Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Meer voerhonger, maar melkprijs doet pijn

Weer een laat seizoen, 2 tot 3% minder mais en relatief iets meer grasland. Maar daarvan zal de kwaliteit minder zijn dan in een gemiddeld jaar. Het ruwvoeraanbod zal ook dit jaar krapper zijn.

Veel veehouders teren in; hun koeien vreten de voorraden van het zeer goede ruwvoerjaar 2014 verder op. Toch is er ook geen reden tot paniek. "Er is nu geen schaarste, maar de noodzaak om nog professioneler ruwvoer te telen wordt groter", zegt Mark de Beer, productmanager van Limagrain.

Grotere veestapel

Feit is dat de veestapel na het melkquotumeinde in april 2015 flink gegroeid is. Uit voorlopige CBS-cijfers blijkt dat er begin dit jaar 1,72 miljoen melk- en kalfkoeien waren. Dat waren er een jaar eerder 1,61 miljoen. Het betekende een stijging van bijna 7%. Het aantal stuks jongvee nam eveneens toe, van 1,34 tot 1,37 miljoen; een plus van ruim 2%. De vraag naar ruwvoer is alleen maar toegenomen. Er is veel voerhonger.

Extra voer aankopen is echter geen sinecure. De lage melkprijs doet overal pijn. FrieslandCampina noteerde deze maand een voorschot van €27,38 per 100 kg (bij 700.000 kg per jaar). En juni 2015 lag dat voorschot voor het laatst boven de €30. Dat zorgt voor een spanningsveld. Zeker op de intensieve bedrijven.

Alleen het hoogst noodzakelijke

"Veehouders zullen hun aantal koeien op het ruwvoer moeten afstemmen of grasland moeten verbeteren. Vooral bij deze melkprijzen", stelt Edward Ensing van Barenbrug. "Zelf gras verbouwen kost 8 cent, in de kuil kost het 12 cent. Voer aankopen kost een veelvoud hiervan en is slecht voor de Kringloopwijzer. Het moet allemaal wel uit kunnen." Daarbij komt dat veel uitbreiders gebonden zijn aan de nieuwe fosfaatrechten. Het werkt een sterk afwachtende houding in de hand, aldus Jos Groten van PPO.

Die afwachtende houding merkt de fouragehandel heel duidelijk. De optelsom van kleinere ruwvoerraden en grotere veestapels leidt zeker niet tot extra vraag. Boeren informeren wel, maar pakken niet door. Ze kopen alleen het hoogst noodzakelijke, aldus de handelaren. Zij merken dat de meeste veehouders niet anticiperen, maar pas willen rekenen als het eerste product in de kuil zit.

Scroll over de iconen in onderstaande afbeelding voor meer informatie over Geeske de Jong.

Mindere graskwaliteit

Er is meer graszaad ingezaaid. Zeker in Friesland, na de muizenschade van een jaar geleden. De voorraden zijn daar nu kleiner, maar het opnieuw in- en doorzaaien van grasland is er op de meeste bedrijven redelijk tot goed gelukt. Al gaan veehouders daar vooral op de iets langere termijn de vruchten van plukken. De slechte grassen zijn er dan echt uit.

Het algemene beeld is echter niet per se positief. Ook al omdat het vertrekpunt matig was. "De ruwvoerpositie op bedrijven is verslechterd. Met ondergemiddelde voorraden tot gevolg", zegt Ensing van Barenbrug. Zijn Limagrain-collega toont zich iets positiever. Al lag de gemiddelde kg-opbrengst evengoed nog 5 tot 10% lager dan het topjaar 2014.

De eerste snede moet over een paar weken uitwijzen in hoeverre de ruwvoerpositie versterkt kan worden. Maar over de kwaliteit ervan bestaat twijfel. Het grasland staat er gemiddeld gezien matig voor. "Het wisselt. Wie op tijd kon bemesten staat er net zo voor als vorig jaar, maar zeker in het noorden - waar het nat was - zien we achterstanden", zegt Ensing. "Gemiddeld lopen veehouders twee weken achter met het grasland en zullen ze de eerste snede tussen 3 en 10 mei binnenhalen." De Beer herkent dat beeld: "In april zal er niet veel gemaaid worden. Er moet eigenlijk ook nog veel doorgezaaid worden, maar dat gaat nu niet meer. Dat gaat gevolgen hebben voor de voederwaardekwaliteit. En bij deze lage melkprijzen is dat extra vervelend voor de veehouders."

Ook Ensing maakt zich zorgen over de graskwaliteit. "Voor doorzaaien was het veelal te nat. Er is veel achterstallig onderhoud en oud gras van de winter. Dat betekent dat de kwaliteit van de eerste snede waarschijnlijk flink minder zal zijn. Mijn schatting is dat we van 910 naar 880 VEM gaan."

