Rundveehouderij

Achtergrond 8354 x bekeken 7 reactieslaatste update:17 mei 2016

Ledverlichting is bezig aan opmars in melkveestal

Tot voor kort was ledverlichting voor veehouders niet interessant. Dat is veranderd; melkkoeien zijn gebaat bij licht. De armaturen van Agrilight bieden mogelijkheden.

Drie factoren zijn van belang bij ledverlichting in de stal: het lichtregime, de lichtverdeling en de hoeveelheid licht. Wageningen UR raadt veehouders aan om melkkoeien dagelijks bloot te stellen aan maximaal 16 uur licht, met een intensiteit van minimaal 150 tot 200 lux. De aanbevolen donkerperiode is 8 uur. Dit strikte lichtschema in combinatie met de juiste lichtsterkte heeft een positief effect op productie, vruchtbaarheid, groei, dierenwelzijn en -gezondheid van melkvee.

Energiezuinige ledverlichting

Tot voor kort was de lichthoeveelheid jarenlang het euvel dat een eerdere opkomst van energiezuinige ledverlichting in de weg stond. Sinds 1,5 jaar lukt het nu om met ledlampen het gewenste lichtniveau in rundveestallen te bereiken.
In de intensieve veehouderij zijn leds al veel langer ingeburgerd, vertelt Dennis Rooiakkers van Agrilight. Dit bedrijf is gespecialiseerd in stalverlichting. "In pluimveestallen is veel minder licht nodig. Daar hebben we al 4 jaar ervaring met ledverlichting”, zo vertelt hij.

Een pluimveestal met ledverlichting. In de stal hangen 8 lichtbakken.</p>
<p><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Een pluimveestal met ledverlichting. In de stal hangen 8 lichtbakken.

Foto: Koos Groenewold

Hoge aanschafkosten verdienen zich terug

Agrilight is 15 jaar actief in de wereld van stalverlichting. De afgelopen 1,5 jaar richtte het bedrijf 200 rundveestallen in binnen- en buitenland in met ledarmaturen. “Ledlampen zijn financieel steeds beter rond te rekenen. Ook dat heeft gezorgd voor een omslag”, aldus Rooiakkers. Agrilight verwijst voor prijzen van de ledarmaturen (Pro 32 en Pro 16) door naar de dealerbedrijven. Melkveehouders die met de ledarmaturen van Agrilight werken, zien de aanschafprijs als het voornaamste minpunt. Rooiakkers: "De aanschafkosten van ledlampen zijn beduidend hoger dan die van gasontladinglampen. Maar de ledlampen verdienen zich in 2 tot 5 jaar terug."

Ledlampen zijn duurzaam vergeleken met tl-bakken

Ledlampen zijn energiezuinig. Voor het afgeven van licht hebben ze veel minder wattage nodig dan andere typen lampen. De ledarmaturen gaan beduidend langer mee dan bijvoorbeeld traditionele tl-bakken. Agrilight gaat uit van minimaal 60.000 branduren per ledarmatuur. Ter vergelijking: tl-lampen branden zo’n 10.000 uren. "Met 60.000 branduren zitten we nog aan de veilige kant. Maar daar staan we dan ook voor", zegt Rooiakkers. "Sommige bedrijven adverteren met 80.000 tot 100.000 branduren voor hun ledlampen.”
Gemiddeld staan de armaturen jaarlijks 2.000 tot 2.200 uren aan. Dat betekent dat ze een geschatte levensduur van 25 tot 30 jaar hebben. De praktijk moet dat uiteraard nog uitwijzen.

Een melkveestal met Agrilight-ledverlichtingen.</p>
<p><em>Foto: Agrilight</em>
Een melkveestal met Agrilight-ledverlichtingen.

