Rundveehouderij

Achtergrond 1773 x bekeken

Handel slachtkoeien blijft moeizaam

De handel in slachtkoeien blijft moeizaam verlopen. Het aanbod van koeien blijft groot.

Melkveehouders kijken kritisch naar hun veestapel, nu FrieslandCampina de melkprijs verder heeft verlaagd. Gingen er eerder 1 a 2 koeien per adres naar de slacht, nu kunnen handelaren er wel 8 of meer ophalen. Dit geldt vooral voor melkveebedrijven die wat intensiever zijn. De kosten van mestafvoer en voeraankoop kunnen vaak niet meer uit met deze melkprijs.

Kleiner aanbod vanwege Hemelvaart

Op de veemarkt in Leeuwarden werden er woensdagochtend minder koeien aangeboden. Dit wordt veroorzaakt door Hemelvaartsdag; hierdoor waren er ook minder afnemers voor de koeien aanwezig. De prijs van de koeien daalde met 5 tot 10 cent per kilo. P-kwaliteit koeien en worstkoeien daalden met 5 cent in prijs, de overige kwaliteiten met 10 cent.

Nauwelijks handel in weidekoeien

De handel in weidekoeien ligt bijna geheel stil. De veehouders kunnen de grond vaak goed verhuren en laten de koeien links liggen. Ook zijn de vooruitzichten voor de slachtveemarkt niet al te goed, waardoor winst behalen op het weiden van koeien niet zeker is.

Prognose: prijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.