Rundveehouderij

Achtergrond

Maisprijs onder druk door kleinere vraag

In het afgelopen najaar was iedereen het er over eens: dit voorjaar zou de prijs van snijmais de pan uit rijzen.

Er was immers veel minder mais verkocht in het inkuilseizoen en de veestapel was flink gegroeid na de afschaffing van het melkquotum. Nu is de veestapel nog steeds veel groter dan in april vorig jaar maar toch is de vraag naar mais niet toegenomen en ligt de prijs op een lager niveau dan vorig jaar.

Verschuiving voeraankopen

De lage melkprijs en de daardoor moeizame financiële positie op veel melkveebedrijven zorgt ervoor dat er een verschuiving in de voeraankopen heeft plaatsgevonden. Over het algemeen hadden veel melkveebedrijven voldoende gras in de kuil liggen en hebben daarop hun rantsoen aangepast. Veelal met minder mais en meer vochtige bijproducten. Hierdoor is de behoefte naar mais kleiner dan in voorgaande jaren en is dit ook goed te merken in de handel.

Veevoerbedrijven melden dat de vraag naar mais voor de tijd van het jaar rustig is. De vraag is in de afgelopen weken wel wat toegenomen, maar van een wilde situatie is geen sprake. Verkopers van mais waren in eerste instantie erg afwachtend en hielden de mais vast zodra kopers een lager bod deden. Omdat de mais nu toch maar langzaam van het erf afgaat zijn verkopers toch wat onrustig of zij de mais wel kwijtraken. Als er een bod op de mais komt zijn verkopers dan ook eerder geneigd om de prijs wat te verlagen dan een paar weken geleden.

Prijsrange

De prijsrange waarin de mais verkocht wordt ligt tussen €50 en €60 euro per ton. Dit is een brede range die wordt veroorzaakt door een groot kwaliteitsverschil in de aangeboden mais. De kwalitatief goede mais is voornamelijk te vinden in het zuiden van het land. Melkveehouders die deze goede mais willen kopen moeten dan ook rekening houden dat er extra transportkosten zijn als zij de goede mais uit het zuiden willen laten komen. De partijen mais die van mindere kwaliteit zijn vinden ondanks het prijsverschil moeizaam hun weg in de markt. Verwacht wordt dat de prijs van mais nog wat  verder zal zakken omdat verkopers de mais niet willen aanhouden tot het nieuwe seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.