Rundveehouderij

Achtergrond 9543 x bekeken 43 reacties

'Fosfaatkrediet als oplossing knelgeval'

Anno Zeinstra had zijn nieuwe ligboxenstal klaar kort na de peildatum 2 juli 2015. Als mogelijk knelgeval heeft hij een plan bedacht.

Samen met zijn vrouw en zoon in maatschap melkt Anno Zeinstra (67) in Lelystad 195 koeien op circa 60 hectare grond. De melkveehouder ziet zichzelf en met hem meerdere collega's als een 'mogelijk knelgeval'. Met die knelgevallen, waarbij in de voorstellen over fosfaatrechten die staatssecretaris Martijn van Dam in maart dit jaar lanceerde, wordt ten onrechte geen enkele rekening mee gehouden. In Zeinstra's plan dat hij omschrijft als 'fosfaatkrediet' zou de overheid rechten van stoppers moeten opkopen om knelgevallen te kunnen compenseren.

Waarom bent u een knelgeval?

"Na een lange vergunningprocedure die begon in 2012 konden we in 2014 beginnen met bouwen. Begin juli 2015 was de stal voor 290 koeien klaar. Hij is sinds 21 juli 2015 in gebruik. Zoals het nu lijkt krijgen we voor circa 130 koeien geen rechten toegekend, terwijl alle vergunningen en financiële verplichtingen in 2014 rond waren; voordat er sprake was van de melkveewet, de AMvB grondgebonden groei, en de invoering van fosfaatrechten."

Wat moet er volgens u gebeuren?

"In ieder geval geen vrije handel van fosfaatrechten zolang knelgevallen niet zijn opgelost. In mijn plan behoren alle knelgevallen rechten te krijgen op basis van hun gerealiseerde nieuwbouw, maar wel na aftrek van de generieke korting. Om de stoppers te stimuleren moet er een aantrekkelijke fiscale regeling komen. Ook kan er eventueel gedacht worden aan een bepaald percentage van het fosfaatkrediet toe te kennen aan de knelgevallen en een percentage voor uitbreiders beschikbaar te houden."

Dat gaat geld kosten.

"Ja dat is waar, maar de overheid heeft ook veel te laat ingegrepen. Als staatssecretaris Van Dam deze nieuwe wetgeving wil invoeren, heeft die ook de taak om de knelgevallen correct op te lossen. Ik heb het plan ook voorgelegd aan LTO-bestuurders."

Wat zeggen zij van uw plan?

"De bestuursleden van de vakgroep Melkveehouderij op de laatste ledenbijeenkomst over invoering van fosfaatrechten hebben dit plan aangehoord en staan er niet afwijzend tegenover. Ze hebben aangegeven serieus naar het plan kijken, maar ook duidelijk gemaakt dat er veel belangen een rol spelen."

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier

Laatste reacties

 • timo

  moet ik met deze man nu beklag hebben....??hij bouwt een stal waarmee hij uitkomt op 5 koeien per hectare zonder jongvee. Er zijn boeren zat die de laatste 10 jaar geen koe gegroeid zijn en straks wel generiek gekort, das veel erger.

 • geen boer

  in zijn schoenen zei ik hetzelfde, maar echt, hoe realistisch is dit?

 • haj146

  gedeeltelijk eens. Echter hier 12 jaar gedaan over een vergunning en door de huidige wetgeving niet kunnen bouwen vanwege onzekerheid. Aannemer en alles rond. Ben ik dan geen knelgeval? Hier komen we nooit uit dus wat mij betreft GEEN ENKEL knelgeval. Alleen door ziekte van vee en of ondernemer!

 • Tonnis

  Plat gezegd onze overheid moet de rechten van een stopper kopen en aan deze melkveehouder schenken.

 • Klaasvaak

  Wat heeft deze man verkeerd gedaan?

  De overheid is te laat geweest en dat zal ze moeten compenseren. Compensatie kost vaak geld. Wees dan blij dat de overheid er dan zelf voor opdraait en niet de rest van de veehouders die niets kunnen/konden/durfden/wilden of mochten....

  Ik vind het een uitstekend plan...

 • simpel boerke

  Moeten we dit plan serieus nemen? Als de helft van de veehouders knelgeval wordt (want je moet wel ruimhartig met zo'n regeling omgaan om weer geen nieuwe knelgevallen te creeeren), moet er wel een erg gunstige fiscale regeling voor de stoppers geregeld worden om ze te bewegen te stoppen. Kortom, een kansloos plan.

