Rundveehouderij

Achtergrond 3330 x bekeken

Gezond kalf met biestverbeteraar

Bij een mindere kwaliteit eerste biest versterkt toevoeging van ColoCorrect aan deze biest de afweer van nuka’s tegen ziekteverwekkers.

Agrifirm Feed introduceerde een vernieuwde totaalaanpak voor jongvee: DairyStart, van kalf tot sterke vaars. Het doel van dit concept is het realiseren van een hoge jeugdgroei met een verlaging van de afkalfleeftijd van vaarzen (ALVA). Het nieuwe jongveeconcept levert goed ontwikkelde vaarzen op die goed in lactatie komen en een hogere levensproductie realiseren. Gemiddeld ligt de ALVA in Nederland op 26 maanden, met het nieuwe DairyStart-voedingsconcept kan dit naar respectievelijk 22 en 24 maanden.

Agrifirm ontwikkelde het concept in samenwerking met Nutrifeed, onderdeel van FrieslandCampina. Een belangrijk onderdeel van genoemde aanpak is een goed biestmanagement in de melkfase. De introductie van het nieuwe product ColoCorrect is onderdeel van DairyStart.

Beweeg over de iconen voor meer productinformatie. 

ColoCorrect verbetert biest

ColoCorrect is een ontvette en gepasteuriseerde biestpoeder, die rijk is aan afweerstoffen of immunoglobulinen, die ziekteverwekkers bestrijden. Ook bevat het bio-actieve stoffen die de aanmaak van immunoglobulinen stimuleert en groeifactoren die de groei van het jong dier bevordert.

Melkveehouders kunnen een zakje ColoCorrect toevoegen aan de eerste biest als de kwaliteit hiervan te wensen over laat. "Als de biestmeter bij de kleur groen blijft hangen, is geen correctie nodig", zegt Marco van Boheemen, productmanager rundvee van Agrifirm Feed. "Zakt de meter tot lichtgroen dan verbetert toevoeging van ColoCorrect de biestkwaliteit. Zakt de colostrummeter in het rood, dan is de kwaliteit van de biest te slecht en kunnen veehouders beter goede biest uit de diepvriesvoorraad gebruiken."

Beperking krachtvoer vlak voor afkalven

Naast achteraf ColoCorrect toevoegen, is het nog beter om de biestkwaliteit met voeding in de droogstand te verbeteren door beperking van de hoeveelheid krachtvoer vlak voor afkalven. "Dat vermindert de hoeveelheid biest na de eerste melking en dat verbetert de biestkwaliteit."

Agrifirm stelt dat verkorting van de ALVA van 26 naar 22 maanden bij 100 koeien €8.200 per jaar bespaart, doordat minder jongvee en minder ruw- en krachtvoer nodig is. Ook gaan vaarzen eerder melk produceren en dat levert jaarlijks 100.000 kg extra melk op. Ook scheelt het 522 kilo fosfaatruimte.

Wilt u meer rendement halen uit uw veestapel? Kom dan op 16 juni ook naar de Boerderij Jongvee Opfokdag.

Of registreer je om te kunnen reageren.