Foto: Agrilight

Handige opties

De ledarmaturen van Agrilight zijn uitgerust met een reflector om het licht mooi te verspreiden. Een goede lichtspreiding is van belang om schaduwplekken in de stal te voorkomen en de eerder genoemde voordelen daadwerkelijk te behalen. De armaturen zijn afzonderlijk van elkaar te bedienen. Ieder armatuur heeft twee rijen met leds. Die zijn eveneens apart in te stellen. Dat is een handige optie, die ingezet kan worden om lichtuitstoot zoveel mogelijk te beperken.
Op de armaturen zit een dimfunctie. Die kan voor een geleidelijke lichtovergang zorgen, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Het is daarnaast mogelijk om met rode stalverlichting te werken. Koeien slaan geen acht op rood licht en blijven in de rust, terwijl je als melkveehouder tijdens de controleronde goed zicht hebt op de dieren.

Koeien nemen geen rood licht waar. Terwijl de boer zicht heeft op zijn werk, blijft het rustig in de stal.</p>
<p><em>Foto: Agrilight</em>
Koeien nemen geen rood licht waar. Terwijl de boer zicht heeft op zijn werk, blijft het rustig in de stal.

Foto: Agrilight


De ledarmaturen van Agrilight kunnen tot 24 meter breed stralen en zijn ammoniakbestendig tot een concentratie van 20 parts per million (ppm), stelt Rooiakkers. "In veestallen is dat erg belangrijk. Ammoniak, stof en water hebben hun weerslag op apparatuur.” Het aantal benodigde armaturen verschilt per stal. "We maken op elk project kosteloos en vrijblijvend een lichtplan. De situatie is overal anders", zegt Rooiakkers.

Agrilight in het kort

Bijzonderheden: Agrilight produceert ledverlichting voor stallen. De productie ervan is in Nederland. Agrilight heeft een eigen Research and Development-afdeling. Het streven is zo veel mogelijk licht produceren tegen zo weinig mogelijk wattages (lumen per watt, of Lm/W).

Agrilight biedt twee ledarmaturen aan: Pro 32 en Pro 16. De Pro 32 heeft een Wattage van 250 Watt. Lumen output: 36.000 Lm. Levensduur van de lichtbron is 60.000 uur. De prijs varieert van €640 tot €900 per armatuur. De kosten zijn sterk afhankelijk van de bedrijfssituatie en het type armatuur.

Ledlamp Agriled Pro 32.</p>
<p><em>Foto: Agrilight</em>
Ledlamp Agriled Pro 32.

Foto: Agrilight

Lees het complete artikel in Boerderij nr. 34 van 18 mei 2016

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Wil je led verlichting? Even op Ebay kijken. Heb laatst mijn eerste zending led buizen ontvangen. Passen zo in bestaande armaturen. Alleen de ballast uitschakelen door wat draden door te knippen en anders te verbinden. 18 watt 1,20 m led buis voor $ 10 thuis bezorgd uit China canadese $ wel te verstaan. Dat is ongeveer 7 euro per stuk. Zelfde met 12 v werklampen. Moest hier $ 119 per stuk betalen voor 2000 lumen lampen. 16 Stuks gekocht via Ebay, 4000 lumens á $ 16 per stuk thuis bezorgd. De handel mag van mij best wat verdienen hier maar deze verschillen zijn mij te groot. Ga binnenkort nog eens 60 led buizen bestellen dan hebik in alle gebouwen led verlichting.

 • M.harmsen

  Gesponsord door Agrilight? Er zijn meer aanbieders!

  Ideaal licht overigens

 • el

  Mens en dier inclusief dé koe, hebben ook rust nodig daarom is er overdag zonlicht en is het snachts donker .

 • driepint

  Beste EL,
  daarom reageer jij om 01:39?

 • soja

  Ik had 12 gasontladingslampen van agri Light in een pluimveesector waarvan de voorschakelapparaten om de 3 jaar stuk gingen a 150 euro per stuk.
  Nu kan agri Light wel zeggen wij staan voor de kwaliteit dan zijn ze wel veranderd bij mij gaven ze niet thuis!!!

 • el

  Andere Timezone! @robbies

 • driepint

  @ EL Dan heb ik niets gezegd

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.