Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactielaatste update:7 apr 2016

Kalverstal met luchtkussen als dak

Sixtus Fluitman (57) bouwde twee identieke kalverstallen met elk capaciteit voor 300 dieren. Beide daken bestaan uit luchtkussens. 8 april is er een open dag.

Fluitman liet in Radewijk (Overijssel) twee nieuwe afmeststallen met een totale capaciteit voor 600 (jong)rosékalveren bouwen. Opfokken deed hij al in de twee andere stallen op het bedrijf. Als de nieuwe stallen straks in gebruik zijn, blijven de kalveren dus voor het eerst van begin tot eind op het bedrijf. "Dat betekent één keer transport minder en meer welzijn", aldus Fluitman. Opvallend aan de stallen zijn de dichte, zwarte zijkanten en de lichtdoorlatende daken. Dat zijn luchtkussens. Daarmee is de kalverhouder binnen zijn sector de eerste in Nederland.

Waarom lichtdoorlatende luchtkussens?

"De consument wil steeds meer welzijn en ziet kalveren het liefst buiten. Dat laatste is niet reëel, maar ik wilde er wel iets mee doen. Daarom was mijn uitgangspunt: hoe haal ik 'buiten' naar 'binnen'? Op advies van ID Agro heb ik gekozen voor een luchtkussen dat licht doorlaat, maar er tegelijkertijd voor zorgt dat zonlicht geen invloed heeft op de binnentemperatuur. De warmte wordt er uitgefilterd. Al moet de praktijk natuurlijk nog uitwijzen hoe koel het daadwerkelijk wordt op hete zomerdagen. Wat ik na de laatste paar weken al wel weet is dat dit systeem tijdens storm geen krimp geeft."

Kalverhouder Sixtus Fluitman.
Kalverhouder Sixtus Fluitman.

Hoe werkt het precies?

"Het luchtkussen - dat ook geïsoleerd is - bestaat uit twee afzonderlijke membranen waartussen lucht wordt geblazen. Hierdoor krijgt het dak een bolle vorm. De stallen zelf hebben dan weer een zadelkapvorm. Dat moest van de welstandscommissie. Opvallend is dat het dak van binnen wit en licht is, terwijl het aan de buitenkant juist donker is. De ventilatie in de stallen vindt alleen aan de achterkant plaats als de roldeuren opengaan. De lucht komt dan binnen, krult over het voerpad, botst op de voorwand, verspreidt zich en komt dan terug naar de achterwand. Zo wordt alle lucht in de stal ververst."

Hoeveel heeft deze stal gekost?

"De stallen hebben exclusief erfverharding en silo's €1.000 per kalverplaats gekost. Dat is fors, meer ik heb geïnvesteerd in welzijn: licht, lucht, maar ook ruimte. Zo hebben de kalveren meer ruimte dan de norm: 2 m² per kalf. Ook staan er veel dieren in één hok: vijftien. De afnemer en consument zien nu eenmaal graag kuddes en daar wil ik op inspelen."

En er ligt ook rubber op de vloer?

"Ja, ook een voorbeeld van extra welzijn. In alle hokken is de achterste helft van de vloer van rubber voorzien. Dan gaan alle kalveren daar liggen. In de praktijk kwam het wel eens voor dat een kalf dat wilde vreten op de staart van een liggend kalf bij het voerhek ging staan. Met kreupelheid tot gevolg. Dat wordt hiermee voorkomen. Al waren de meerkosten flink: krap €130 per m²."

Welke resultaten verwacht u?

"Mijn streven is om de rosékalveren binnen acht maanden af te mesten met een gemiddeld gewicht van 180 kg. Daarnaast mik ik op €5 en €0 aan antibioticakosten in de opfok- en afmeststal. Dat is ambitieus, maar ik denk dat het haalbaar is. Ik heb nu veel meer licht en ventilatie en de opfok- en afmestafdelingen zijn strikt gescheiden. De ziektedruk is zeer laag."

Fluitman houdt 8 april van 10.00 tot 15.00 uur open dag. Adres: Radewijkerstraat 35 in Radewijk.

Eén reactie

  • Tonnis

    Ben je hiervoor geen fosfaatrechten nodig?

Of registreer je om te kunnen reageren.