 • de beul

  Hij kon het wel op zijn klompen aan zien komen,dat je op 60 hectare nooit geen 290 koeien kunt houden.
  Dat heeft hij eerst al verkeerd gedaan.
  Dan mag je je wel eens achter de oren krabben voor wie je aan het werk bent,niet meer voor je zelf.

  Als je het met 195 niet redt,red je het met 300 ook niet.

 • H.Grotenhuis1

  Deze ondernemer zal toch wel een plan-B hebben gehad voor het geval de politiek, op de een-of-andere wijze, zou ingrijpen? Het fosfaatplafond is door Henk Bleker toch zeer vroegtijdig gecommuniceert, dus dit is een ondernemersrisico en dus nu plan-B uit de kast trekken.

 • alco1

  En dan te bedenken dat het fosfaatplafond voor de melkveehouderij NERGENS op gebaseerd is.
  Melkvee intensiteit heeft nog nooit iemand over geklaagd.
  Wel is er aversie tegen grote stallen, maar dat is geheel iets anders.
  Er zijn zelfs gebieden waar de burger ook graag koeien wil zien.

 • Jarenlange rechtzaken net als melkquotum en varkensrechten indertijd en ik denk dat in veel gevallen overheid zeer zwak staat Dit moet je als overheid toch niet willen er zijn situaties waarbij jarenlang zonder varkensrechten geboerd is en uiteindelijk gelijk gekregen door boer

 • Ewullink

  Hij verlangt van van dam dat ie alle boeren kort op hun fosfaat rechten of fosfaat opkoopt zodat het probleem van teveel fosfaat wordt oplost. Zodat hij zelf meer fosfaat kan produceren . Ja ja. Strak plan. Maakt ook zeker een kans. Not!

 • Bennie Stevelink

  Ook dit geval maakt weer duidelijk wat een juridische ellende veroorzaakt is doordat de VVD en PvdA niet tijdig een begrenzing hebben ingesteld voor de melkveehouderij. Politieke eigengereidheid met de koppen tegen elkaar was belangrijker dan bestuurlijke verantwoordelijkheid jegens de sector.

 • Kletskoe

  Gegokt en verloren. De overheid compenseert ook niet als je in het casino alles op rood zet en het wordt zwart.

 • Sjakkie

  Helemaal met je eens Bennie. Er is gewoon niet geregeerd, alleen maar belangen verdedigd.

 • wilcovanlaar1

  Beste zeinstra, ik hoop het voor je. Maar als we het van de overheid verwachten, is het meestal lang wachten. En teleurgesteld worden !

 • 344412

  Krijgt iedereen dan rechten naar stalcapaciteit - korting? Lijkt mij niet. Lijkt mij wel goed dat niemand meer rechten krijgt dan dat er stalcapaciteit is, minder uitdelen dus, niet meer, en dus minder korten.

 • adegroot

  67 tijd om met de vut te gaan!

 • deB.

  60 hectare, 290 koeien??? Waanzin

  Wat drijft een mens he.... 130 koeien en nog niet genoeg werk

  Gegokt en verloren!! Ik ga niet inleveren voor deze '' ikke ikke en de rest kan stikken'' boertjes

 • alco1

  Iedereen moet zijn eigen probleem oplossen.
  Deze boer ook met zijn voer en mest afzet. Veel geluk.
  Misschien heeft hij wel zulke goede contacten dat deze bedrijfsvoering geen enkel probleem is .
  Anderen daar voor in laten leveren is ook te gek voor woorden.
  Iedereen zijn eigen is het beste wat er is, dus zonder bemoeienissen van de overheid.

 • Schraar

  Bennie, weet je ook waarom de overheid niet tijdig een begrenzing ingesteld heeft?
  Omdat LTO en NZO continu geroepen hebben dat dit niet nodig was. Zij zouden zorgen dat de sector binnen het fosfaatplafond bleef. Zowel CDA (Bleker) als PvdA/VVD hebben zich hierdoor laten misleiden en geen maatregelen genomen. Daarnaast hebben LTO en NZO ook nog eens de melkveehouders misleid met onzin verhalen over onbeperkte mogelijkheden na afschaffing van de quotering terwijl ze al lang wisten dat de ruimte dankzij het fosfaatplafond zeer beperkt zou zijn.
  Naïviteit en stompzinnigheid ten top!

