Rundveehouderij

Achtergrond 1597 x bekeken

Zuivelmarkt profiteert van iets meer stabiliteit

De zuivelmarkt profiteert deze week van wat meer stabiliteit. Dat heeft verschillende oorzaken. Met enige vertraging is een licht positief effect merkbaar van de laatste GDT-veiling van Fonterra.

Dat geeft iets meer bodem onder de noteringen voor de melkpoeders. Tegelijkertijd lijkt het aanbod van hele goedkope magere melkpoeder uit de EU (oude voorraden) af te nemen. De tijd van de hele slechte prijzen (€1.300 per ton) voor mageremelkpoeder is nagenoeg voorbij. Toch is er nog veel product onder de interventieprijs te koop. Dit is goed voor de export, maar er wordt niet mee verdiend. Deze wetenschap plaatst de positieve 'mid-term outlook' van de EU over sterk gestegen exporten wel in een ietwat schril daglicht.

Minder melk voor kaas, meer voor poeders en boter

De zuivelindustrie lijkt ondertussen ook maatregelen te nemen om de kaasmarkt uit het moeras te trekken. Vrijwel overal worden maatregelen genomen om minder melk in de kaasbak te laten belanden en meer om te zetten tot poeders en boter. Of dit blijft lukken tijdens de piekaanvoer in mei/juni is de vraag. Voorlopig geeft het de kaasbranche lucht. Foliekaas noteert nog altijd rond €1,70 per kilo. Mozzarella noteert ongeveer €1,60; dat is ook heel laag. Cheddar is meer prijshoudend, maar scoort met circa €2,00 per kilo evenmin beste prijzen.

De markt voor vloeibare zuivel blijft zwak, al zijn er lichte plusjes bij de rauwe spotmelk en de room. De prijs voor concentraten is stabiel zwak.

Prognose: iets stabielere markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.