Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

'Het boeren wordt me onmogelijk gemaakt'

De 54-jarige Van D. uit Nijbroek (Gld.) heeft het houden van runderen opgegeven. Woensdag 11 mei probeerde hij in hoger beroep een veroordeling voor het onthouden van zorg aan zijn dieren van tafel te krijgen.

Aan het bezoek van de ambtenaren van de Algemene Inspectie Dienst in maart 2011 ging veel verdriet vooraf, zei hij na afloop van de zitting in het gerechtshof in Arnhem. De varkenspest en vooral de MKZ-crisis zadelden hem op met schulden. Van D. werd hard getroffen door deze crisis in 2001. Hulp van instanties heeft hij nadien nooit gekregen, ondanks beloften, zei hij.

Geen geld voor dierenarts

In maart 2011 ontdekte de AID dat 21 runderen op zijn erf onvoldoende voer hadden. Ook was er geen droge ligplaats beschikbaar, was een dier uitgedroogd en was bij een dier de oren van de kop geknauwd. Dat laatste kwam door de hond van Van D. Die had hij pas kort ervoor aangeschaft. Hij had het bloedende oor behandeld, maar geld om naar een dierenarts te gaan was er niet.

Halfjaar cel en proeftijd

De rechter in Arnhem veroordeelde hem in 2013 tot een halfjaar cel voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Tijdens die proeftijd mag hij van de rechter geen dieren houden. Dat maakt voortzetting van zijn bedrijf onmogelijk. Hij ging in beroep, maar ziet er inmiddels geen heil meer in om dieren te houden. "Het loont niet meer." Hij had eind vorig jaar nog twee runderen, maar die zijn verdwenen. "Ik heb aangifte gedaan van diefstal."

Boerderij afgebrand

De ellende werd na zijn veroordeling vergroot toen in 2014 zijn boerderij uitbrandde. Sindsdien woonde hij in een caravan op het erf. Maar die is vorige maand door de gemeente weggesleept wegens het ontbreken van een bouwvergunning. Zonder geld zal hij toch ook in de toekomst de hulp van een dierenarts niet kunnen inschakelen, vroeg een van de raadsheren. "Als de dieren gezond zijn, is een arts niet nodig. Je moet ze gewoon voldoende voer geven", aldus Van D. De advocaat-generaal eiste alleen de voorwaardelijke celstraf. Het 'niet houden van dieren' zoals gesteld door de rechtbank, is te algemeen geformuleerd, zei hij.

'Dringend hulp nodig'

De raadsvrouw van Van D. suggereerde dat het 'niet houden van runderen' een vervanging kan zijn. Dan kan hij in ieder geval zijn hond nog houden. Een goede suggestie, vond het Openbaar Ministerie. Volgens de advocaat is de boer een man 'die dringend hulp nodig heeft'. "Hij gaf de dieren elke dag 15 tot 16 kilo voer. Meer was niet nodig, want ze gaven geen melk. Elke dag maakte hij de ligplaatsen schoon, maar een koe gaat nu eenmaal in zijn eigen uitwerpselen liggen", stelde ze. Ze vroeg haar cliënt te ontslaan van rechtsvervolging. Mede door de financiële problemen was er sprake van psychische overmacht. Vonnis op 25 mei.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Als dit soort mensen niet zelf beseffen dat ze moeten stoppen met het houden van vee is het goed dat de rechter hun hiertoe verplichten.

 • alco1

  Ze zorgen voor een misselijk makend imago.

 • veldzicht

  20 tot 30jaar geleden zag je veel meer van die vreemde "boeren"
  iedere gemeente had wel ,n paar van die vreemde snuiters,
  gelukkig worden het er steeds minder en heeft die overdreven regelgeving toch nog enig nut doordat er veel sneller wordt ingegrepen..

 • landboer

  Niet om dit goed te praten, maar hoeveel huisdieren krijgen zo,n behandeling? Daar komt geen AID.

 • JNJS

  Uit de bovenstaande reacties leid ik af dat velen onder ons niet beseffen dat vrijwel iedere melkveehouder dagelijks ongemerkt de "wet dieren" overtreed. Simpel voorbeeld; koeien in een wachtruimte voor een melkstal of robot kunnen niet (ten alle tijde) beschikken over (water en) voer. Dit zou al een overtreding volgens van de Wet Dieren kunnen zijn.
  Wanneer de NVWA je eenmaal op de korrel heeft zul je niet veel meer goed kunnen doen. De wetgeving biedt de NVWA controleurs heel veel mogelijkheden om je als boer dwars te zitten.
  De bovengenoemde veehouder moet nu strijden op twee of meer fronten. Ten eerste moet hij geestelijk verwerken dat hij het bedrijf niet meer "rond" krijgt ( financiën) het geen ervoor zorgt dat hij het bedrijf niet meer "rond" krijgt (technisch). Dit versterkt elkaar in een neerwaartse spiraal. Ook strijdt hij tegen de almachtige NVWA, hetgeen ook niet goed is voor de gemoedsrust.
  "Dit soort mensen" verdienen steun en hulp (van collega boeren). Hem afzeiken helpt hem zeker niet en voegt niets toe.

 • Bennie Stevelink

  @JNJS, je wilt mij toch niet vertellen dat dit soort "boeren" ooit een stuiver verdienen met vee houden? Ze zullen met de smalle marges van tegenwoordig er alleen op verliezen. Hun financiele problemen zullen met het houden van vee alleen maar groter worden. Ze zijn financieel het beste af als ze de grond verhuren of er zelf wat op telen voor de verkoop.

 • Farmer4life2

  @Bennie
  Je hebt een punt.
  Maar je vergeet hoe de NVWA werkt, oordeelt en handelt.

 • JNJS

  Bennie Stevelink, Je hebt groot gelijk dat "dit soort boeren" in deze positie nooit een stuiver zal verdienen met het houden van vee. En dat iedere dag langer vee houden hem geld kost. Maar waar het hier om gaat is dat deze man voor alle ellende begon gewoon "boerde" maar dat nu zijn leven op de kop staat. Hij financieel en emotioneel de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen.
  Nogmaals hij heeft hulp nodig; Iemand die hem geestelijk bijstaat, iemand die hem door het juridische web geleid, en iemand die hem financieel kan adviseren.
  Vergeet niet, iedereen kan dit overkomen, ook al denk je van niet. (burn-out, overspannen, dierziekte, brand, familie omstandigheden etc)
  Wat ik probeer te zeggen is is dat we niet te snel moeten oordelen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.