Rundveehouderij

Achtergrond 9939 x bekeken 12 reacties

Komt verdeelde Kamer tot akkoord fosfaatrechten?

Hoe moet het fosfaatrechtenstelsel er uit gaan zien? Over die vraag debatteert de Tweede Kamer donderdag. Na 2 keer uitstel komt de toekomst van de melkveehouderij nu eindelijk ter sprake. Dat is maar goed ook, want staatssecretaris Martijn van Dam moet haast maken om de wet op 1 januari 2017 in te laten gaan.

Van Dam wil dat wel: invoering van fosfaatrechten per 1 januari 2017 voor de melkveehouderij, waarbij in 2018 een generieke korting wordt toegepast zodat de fosfaatproductie weer onder het melkveefosfaatplafond komt.

In de aanloop naar het debat heeft regeringspartij VVD een forse draai gemaakt. Juli vorig jaar vond Helma Lodders de fosfaatrechten nog 'waanzin'. Inmiddels zegt de politica dat de fosfaatrechten de minst slechte keuze is, omdat anders de derogatie in gevaar is. Daarmee staan VVD en PvdA achter het voorstel van Van Dam en is er dus een meerderheid in de Tweede Kamer.

SGP wil andere oplossing milieuproblemen

De oppositie staat nog niet zomaar achter het voorstel van Van Dam. SGP is, – waarschijnlijk nog als enige van het landbouwfront – fel tegenstander van de fosfaatrechten. SGP ziet er meer in om de milieuproblemen op een andere manier op te lossen, in overleg met Brussel.

Hoewel VVD waarschijnlijk eigenlijk ook liever een oplossing zoekt op deze manier, zal de partij als regeringspartij nu het voorstel van Van Dam blijven steunen. SGP zal dus geen meerderheid krijgen en richt de hoop op de Eerste Kamer. CDA zal vooral ruimte zoeken binnen het fosfaatrechtensysteem. Bijvoorbeeld door de verplichte korting op fosfaatrechten bij bedrijfsoverdracht ongedaan te maken.

Lees meer over fosfaatrechten in het dossier

Meer grondgebondenheid

Andere partijen zoeken verwoed naar pogingen om de grondgebondenheid van de melkveehouderij meer te benadrukken. D66, GroenLinks en ChristenUnie komen allemaal met eigen voorstellen om dit onderdeel meer te benadrukken.

Rik Grashoff van GroenLinks wil volledige grondgebondenheid van de melkveehouderij. Dat is goed voor dierenwelzijn, milieu en biodiversiteit, vindt hij. Met het voorstel kan de wet grondgebonden melkveehouderij komen te vervallen, omdat dit in zijn ogen niet ver genoeg gaat.

D66, GroenLinks en ChristenUnie willen meer nadruk op grondgebondenheid.<br /><em>Foto: Matthijs Verhagen</em>
D66, GroenLinks en ChristenUnie willen meer nadruk op grondgebondenheid.
Foto: Matthijs Verhagen

D66 zit er iets gematigder in en komt met een eigen voorstel om ervoor te zorgen dat grondgebonden bedrijven niet de dupe worden van het fosfaatrechtensysteem.

ChristenUnie wil grondgebonden bedrijven volledig gecompenseerd worden bij de aangekondigde generieke korting op de fosfaatrechten in 2018. De partij wil grondgebonden bedrijven met latente ruimte voorrang geven als er via de fosfaatbank weer rechten uitgedeeld kunnen worden.Voorwaarde is dan wel dat ze concrete plannen hebben om te groeien. PvdA wil weidegang verplichten bij het uitdelen van deze rechten.

Kamer verdeeld

Het debat zal veel ideeën opleveren voor Van Dam voor het schrijven van het wetsvoorstel. De vraag is alleen of er een meerderheid is te behalen voor de voorstellen, nu de Kamer zo verdeeld is. Regeringspartijen kwamen moeizaam tot een akkoord over het voorstel. Daarmee zijn ze met handen gebonden en is steun van hen voor grote veranderingen niet te verwachten.

Lees ook het interview met 'knelgeval' Anno Zeinstra: 'Fosfaatkrediet als oplossing knelgeval'

Laatste reacties

 • 344412

  Het gevaar komt toch weer van links, oppassen CDA/VVD/SGP

 • BO(skabout)ER

  nee het gevaar is de VVD, stelletje draaiers zijn het. Ze hadden verantwoordelijkheid moeten nemen en de minister moeten leveren. Bijna alle boeren stemmen VVD/CDA en SGP en dan levert de VVD ons een streek met een PVDA'r aan het bewind.

  En dan heb je van die mensen van VVD die met de boeren mee praten, maar als puntje bij paaltje komt draaien ze weer mee met de wind van het kabinet. Schande, jammer dat boeren dit niet willen zien (de meesten).

  laat ze een fosfaatstelsel maken voor het kabinet, kan wel terug naar 20 man, ik kies die dan wel uit.

 • alco1

  BOER. Zelfs gerenommeerde reageerders stelden Dijksma voor als voorzitter van ons LTO

 • WJHDKremer

  Boskabouter, groot gelijk. Ik heb me na strategisch stemmen op vvd nog nooit zo genaaid gevoeld.

 • 344412

  Ben toch bang dat er allerlei linkse hobby's in het stelsel worden gebouwd, ik mis eigenwijsheid Dijksma

 • Mtstermors1

  Heb ook vvd gestemd, had ook niet gedacht dat ze zo links zouden worden en zich te pakken laten nemen, volgende keer stemmen word wel lastige

 • hansvanbergen

  Zo'n debat is meestal een poppenkast. Van Dam heeft eerst alles afgestemd voordat hij akkoord ging. Nu mogen andere partijen ff hun linkse hobby's laten zien maar dat zal hopelijk niets uithalen. Korting bij bedrijfsoverdracht gaat er natuurlijk uit dat is logisch en dan zijn 1e en 2e kamer akkoord. Die domme weeffout is er vantevoren bewust in geplaatst zodat cda, Jacco Geurts zich ff kan laten horen en hij gaat zeker zijn zin krijgen.

 • u.lolkema1

  Alco1. En wat is het standpunt van LTO? Net zo verdeeld als de politiek!

 • alco1

  lolkema. Ik begrijp je niet.
  Als je bedoelt dat we van het LTO niets kunnen verwachten, zijn we het eens.

 • alco1

  Als ouders slechte opvoeding geven, willen de kinderen ook allemaal wat anders.

 • Tonnis

  Wat hebben jullie aan hekel aan links.

 • mtsjansens1

  De grondgebondenheidregels zijn voor de melkveegrensboeren pure discriminatie. Gronden in eigendom in het buitenland die onder de grensboerregeling meststoffen vallen, mogen hiervoor niet mee worden geteld . Als 30% van je grond niet mag tellen voor de berekening grondgebondenheid , kom je in een ongelijk speelveld terecht. In deze moderne tijd zou gegevensoverdracht tussen twee landen een probleem geworden zijn, aldus RVO.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.