 • schooteind1

  Kansloos!! Je kunt natuurlijk niet een hele sector qua bedrijfsontwikkeling voor jaren op slot zetten. Veehouders die ook willen uitbreiden, MET aankoop van fosfaat, zouden daarmee flink gedupeerd worden. Ook voor de agro-sector zou dit funest zijn.

 • eg wel

  @ Bennie,
  Je schuift het af op de politiek, de werkelijke schuldigen zijn N.Z.O. en L.T.O.
  Deze 2 partijen hebben begin 2000 voor het plafond getekend,
  daarna toegekeken hoe door de jaarlijkse verruiming van 1 procent het plafond snel dichterbij kwam. Boeren hebben zich door opruiende praatjes van meerdere partijen laten wijs maken dat na afschaffing van het quotum er geen grenzen meer waren. Vrije markt(die niet bestaat) de niet aan te slepen melk voor opkomende landen. Kort samengevat zijn een flink aantal boeren door hun eigen belangen organisatie genaaid. De schuld ligt niet volledig bij N.Z.O. en L.T.O. ook de N.M.V. en de verschillende vakbladen (waar toch veel voor betaald wordt), hebben maar sporadisch iets vermeld.

 • Peltjes

  Ben het met alle reageerders hier boven eens. Zijn manier van boeren is duidelijk niet de mijne.
  Aan de andere kant is het een grof schandaal dat Sharon Dijksma met één pennestreek deze ondernemers in de afgrond donderd.

 • gjh

  zeinstra je moet niet zeuren.

 • schooteind1

  De politiek zal er niet aan ontkomen om, beperkt en onder regie, de mogelijkheid te bieden aan varkens en kippen houders om deze fosfaatrechten om te kunnen zetten in melkveefosfaat. Dit zal de prijs van melkveefosfaat wat drukken waarmee Zeinstra en lotgenoten wat gemakkelijker fosfaatrechten kunnen bijkopen. De politiek heeft in deze ook wel een verantwoordelijkheid want, zoals hierboven ook al is betoogd, ze heeft natuurlijk te laat ingegrepen!
  Verder zullen Zeinstra en c.s. de oplossing voor hun nijpende probleem toch echt binnen hun eigen bedrijf moeten zoeken. Dit kan door bijv. grond te verkopen, dit weer terug pachten (voor de amvb grondgebondenheid) en het geld wat vrij komt te gebruiken voor aankoop van fosfaatrechten. Tja als alle grond tjokvol zit met hypotheek.....dan weet ik 't ook nie....

 • Koen Franken

  En we blijven maar elke maand een nieuw melkrecord vestigen , en nog leggen we maar steeds de schuld bij een ander . De generieke korting welk straks uit de koker komt zal hierdoor echt niet minder gaan worden . Meer koeien , minder melk geld !!!

 • Mtswie

  Dus wij mogen wel het land van de stoppers maar geen productie/fosfaatrechten?
  Alle boeren die rustig willen groeien voor de komende jaren op slot want de 'knelgevallen'moeten er eerst fosfaat bij. Zo ga ik me ook een knelgeval voelen.

 • samaja

  is dit niet gewoon ondernemers risico! niemand heeft toch gezegd
  dat ie er 100 koeien bij moest melken .
  zoals het wel bekende spreekwoord,"de een z'n brood de ander z'n..............

 • lammetje

  je kan ook zeggen:
  Een boer (zeinstra) en een zog heb nooit genog

 • mjijzerman1

  door de bank genomen zijn grote boeren vaak ook grote schooiers, van zichzelf vinden ze zich een ondernemer, een grote stal bouwen en dan als knelgeval in aanmerking willen komen, dit is bedrijfsrisico, je kon er op je klompen aan voelen dat er na 1 april 2015 wel wat ging gebeuren en dan andere. meestal de kleinere bedrijven uitkopen om zelf maar groter te worden, zou zeggen ga emigreren, als je het financieel niet maken kunt, gewoon de stekker uit het bedrijf en zoek ander werk op.

 • deer123

  Ik heb 60 ha en al 20 jaar 70 koeien ik heb ook een stuk bij de stal en wil groeien naar 85 koeien .. eerst de boeren die voldoende land hebben en niet hebben bijgedragen aan het plafond

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • rub2

  In dit plan heeft elke veehouder recht op fosfaatrechten met onderbezetting in de stal op 2 juli 2015. Dat zijn er veel te veel. Zelfs als je niet gebouwd hebt kan je nog boxen te vullen hebben. Na vermindering jongvee meer koeien in de stal. Denk dat een knelgeval in deze situatie met 140 ha grond het eerder en eerlijker verdiend van een veehouder met 60 ha grond, plat gezegt 1 die juist zorgt voor het fosfaat probleem.

