In 2009 reden boeren melk uit uit protest tegen de lage melkprijzen.<br /><em>Foto: ANP </em> RundveeAchtergrond

Zuivelmarkt lijkt steeds meer op beroerd jaar 2009

De zuivelmarkt toont steeds meer kenmerken van het beroerde jaar 2009, dat veel melkveehouders nog diep in het geheugen staat gegrift.

In dat jaar zat de absolute prijsdip in de zomermaanden juni, juli en augustus. Zelfs het toen pas gevormde FrieslandCampina betaalde in juni 2009 niet meer dan €21,25 per 100 kilo melk. En het voorschot bij DOC Kaas kwam over het hele jaar uit op nog geen €22,80.

Gelukkig is het nu (nog) minder slecht. Het rekenkundige gemiddelde van alle Nederlandse melkprijzen over februari 2016 bedraagt €27,38 per 100 kilo, ruim €1,20 minder dan in januari. Maar in februari 2009 zat men niet heel veel onder het gemiddelde van 7 jaar later: €26,77.

Notering foliekaas nu nog lager dan in 2009

De zuivelmarkt voelt ondertussen al langere tijd uiterst guurder aan. Vooral bij de kaas. Foliekaas noteert minder dan €1,70 op de spotmarkt. Dat is heel wat slechter dan het in 2009 was, en de prijs is al veel langer behoorlijk slecht.

De kans is bovendien groot dat er nog meer druk op de prijs komt. Dat komt door de hoge melkproductie, de al anderhalf jaar kwakkelende en overvoerde markt en door het ontbreken van Russische kaasafzet. Nederland heeft weliswaar elders afzet gevonden voor kaas, maar een grote afnemer voor Goudse foliekaas wordt node gemist. Ook door de Duitse kaasmakers.

Productie voor interventie beter dan foliekaas maken

De markt voor melkpoeders is ook slecht en dat doet eveneens zeer, maar de foliekaasmarkt spant de kroon. Productie voor interventie rekent beter dan foliekaas maken, weten mensen in de zuivelsector. Daar is nog ruimte. Helaas heeft niet elk bedrijf die keuze.

Hoe verder? De kans is groot dat zuivelnoteringen de komende maanden verder dalen. Dat komt terug in de melkprijs. Een remedie lijkt er niet te zijn, afgezien van productieverlaging. Tenzij onvoorzienbare dingen gebeuren.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin