Rundveehouderij

Achtergrond

Aandeel JBS verder onderuit

Beleggers blijven het aandeel JBS dumpen. De beurskoers van het Braziliaanse vleesconcern daalde dinsdag 12 april zelfs tot 9,09 real, het laagste niveau sinds 15 augustus 2014.

Het bedrijf noteerde een zomer geleden nog koersen boven 16 real. De koersval lijkt vooral gebaseerd op sentiment over een corruptieschandaal waarbij JBS mogelijk betrokken is.

Analisten zien geen bedreiging voor aandeel JBS

Hoewel het bedrijf in het laatste kwartaal weliswaar een verlies boekte, staat het er volgens volgers van het aandeel wel goed voor. Het aandeel wordt gevolgd door 16 analisten, die een gemiddeld prijsdoel hanteren van 18 real. De meesten zijn neutraal of adviseren het aandeel te verwerven. Ze zien de huidige politieke onrust in Brazilië niet als grote bedreiging.

De laatste analisten die hun oordeel velden zijn Merrill Lynch en Citibank, die respectievelijk een koersdoel bekendmaakten van 12 en 16 real. De verwachtingen voor de Amerikaanse pluimveeslachterij die JBS bezit, Pilgrim's Pride, zijn goed. Naar verwachting zal JBS met haar sterke internationale positie ook profiteren van de goedkope real.

Aandeel Yara verbetert na forse tegenvallers

Het aandeel Yara herstelt nadat het flinke klappen te verwerken kreeg. De Noorse producent van stikstofkunstmest maakte deze week bekend voor 1 miljard real (€254 miljoen) in het moderniseren en uitbreiden van haar fabriek in Rio Grande, in het zuiden van Brazilië. Yara verdubbelt haar productiecapaciteit tot 1,6 miljoen ton per jaar.

Bovendien werd bekend dat de Europese Commissie met de Verenigde Staten onderhandelt over de export van Amerikaans aardgas. De export van aardgas is in de VS nu zo goed als verboden maar zou onderdeel moeten worden van een vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS. Amerikaanse chemiereuzen werken momenteel met veel lagere aardgasprijzen dan hun concurrenten.

Druk op prijzen blijft groot

Bij de productie van stikstofkunstmest is aardgas met afstand de belangrijkste kostenpost. De koers van het aandeel Yara klom deze week meer dan 4%. Hoe structureel de opleving is, blijft de vraag. Prijzen voor landbouwgewassen liggen nog steeds op een laag niveau. Dat betekent dat de druk op prijzen van onder meer zaden, gewasbescherming en kunstmest groot blijft.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoersen van JBS en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.