Wat wil fosfaatrecht nu oplossen?
  Hiermee worden we genaaid door de andere EU landen.
  Waarom een fosfaatnorm, waar nota bene een tekort van is.
  En hebben andere landen een auto industrie norm, of op andere industrieel producties, want als er wat vervuilt is het dat wel.

 • vink

  Alco, Bennie, jullie zouden je ook eens in hun Melk Verantwoordelijks Programma kunnen verdiepen in plaats van schoppen. Plan is zo slecht nog niet.

 • vink

  Herstel, Verantwoordelijkheids.....

 • Bert Roeleveld

  Een dure trekker kopen om alle demonstraties in europa af te rijden , geen wonder dat er thuis niets verdient wordt!

 • jan doedel

  Gewoon het melkquotum weer invoeren. Minder werk en meer verdienen van mij mag het!!!

 • wienbemelmans

  ze namen een grote dure hap deden een plas en alles bleef
  zo als het was.

 • DJ-D

  <>

  Eerlijk gezegd beter verwoord

  @Bennie Stevelink meer iets voor mij om zo te schrijven. Maar sprak vandaag iemand en die begon weer over die boer uit brabant ((ex)-bestuurder van zlto) die een koe mishandelde met zn trekker. Waarschijnlijk blijft dat meer hangen.

  Trouwens kijk naar de pvdd "mekkeren" wordt vaak beloond!

 • DJ-D

 • eg wel

  Bennie heeft zijn schaapjes op het droge, hij begrijpt daardoor niets van de beginnende boer die het erg moeilijk heeft.
  Een aantal van de demonstrerende boeren haalt het einde van dit jaar niet. Demonstreren is een recht, en een beetje steun van collega`s zou je toch mogen verwachten. Ook als het niet door L.T.O. word georganiseerd.

 • alco1

  @eg wel. Iets niet begrijpen of de realiteit onder ogen zien is totaal iets anders.
  Kleine kinderen dromen allemaal van een voetbal carriere bij een topclub.
  Die droom is echter maar voor zeer weinig weggelegd.
  Zo is het ook met boeren.
  Je moet zowel qua geld en vakmanschap gezond staan.
  Dat er teveel "kon" is voor velen de valkuil.
  Om de banken daarvan weer de schuld te geven is ook maar weer de halve waarheid.
  Hoeveel boeren gingen er wel niet "shoppen".

 • eg wel

  De ondernemer is ter alle tijden verantwoordelijk, echter jongeren moeten investeren om een rendabel bedrijf te houden.
  Het plaatje wat werd voorgehouden (na het afschaffen van het quotum)was te rooskleurig. En i.d.d. is niet alleen de bank hiervoor verantwoordelijk. De realiteit is anders en harder. De demonstratie is netjes verlopen, en geeft geen aanleiding om te trappen.

 • Bennie Stevelink

  @eg wel, wat moet er volgens jou gedaan worden? Regulering betekent een nieuwe vorm van quotering die een hoop luchtkapitaal veroorzaakt. Juist dat luchtkapitaal bleek de afgelopen dertig jaar de doodsteek voor veel kleinere en jongere boeren.

  Kijk naar Nieuw Zeeland: dat is het enigste land in de wereld waar iemand boer kan worden zonder een boerderij te erven. Dit ondanks dat ze in Nieuw Zeeland de laagste melkprijs van de wereld hebben. De lage kapitaalsintensiteit blijkt voor jongere boeren meer voordeel op te leveren dan dat de lage melkprijs aan nadeel oplevert.

 • Marcel v

  Een aantal dingen zijn simpel te realiseren Heer Stevelink, ten eerste geen collega's afvallen die het moeilijk hebben. ten 2e terugdraaien van regelgeving die kostprijsverhogend is en niet Europees . Ten derde is het kleine beetje steun dat de EU voor de boeren overhad alleen in nl niet bij de boeren terecht gekomen.
  Het word heel hoog tijd voor een gelijk speelveld in Europa

 • eg wel

  Fosfaat quotum is al het nieuwe luchtkapitaal.
  In NL zal de kostprijs altijd hoger liggen dan in de rest van de wereld. ( o.a. door grondprijs, arbeid, regelgeving ).
  Het afschaffen van het Europees quotum pakt voor NL slechter uit juist door de beperking van fosfaat, dat hadden we moeten zien aankomen, en erop moeten reageren.
  Het geleidelijk verruimen ( 1 a 2 % per jaar) van quota had al te grote investeringen voorkomen, en wellicht de grote prijsval enigszins kunnen afremmen.
  Jou mening dat door 30 jaar quotum veel kleine bedrijven zijn afgevallen deel ik niet( wel de aller kleinsten die sowieso zouden stoppen)Hebben overigens wel een warme sanering gehad.
  Overigens ben ik niet voor demonstreren,door ondernemers.
  Ondernemen is risico dragen.
  Maar voor boeren die om dreigen te vallen heb ik begrip.
  Neerbuigend reageren, is niet collegiaal, maar asociaal.

 • kleine boer

  Bennie heeft gewoon een eerlijke kijk erop wees zelf ook eerlijk kijk om je heen en zie hoeveel jonge boeren hebben nog een oude stal en geen robot en voermachines enz enz ipv rustig opbouwen nee gelijk flink de kostprijs verhogen denk dat dat het grootste probleem nu is. Er is gerekend met gem melk prijs van 30-35 ct en dit gemiddelde haal je pas als je er nu weer zeg maar 10 jaar bij telt en dat is nu even lastig maar in 2009 waren er ook jonge boeren en dat lijkt een ieder vergeten en de toekomst tja dat weet werkelijk niemand is onmogelijk te voorspellen door veel te veel invloeden. En onthoud ieder boert zo als ie boert ook is dat zo met demonstreren al denk ik dat ze beter bij de tussen handel hadden kunne staan ipv de politiek daar weten we al wat we er van kunnen verwachten.....

 • vandenbrandcv1

  De Europese politiek kan helpen door de boeren buiten de mededingingsregels te zetten. Daardoor wordt staken, dwz het collectief verminderen van productie mogelijk. Nu krijgt de boer de NMA achter zijn broek met mega boetes. Volgens Europese jurisprudentie zijn agrarische activiteiten geen groot maatschappelijk belang. Dat betekent dat ze in Europa best een paar dagen zonder voedsel van eigen bodem kunnen. Dat is goed voor de positie van de boer in de keten, die nu gedomineerd wordt door supermarkten en industrie.

 • DJ-D

  @kleine boer @bennie. Kan er misschien beter mee ophouden want ik dwaal af. Maar bennie is nooit fanatiek tegenstander van de fosfaatregulering geweest. (Waarschijnlijk kostprijs pensioenvoordeel) Zal wel zeggen hebben geen keus dan verliezen we de derogatie als we door het fosfaatplafond gaan.
  Oke maar wat zal er gebeuren als we door het interventieplafond gaan?

 • metal

  De enigste landen waar de boeren een goede boterham hebben zijn Noorwegen en Canada. Juist daar hebben ze een quotum .
  Bennie is denk ik een uitgekochte boer die boert met geld en lid is van de LTO .
  DE boeren in de hele wereld werken zich kapot voor de grote de grote melkfabrieken met hun dikke marge 's en voor de consument zodat die goedkoop vreten hebben en het geld kunnen uitgeven aan vakantie en telefoon en auto's.
  Dus wij moeten ophouden elkaar het leven zuur te maken en gezamenlijk dus de hele landbouw een vuist maken tegen deze opvreters .

 • Bennie Stevelink

  Canada en Noorwegen hebben geen export. Ze produceren alleen voor de binnenlandse markt. Als wij het Canadese systeem willen overnemen moeten wij 70% in krimpen. Of denkt @metal soms dat Italië met een zelfvoorzieningsgraad van 60% gaat inkrimpen ten behoeve van Nederland? Of Spanje met een zelfvoorzieningsgraad van net 100%?

 • alco1

  Boeren die voor de fosfaatrechten zijn degene die hunkeren naar een leuk pensioentje.
  Denken dat daardoor hun mestafzet en voeraankoop voordeliger wordt.
  Of juist enorm geinvesteerd hebben in veel koeien en dit niet voor niets gedaan willen hebben.

 • WGeverink

  En geef ze eens ongelijk alco1. Bij de weg het Rijks Museum moet je minstens een dag voor uit trekken. Als jullie ook nog naar het Scheepvaart museum willen moet je minstens twee dagen uit trekken om te demonstreren.

 • Tomtomtom

  Melkvee houders hebben goud geld verdient. Nu zit het even tegen en schreeuwen ze moord en brand. Kijk naar de varkens , kippen, akkerbouw..... Waar te veel wordt geproduceerd is de prijs laag. Rupsjes noit genoeg zorgen voor de over productie. Lost het lekker zelf op Melkveehouders. Het kon niet op en er werd maar grond gekocht en koeien en gebouwen gebouwd. tja... nu zit het ff tegen.... Misschien toch iets rustiger aan moeten doen met investeren..... Maar neee.... nu moet de rest er weer voor opdraaien. De Nederlandse politiek en de bobo's uit Brussel moeten de melkveehouders weer bij het handje nemen... t zijn net kleine kinderen....nee nog erger...

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.