Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs slachtkoeien in de min

Het slachtkoeienaanbod is ruim. De prijzen dalen. Bunnik volgde maandag met een prijsdaling van 5 cent per kilo.

Het aanbod slachtkoeien is sinds vorige week weer wat gegroeid. Ook op de veemarkt in Bunnik was de aanvoer voor de tweede week op rij ruim te noemen. Slachterijen hebben vorige week her en der hun prijzen al wat verlaagd, de veemarkt in Bunnik volgde maandag met een prijsdaling van 5 cent per kilo.

Prijs in Duitsland flink gedaald

Normaliter gaan er vanuit Nederland slachtkoeien voor export naar Duitsland. Omdat de prijs daar echter flink gedaald is in de afgelopen weken, zijn de Nederlandse koeien te duur voor de Duitse inkopers. Het kan nu zelfs uit om koeien vanuit Duitsland te importeren voor de slacht. De Duitse prijs is vaak een goede graadmeter voor de stemming in Nederland. Ook in Engeland zijn de prijzen voor slachtkoeien laag; de prijs is daar gedaald tot het laagste niveau sinds augustus 2011. In beide gevallen is sprake van een moeizame afzet van het vlees bij een redelijk aanbod.

Vee hangt boven markt door fosfaatrechten

Door de fosfaatrechten en daarmee de noodzakelijke krimp van de veestapel wordt er ook nog het nodige extra slachtvee verwacht. Dit vee hangt in feite boven de markt; het is er nu nog niet, maar iedereen weet dat het een keer komt. Gezien de vleesverkoop, die nu al niet denderend is, zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar dan ook niet goed. In de zomer neemt de vraag traditioneel af en dalen de prijzen. Als er dan ook nog meer vee komt, is het hek van de dam.

Prognose: prijs daalt.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.