Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Broodnodige vernieuwing in runderslacht

Vion kwam 18 mei met het verrassende nieuws dat het een nieuwe grote runderslachterij wil bouwen in Friesland. Vooral voor afgevoerde melkkoeien. Een zeldzame, maar ook hoognodige stap in een branche met veel oudere installaties en dunne marges.

De bouw van een grote nieuwe runderslachterij in Nederland is bepaald niet aan de orde van de dag. De aankondiging anderhalve week geleden van Vion Food Group en slachterij Waddenvlees in Dokkum dat ze samen een nieuwe slachterij willen bouwen in Friesland, kwam dan ook als een verrassing.

Veel runderslachterijen gesloten

De laatste nieuwbouw in de rundersector dateert van 2 jaar terug, toen slachterij Hutten in Heeten - een middelgrote slachter - nieuw ging bouwen. Voor het overige zijn er alleen maar runderslachterijen gesloten. Voor alle helderheid: we hebben het dan niet over kalverslachterijen. Dat is een heel ander segment. Voorbeelden van gesloten runderslachterijen zijn Weyl in Enschede, Friesland Vlees/Wildeboer in Leeuwarden en Van Hattem Vlees in Dodewaard - alhoewel deze laatste op beperktere schaal is doorgestart onder een andere naam.

Slacht afgemolken koe levert weinig op

De overige bedrijven die nu nog actief zijn in de runderslacht: Vion Tilburg, slachthuis Amsterdam, slachterij Waddenvlees in Dokkum en nog een reeks kleinere, blinken niet uit in moderniteit. Ondernemers in de branche staan niet te trappelen om te investeren. Het slachten van afgemolken koeien is dan ook geen business waarmee dikke boterhammen worden verdiend.
Het vlees wordt meestal niet geschikt geacht voor verkoop als vers product aan de consument. Die krijgt liever een stukje rundvlees van speciaal gehouden vleesvee uit Ierland, Frankrijk of Brazilië voorgeschoteld, hoewel er ook weer vleesveeketens in Nederland ontstaan. Het vlees van afgemolken koeien heeft meestal maar één of twee bestemmingen: de gehaktmolen of verkoop als reepjesvlees. Dat kan in de supermarkt, via een fastfoodketen of horeca en foodservice.

Gevraagd: meer transparantie en traceerbaarheid

Dat Vion toch brood ziet in nieuwbouw van een runderslachterij ergens in Friesland - kosten naar verluid €25 miljoen - zegt vooral iets over de veranderende markt. Er is behoefte aan meer transparantie en traceerbaarheid, ook als het gaat om gehakt. Daarom wil Vion runderen van dichtbij slachten en afvoer naar bijvoorbeeld Duitsland voorkomen.
Misschien dat de nieuwe slachterij het leven moeilijker maakt voor enkele kleinere concurrenten met oudere installaties. Vion wil in ieder geval nog geen eigen bedrijven elders sluiten. Vóór de zomervakanties moet de locatie van de slachterij bekend zijn.

Laatste reacties

 • B den Besten

  Klaas heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.
  Er zijn veel meer runderslachthuizen in Nederland, slachthuis Dodewaard is niet gesloten en daar worden meer runderen dan voorheen geslacht.
  O-koeien worden echt niet in het gehakt verwerkt. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  U heeft duidelijk geen kijk op de Nederlandse rundvlees sector en ik erger mezelf dan ook mateloos aan uw artikel.

 • info479

  Dit vind Gosschalk geen leuk artikel Klaas!!

 • kleine boer

  Gesponsord door vion?

 • slabroek

  kleine slachterij van 1100 koeien op een dag in het midden van het land vergeten

 • klaas.van.der.horst1

  Je punt is helder. 't was ook niet bedoeld om uitputtend te zijn. Deze kleine slachterij houdt wel altijd z'n kaken op elkaar.

 • klaas.van.der.horst1

  @Den Besten, uw punt gaat misschien op voor een redelijk beperkt volume, maar het merendeel van het Nederlandse melkkoeienvlees gaat toch echt niet weg als biefstuk of runderlende.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.