Rundveehouderij

Achtergrond 2014 x bekeken laatste update:25 apr 2016

'Melken gaat perfect, voeren zeker niet'

Louis de Groot bouwde in 2012 en 2013 een ligboxenstal voor 295 melkkoeien met melkcarrousel en automatisch voersysteem. Hoe zijn nu De Groots ervaringen?

Louis de Groot van De Heihoeve in Giessenburg bouwde de afgelopen jaren in drie fases nieuw. In 2012 kwam er een nieuwe 33-stands zij-aan-zij-binnenmelker, in 2013 verrees een ligboxenstal voor 295 melkkoeien met automatisch voersysteem en vorig jaar werd de oude ligboxen/-melkstal omgebouwd voor het jongvee. "Voorlopig zijn we even klaar", zegt de Groot.

Hoe bevalt de nieuwe stal?

"Erg goed. De koeien liepen op een dichte vloer. Nu zijn dat gewone roosters. Ze hebben meer grip en de klauwgezondheid is verbeterd. Daarnaast spettert de mest niet meer zo op, waardoor de dieren veel schoner blijven. De mestscheider en het diepstrooisel in de boxen zijn ook pluspunten. Er is meer uiergezondheid en het pakt financieel goed uit. De scheider kost jaarlijks €1.000 aan onderhoud, terwijl ik €11.000 aan zaagselkosten bespaar. De kosten van de mestscheider heb ik er zo in 3 jaar uit. Het enige nadeel is dat het arbeidsintensiever is."

Hoe gaat het melken in de carrousel?

"Dat gaat boven verwachting. Ik werkte al met een carrousel in de oude stal en had het niet voor niets gekopieerd. Het gestuurde koeverkeer werkt perfect en geeft enorm veel rust. Zowel tijdens het melken als bij het oplopen en staan in de melkstal. De koeien worden strak gepositioneerd via hydraulische poortjes. Het melken gaat ook vlot. Met '1,5 persoon' melken we 270 koeien in 2 uur en een kwartier. Dat is inclusief reinigen."

En het automatisch voersysteem?

"Dat is al vanaf dag 2 een pijnpunt. De voerrobot zelf doet het prima, maar het vullen is een groot probleem. Ik werk met 5 voerbunkers en werk voor 70% met gras. En juist dat product kunnen de bunkers niet goed verwerken. Eén keer per maand gaat het wel een keer serieus mis. Dan staat alles stil. Gelukkig heb ik meerdere bunkers en kan ik in geval van nood schakelen. Maar het is verre van optimaal.

De voerrobot zelf doet het prima, maar het vullen is een groot probleem. De Groot werkt met 5 voerbunkers en werk voor 70% met gras. "En juist dat product kunnen de bunkers niet goed verwerken", zegt de melkveehouder.</p>
<p><em>Foto: Herbert Wiggerman</em>
De voerrobot zelf doet het prima, maar het vullen is een groot probleem. De Groot werkt met 5 voerbunkers en werk voor 70% met gras. "En juist dat product kunnen de bunkers niet goed verwerken", zegt de melkveehouder.

Foto: Herbert Wiggerman


Ik heb inmiddels ook een aanpassing gedaan. De beide zijkanten van de grasbunkers liepen eerst schuin naar de buitenkant omhoog. Onderin was dus een vernauwing. Daarom heb ik nu extra, rechte wanden in de bunkers geplaatst. Dat heeft het iets verbeterd, maar de capaciteit is nu ook kleiner. Er moeten echt twee nieuwe grasbunkers komen. Maar die kosten €15.000 per stuk."

Heeft u nog andere aanpassingen gedaan?

"Ja, de boxafscheidingen in de ligboxen zijn andersom gemonteerd. De koeien hadden te veel speling en gingen scheef liggen. Ze kwamen hierdoor met hun heupgewricht tegen de afscheiding aan. Ook hebben we andere klemmen op het hekwerk gemonteerd, omdat de constructie niet sterk genoeg was. Daarnaast is een extra waterbak bij de melkcarrousel geplaatst om mesten in de melkstal zo veel mogelijk tegen te gaan. Ook is het eerste jaar veel aan de mestrobots gesleuteld - kapotte printplaten, accu's, aandrijfsystemen ... Maar nu doen de robots het prima."

Bekijk ook de fotoreportage: Melkstal grote plus, voersysteem zorgenkindje

Of registreer je om te kunnen reageren.