 • Peet1212

  5 koeien per ha en ook nog jongvee?????
  Ikke ikke ikke en de rest kan stikke

 • wmeulemanjr1

  Alleen als je dreigt om te vallen ben je knelgeval?

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • jaap69

  deze meneer heeft zeker nog nooit van de AMvB gehoord. hij moet eerst eens zorgen dat hij land onder zijn koeien krijgt. lopen klagen over fosfaatrechten terwijl hij die koeien helemaal niet mag houden op grond van de AMvB. 130 extra is al gouw 30 tot 40 ha extra land nodig. en dan is het jongvee er niet bij gerekend.

 • landboer

  Bennie hoe krom kun jij denken ,je hebt hier jaren verkondigd dat het melkquotum volledig overbodig was en nu schrijf je dat de PvdA en VVD niet tijdig een begrenzing op de melkveehouderij hebben ingevoerd? Die moest er toch juist af?Als je de markt nu vrijlaat heb je ook geen juridische ellende.
  Schraar en eg wel hebben het beter bekeken!

 • Bennie Stevelink

  Het melkquotum was een onderdeel van een prijsgarantiesysteem. De meest essentiële onderdelen (afgesloten grens en exportsubsidie) van dit prijsgarantiesysteem waren in 2006 al afgeschaft. Het gevolg was dat het melkquotum geen enkele invloed meer op de prijs had en dus ook wel afgeschaft kon worden.
  Het neveneffect van het melkquotum was dat de omvang van de veestapel begrensd werd. Daar had tijdig een vervanging voor moeten komen.

 • Klaasvaak

  Jaap69, weet jij de fosfaatreferentie van dit bedrijf?
  Met de amvb kun je al naar 4 koeien per ha. Tel daar een dikke fosfaatreferentie bij op en een behoorlijk bex-voordeel (intensief) en je kunt melken....
  Ik kan op basis van de amvb 200 koeien en 80 stuks jongvee houden op 65 ha.
  En dan heb ik het over 90 koeien extra tov 2014.

  Die er overigens nog niet lopen.

 • jaap69

  klaasvaak, 195 koeien op 65 ha betekent inderdaad dat hij een behoorlijk fosfaatreferentie zal hebben. maar dan zit hij ook gelijk boven de 20 kg grens dus geen grondloze groei mogelijk. voor die 130 extra koeien zal hij echt wel extra grond moeten hebben. jij hebt nog een stuk grondloze groei tot 20 kg. maar de amvb gaat voor veel boeren voor problemen zorgen, ook al raak je geen grond kwijt, een verandering van bouwplan of hogere fosfaatwaardes van het land kan al betekenen dat er minder plaatsingsruimte is en dan moet alle groei geruimd worden tot de plaatsingsruimte. ook de 20 kg grondloze groei ben je dan kwijt.
  hij mag van mij naar 290 koeien groeien geen probleem hoor, maar een knelgeval is hij niet. waarom zou ik inleveren voor iemand die zo nodig 290 koeien wilt melken op 65 ha.

 • Klaasvaak

  wellicht heeft hij sinds april in grond geinvesteerd om aan de minimale eisen van de AMVB te voldoen.

 • boergert

  Of deze boer in aanmerking komt om al knelgeval te worden aangemerkt zal de toekomst uitwijzen, maar dat hij gekozen heeft om eerst uit te breiden in koeien en wellicht in de toekomst in grond is heel logisch. 1 ha grond draagt slechts 1500 bij aan je saldo (bij normale voerprijzen) van 1 ha kunnen 2 koeien vreten. Het saldo van 2 koeien is ongeveer 3000 (bij normale melkprijzen) meer saldo. De investering in koeien is in veel regio's nog niet de helft van investeren in grond.
  Waarom zou alleen de melkveehouderij moeten investeren in grondgebonden groei? en bijv de vleesveehouderij niet?

 • landboer

  Nou Bennie dan zijn we het eindelijk eens dat het melkquotum er nooit af had gemoeten!
  boergert ,waarom ,waarom hoeft die ook niet in fosfaatrechten te investeren?

 • IkBenBoerHarms

  In de Flevo is er genoeg akkerbouwgrond voor mest en ruwvoer, dus wat maakt iedereen zich toch druk om de veebezetting ??!!
  Mooie stal, Zeinstra !!

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.