Rundveehouderij

Achtergrond

'Vroeg of laat, de stal komt vol'

Familie Groot-van der Lee nam vorig jaar een nieuwe stal in gebruik met 151 ligboxen. Momenteel heeft het bedrijf 96 koeien aan de melk. "Het kan nog een jaar duren, maar die stal komt vol", vertelt Cees Groot.

Fa. Groot-van der Lee is een gezinsbedrijf met 100 melk- en kalfkoeien en 84 stuks jongvee in Zuidschermer (N.-H.). Het bedrijf heeft 56 hectare in gebruik. Toen hun jongste zoon Marco (25) een paar jaar geleden aangaf het bedrijf te willen overnemen, besloten Cees (55) en Helma (53) Groot-van der Lee uitbreiding in gang te zetten. Het resultaat is een 1+4 stal met 151 diepstrooiselboxen en een 2x12 zij-aan-zij Solidex-melkstal. Opvolger Marco werkt fulltime als agrarisch bedrijfsadviseur bij Flynth. Zijn vader Cees vertelt over de uitbreiding.

U werkt nu ruim een jaar in de nieuwe stal. Hoe bevalt het?

"Ik moet het afkloppen, maar de overstap naar de nieuwe stal is probleemloos verlopen. We hebben geen spijt van de gemaakte keuzes. Gedroogde mest als boxbedekking bevalt uitstekend. De koeien liggen er fantastisch in. Ze zijn zo schoon dat ze er bijna van glimmen. Wel is het zaak om regelmatig de boxen bij te vullen. Dat doen we met een kleine trekker en een instrooibak. Achteraf had ik wel iets meer ruimte willen hebben om de roostervloer op te draaien. Nu lukt dat maar net."

Gedroogde mest als boxbedekking bevalt Groot uitstekend. "De koeien zijn zo schoon dat ze er bijna van glimmen", zegt hij.</p>
<p><em>Foto: Fotostudio Wick Natzijl</em>
Gedroogde mest als boxbedekking bevalt Groot uitstekend. "De koeien zijn zo schoon dat ze er bijna van glimmen", zegt hij.

Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Zaten u en uw zoon op één lijn als het ging om de stalinrichting?

"Ja, dat ging prima. We hebben ons goed voorbereid. We hebben heel wat stallen en open dagen bezocht. Koecomfort en arbeidsgemak waren de belangrijkste uitgangspunten bij de stalbouw. Vanwege het kostenplaatje hebben we voor een 2x12 melkstal gekozen. Inclusief melktank kostte de inrichting van de melkstal €150.000. De onderhoudskosten van deze melkput zijn zo'n €7.000 per jaar. De aanschaf- en onderhoudskosten zijn niet te vergelijken met de prijs van twee melkrobots. Marco heeft het bedrijfsplan geschreven. De bank ging meteen akkoord."

Wat kostte de stal?

"De bouwkosten waren €5.500 per koeplaats. De stal is gefinancierd op basis van een melkprijs van 34 cent. Ik maak me geen zorgen over de huidige melkprijs. De melkprijs trekt vanzelf weer aan. Dat is altijd nog gebeurd. Hopelijk gebeurt het snel."

Wat is uw groeistrategie?

"Het liefst wil ik de stal natuurlijk zo snel mogelijk vol hebben. Dat kan nog een jaar duren, maar het gaat zeker gebeuren. Van de invoering van een systeem met fosfaatrechten lig ik niet wakker. Er bestaat nog veel onduidelijkheid. Over de prijs van fosfaatrechten is nog niets bekend. Datzelfde geldt voor een eventuele knelgevallenregeling."

Hoeveel dieren waren er op peildatum 2 juli 2015?

"Toen waren er 88 melkkoeien en 70 stuks jongvee op het bedrijf. Nu houden we 100 melk- en kalfkoeien en hebben we 96 dieren aan de melk. In de jongveestal lopen 38 vaarzen. Die kalven deze zomer. in verband met het risico op ziekte-insleep wil ik liever niet aankopen."

Zaterdag 30 april is er een open dag op het bedrijf van Fa. Groot-van der Lee. Geïnteresseerden zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Blokkerweg 2 in Zuidschermer (N.-H.). Bekijk ook de fotoreportage.

Of registreer je om te kunnen reageren.