Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:13 apr 2016

Vraag blijft gericht op zware nuka’s

De afzet van de zware nuchtere kalveren blijft goed, terwijl de vraag naar de gewonere kalveren moeizaam blijft.

Hoewel mesters voor de zware kalveren meer moeten betalen, kan dat vaak wel uit. De prijs van de kalveren, ook de zware exemplaren ligt op een laag niveau.

Op de veemarkt in Purmerend bleef de prijs dinsdagochtend stabiel bij een rustige handel. Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit brengt maximaal €90 per stuk op. Dit is €15 minder dan een jaar geleden. Bij de iets lichtere kalveren, van eerste kwaliteit, ligt de prijs op maximaal €55 per kalf, dit was vorig jaar nog €75 per kalf.

Tweedeling zware en lichtere kalveren groter

Normaal gesproken stijgt de prijs van de nuchtere kalveren tot eind juni flink; vorig jaar bracht een zwartbont stierkalf op het hoogtepunt €140 per kalf op. Of de prijs dit jaar ook zo fors zal stijgen is de vraag. Door de uitbreiding van de melkveestapel, ook in omringende landen is het aanbod gegroeid. Het aantal plaatsen om kalveren af te mesten is niet toegenomen. Hierdoor kan het wel eens zijn dat de handel rustiger blijft dan gewoonlijk en de tweedeling tussen zware en lichtere kalveren steeds groter zal worden.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Of registreer je om te kunnen reageren.