Rundveehouderij

Achtergrond 1907 x bekeken

'Veebeoordelen is even de zinnen verzetten'

De landelijke finale van de Champions League veebeoordelen in Biddinghuizen (Fl.) is op 16 april 2016. 
Bij veehouder Arno Rops in Ens werd een trainingsmiddag georganiseerd voor leden van veeteeltstudieclub La vache qui rit.

Tonia 396 is 10 jaar oud. De zwartbonte Lucrative-dochter kalfde 8 keer – in januari voor het laatst – en gaf tot dusver 80.000 liter melk. Met haar jeugdige uitstraling kan ze nog zeker twee lactaties mee, zo verwacht Engbert Jan Ruitenberg. De CRV-inspecteur is op uitnodiging aanwezig op het melkveebedrijf van Arno Rops in Ens (Fl.). De leden van veeteeltstudieclub La vache qui rit (De koe die lacht) zijn hier bijeengekomen om zich voor te bereiden op de landelijke finaledag van de Champions League veebeoordelen op 16 april. Ben Barkema, Nico van de Brake, Arno Rops en Hans Herder vormen op 16 april 2016 het team dat de provincie Flevoland vertegenwoordigt. Engbert Jan Ruitenberg, die regelmatig actief is als jurylid op veebeoordelingswedstrijden, zet nog even samen met hen de puntjes op de i.

Voorbeeldkoe Tonia 396 in de spotlights
Tonia 396 dient als voorbeeldkoe. Bijna een uur lang staat ze in de spotlights. De leden beoordelen haar op haar frame, type, uier, benen en voorkomen. Vanwege het mooie voorjaarsweer is de betonplaat achter de stal uitgekozen als decor.

Ruitenberg geeft tips en trucs die op veebeoordelingswedstrijden toegepast kunnen worden. Ook legt hij het verschil uit tussen frame en type. “Met het frame wordt de correctheid van de bouw bedoeld. Als we het hebben over type dan gaat het meer over de conditie en de kracht van de koe, de balans tussen melk willen en kunnen geven.”

CRV-inspecteur Engbert Jan Ruitenberg is te spreken over het exterieur van Lucrative-dochter Tonia 396 uit de stal van Arno Rops. "Ze heeft een mooi hellend kruis en een fantastische uier", vindt Ruitenberg.</p>
<p><em>Foto: Theo Galama</em>
CRV-inspecteur Engbert Jan Ruitenberg is te spreken over het exterieur van Lucrative-dochter Tonia 396 uit de stal van Arno Rops. "Ze heeft een mooi hellend kruis en een fantastische uier", vindt Ruitenberg.

Foto: Theo Galama

Veebeoordelen is en blijft een jurysport
De CRV-inspecteur is zeer te spreken over Tonia’s exterieur. “Haar hoogte- en lengtemaat zijn uitstekend in verhouding. Ze heeft een mooi hellend kruis en een fantastische uier.” Toch ziet de CRV-inspecteur ook minpunten. “Ze loopt rechts een stuk gemakkelijker dan links. Haar linkerachterpoot staat te recht. Gelukkig heeft ze de souplesse om dit op te vangen. Verder is de achterspeenplaatsing te nauw. Zeker op robotbedrijven kan dit leiden tot een langere aansluitingstijd.”

Nico van de Brake plaatst even later vraagtekens bij Tonia’s voorhand. “Begrijp me niet verkeerd; ik vind dit een fantastische koe. Maar in mijn ogen is haar voorhand aan de smalle kant.” Ruitenberg deelt die opvatting niet. Veebeoordelen is en blijft een jurysport, met discussies als logisch gevolg.

Ontspannen middag voor de veehouders
Dan is het tijd om de stal in te gaan. Aan het voerhek staan vijf vaarzen en vijf oudere melkkoeien klaar om beoordeeld te worden. Eerst moeten de vaarzen gerangschikt worden. Dat gebeurt schriftelijk, aan de hand van de kenmerken waarop eerder ook Tonia 396 is beoordeeld. Degene die de rangschikking van jurylid Ruitenberg het best benadert, scoort de minste strafpunten. Voordat de melkveehouders aan de slag gaan, vertelt Rops hoe oud de vaarzen zijn en wanneer ze hebben gekalfd.

De koeienliefhebbers beleven een ontspannen middag. Tijdens de paar uurtjes op Rops' bedrijf praten ze vooral over hun gezamenlijke passie: fokkerij. De slechte melkprijs en de invoering van fosfaatrechten blijven onbesproken.</p>
<p><em>Foto: Theo Galama</em>
De koeienliefhebbers beleven een ontspannen middag. Tijdens de paar uurtjes op Rops' bedrijf praten ze vooral over hun gezamenlijke passie: fokkerij. De slechte melkprijs en de invoering van fosfaatrechten blijven onbesproken.

Foto: Theo Galama

Na de koffie, die in de stal wordt geserveerd, is het tijd voor de mondelinge ronde. Voor de deelnemers is het zaak de vijf oudere koeien op volgorde te plaatsen en hierbij tekst en uitleg te geven. Ruitenberg legt uit wat hij van de deelnemers verwacht. “Presenteer je rangschikking met enthousiasme en breng structuur aan in je verhaal. Vertel waarom je tot je volgorde bent gekomen en leg de nadruk op de positieve eigenschappen van de koeien. Schroom niet opvallende kenmerken van een dier te benoemen.”

Op naar de Champions League veebeoordelen in Biddinghuizen

Op zaterdag 16 april wordt in Biddinghuizen duidelijk of de tips en trucs van Ruitenberg effect sorteren voor de leden van La vache qui rit. Plaats van handeling is het melkveebedrijf van vof Westerneng, Botweg 4.

Arno Rops (45) heeft 125 melk- en kalfkoeien met bijbehorend jongvee en 72 ha grond (60 ha gras, 12 ha mais). Het rollendjaargemiddelde is 10.000 liter, met 
4,20% vet en 3,50% eiwit. Rops gaat graag naar veekeuringen en doet al 25 jaar mee aan veebeoordelingswedstrijden.</p>
<p><em>Foto: Theo Galama</em>
Arno Rops (45) heeft 125 melk- en kalfkoeien met bijbehorend jongvee en 72 ha grond (60 ha gras, 12 ha mais). Het rollendjaargemiddelde is 10.000 liter, met 
4,20% vet en 3,50% eiwit. Rops gaat graag naar veekeuringen en doet al 25 jaar mee aan veebeoordelingswedstrijden.

Foto: Theo Galama

Lees het complete artikel in Boerderij nr. 29 van 12 april 2016

Of registreer je om te kunnen reageren.