Rundveehouderij

Achtergrond 2888 x bekeken 2 reactieslaatste update:28 apr 2016

Melkveebedrijf verhuist van natuurgebied naar LOG

Het bedrijf van maatschap Warmelink wordt verplaatst. Op de nieuwe stek komt een serrestal voor 190 melkkoeien. Boerderij.nl gaat de stalbouw volgen.

Maatschap Warmelink verkocht het melkveebedrijf in Stegeren 5 jaar geleden aan de provincie Overijssel, en wordt dit jaar hemelsbreed 10 kilometer verplaatst.

De verkoop gaf een dubbel gevoel. Enerzijds was er op de oude locatie onvoldoende perspectief; het bedrijf ligt in een EHS, in een Natura 2000-gebied en maakt deel uit van project Ruimte voor de Vecht. Anderzijds is er de eigen geschiedenis. "Onze familie heeft hier meer dan 100 jaar geboerd", zegt Berend Jan Warmelink (69), die met Willemien (66), Arjan (38) en Rudi (35) 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 40 hectare land heeft.

Was de verkoop gedwongen?

"Nee, die was toevallig. In 2009 waren we al bezig met de aanvraag voor een nieuwe ligboxenstal. Mijn zoons willen graag verder. En de provincie bleek na die aanvraag plotseling geïnteresseerd, om hier natuur/waterberging van te maken. Voor ons bood het ook een kans, want met 140 melkkoeien is 40 hectare land niet ideaal. En grond bijkopen gaat hier niet."

Bijkopen van grond op de oude locatie gaat niet.
Bijkopen van grond op de oude locatie gaat niet.

Waar gaat u naartoe?

"Wij worden verplaatst naar een landbouwontwikkelingsgebied (LOG) in Rheezerveen, een akkerbouwgebied met veenkoloniale dalgrond. Onze vergunning voorziet in 250 melkkoeien en 140 stuks jongvee. De nieuwe stal krijgt capaciteit voor 190 melkkoeien. We wilden er eerst 250 huisvesten, maar na de fosfaatbrief van 2 juli 2015 werd alles anders. We willen geen risico nemen. Met 190 koeien weten we in ieder geval zeker dat onze 76 hectare - die straks rond het nieuwe bedrijf ligt - voldoet."

Wat gaat u bouwen?

"We twijfelden tussen een V-stal en een serrestal. Het is die laatste geworden. Qua kosten zit er niet veel verschil tussen (totale stalkosten €5.000 per koeplaats), maar we vinden het landschappelijk iets beter passen. Het moet in ieder geval een open stal zijn. Naast arbeidsgemak staan licht en lucht centraal. Een ander voordeel is dat de stal met een boog eenvoudig is uit te breiden. Daarnaast is de nokhoogte beperkt: hooguit 7 meter."

In de oude stal houdt de maatschap Warmelink 140 koeien.
In de oude stal houdt de maatschap Warmelink 140 koeien.

Welke keuzes maakt u in de stal?

"We gaan melken met 3 robots. Een sociale keuze en ook een uit arbeidsgemak. En er komt waarschijnlijk een voeraanschuifrobot, omdat die robots goed samen gaan en veel rust en ritme geven. In de boxen komen matrassen met een laag zaagsel. Diepstrooisel zagen we minder zitten. We hebben regelmatig burgers en schoolklassen op het erf. We vinden het lastig uit te leggen dat koeien in hun eigen mest liggen. Een ander alternatief - zand - geeft weer te veel slijtage aan materialen."

En de vloer?

"Dat wordt een dichte, emissiearme W5-vloer zonder mestkelders. De mest wordt door schuiven weggehaald, belandt in een kleine afstort en wordt van daaruit in een mestbassin gepompt. Een bewuste keuze. We anticiperen op de komst van een monovergister. We willen gas terugwinnen en dan heb je dagverse mest nodig. Daarnaast is een dichte vloer zonder kelders goedkoper."

Boerderij.nl gaat de stalbouw van familie Warmelink vanaf mei volgen

De melkstal op het bedrijf in Stegeren.
De melkstal op het bedrijf in Stegeren.

Laatste reacties

  • gerrit.lammertink1

    Snap alleen niet waarom Warmelink nu de zaak niet opsplitst met twee bedrijfsopvolgers?

  • DJM

    Fam Warmelink succes met de bouw!!

Of registreer je om te kunnen reageren.