Minder maisland

Intussen is mais ook dit jaar minder in trek. Zo extreem als vorig jaar - toen kromp het areaal met 10% - zal het dit jaar niet zijn. De veranderde derogatieregel van 80% gras- en 20% maisland speelde indertijd een grote rol. Maar zowel Pioneer als Limagrain verwacht 2 tot 3% minder mais in 2016. In Friesland kan dat na de muizenschade zelfs 5 tot 10% minder zijn. Daar is weer sterker ingezet op grasland. De strengere mestnormen zijn echter de grootste reden voor een kleiner maisareaal. Veehouders kunnen nu eenmaal minder drijfmest op mais kwijt dan op gras. Bovendien is mais een duurdere teelt. Het is begrijpelijk, maar het drukt tegelijkertijd de totale ruwvoerproductie. Want mais brengt per hectare gemiddeld toch 5 ton droge stof meer op dan gras. Qua voorraad is er in ieder geval nog niet direct nood aan de man. Limagrain spreekt van voldoende tot goede maisvoorraden. Al hebben bedrijven geen enorme buffers.

Pioneer maakt intussen een kanttekening. Het bedrijf verwacht dat loonwerkers met een enorme piek te maken krijgen. De eerste snede gras en het mais zaaien gaan straks in precies dezelfde periode plaatsvinden. En boeren waren al laat met mest uitrijden door het natte weer. Pioneer vreest dat dit extra schade aan de grond gaat geven. Zeker op klei.

Meer voerhonger, maar melkprijs doet pijn

Voederbieten als derde gewas

Intussen worden voederbieten steeds populairder als derde gewas om te kunnen voldoen aan de gewasdiversificatie in het nieuwe GLB. CBS-cijfers lieten in 2015 al een flinke areaalstijging zien. Dat jaar werd er 421 hectare geteeld. In 2014 was dit nog 278 hectare. Limagrain voorziet dit jaar zelfs een areaal van 600 hectare. Bij Barenbrug ziet men dezelfde tendens. Voederbieten zijn in trek vanwege de goede energieopbrengst. En het past goed bij gras. Het veredelingsbedrijf merkt ook dat graserwten in opkomst zijn. Zeker in Noord-Nederland. Ensing: "Er is dan meer eiwit per hectare en afloop kan weer makkelijk gras geteeld worden. De grasmat blijft prima." Andere gewassen die het als derde gewas steeds vaker goed doen, zijn roodklaver, luzerne en winterveldbonen.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Je kunt natuurlijk alles van de negatieve kant bekijken, dan krijg dit soort analyses. Laten we eerst de 1e en 2e snede gras eens afwachten, dan kijken we verdet.

 • deB.


  Precies, er staat een dik pak gras, hier in het land!!

  Laat de fourage maar mooi zitten met al de te dure produkten.

 • Edje2

  wat een onzin verhaal! Hier in de buurt ligt nog bergen voer op de voerplaat van voorgaande jaren .En er komen alleen maar minder koeien .....

 • Edje2

  en als de eerste snede wel iets later is. De zomer is nog lang.....

 • Farmer4life2

  Buiten dat om. De productie moet/gaat omhoog. M.a.w. meer krachtvoer/bijproduct in de koe. Vaak betekent dat er iets minder ruwvoer nodig is.

 • Gerjo-Kompier1

  "Zelf gras verbouwen kost 8 cent, in de kuil kost het 12 cent." Op gratis grond zeker! Wanneer je de vaste lasten erbij rekent, dan ligt het kostenplaatje een stuk hoger en mag je de huidige marktprijzen niet eens duur noemen. Neem bijvoorbeeld 1.500,- pacht / 12.000 kg droge stof opbrengst per ha. Dan begin je al met 12,5 cent vaste lasten per kg droge stof en komen de teelt + beheerkosten er nog bovenop.
  Het is voor iedereen belangrijk zoveel mogelijk voer op eigen grond te telen, zodat aankoop zoveel mogelijk beperkt of vermeden kan worden. Maar wanneer je toch ruwvoer moet aankopen, mag je op heden niet klagen over de marktprijzen.

 • farmerbn

  Zo te zien ( aan de "-tekens) schrijft Theo Brummelaar alles op wat de verkopers hem vertellen. Let dus op voor de betrouwbaarheid van het artikel.

 • alco1

  Voer aankopen heeft ook wel voordelen i.p.v. investeren in eigen grond.
  Je koopt aan wat je nodig hebt.
  Zo was hier een boer die voor 1 april vorig jaar een vet gehalte had van 3.70 en een paar maanden later 4.30.

 • Fans

  Met ruim 100.000 koeien meer is er toch 35.000ha voer meer nodig links om of rechts om het zal toch ergens vandaan moeten komen. Of wel van hogere opbrengsten of bijproducten.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.