Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Vraag naar mais blijft uit

De handel in bijproducten en ruwvoeders is rustig. Vraag en aanbod zijn in evenwicht en prijzen noteren nagenoeg stabiel.

Dat is in andere jaren wel eens anders geweest in deze periode. Dit jaar houdt de beperkte financiële positie op veel bedrijven een grote inkoop van voeders tegen.

Melkveehouders stellen aankoop mais uit

Dit is ook goed te merken aan de vraag naar mais, die is er bijna niet. Bij de aankoop ervan gaat het vaak om grote hoeveelheden, waardoor de rekening hoog is. Die ruimte is er veelal niet, waardoor melkveehouders de aankoop zo lang mogelijk uitstellen.

In de afgelopen herfst werd nog gewaarschuwd voor torenhoge prijzen voor mais. Nu de vraag wegblijft, ligt de prijs nog steeds op een niveau tot €60 per ton. Dit was vorig jaar in deze periode €65 en in 2014 lag de prijs op €75 per ton. Verwacht wordt dat de vraag naar mais wel zal aantrekken, maar dat de prijs niet zo ver zal stijgen als verwacht. Daar is gewoon geen ruimte voor.

Goede vraag naar bijproducten

Om de maisaankoop zo lang mogelijk uit te stellen, maken melkveehouders zoveel mogelijk gebruik van het eigen ruwvoer in aanvulling met bijproducten. De prijs van tarwegistconcentraat ligt op een relatief laag niveau, waardoor het eiwitrijke product veel gevraagd is om het rantsoen aan te vullen. Voor de aanvulling van zetmeel is corngold goed gevraagd. De producten kosten respectievelijk €1,90 en €1,95 per procent droge stof.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Laatste reacties

 • deB.

  Allemaal koeien houden, maar te vreten hebben ze er niet voor!!

  Zie nu, voer op en geen stuiver meer om wat aan te kopen.

  Nogmaals geen land, dan ook geen koe!!!

  Mais blijft zitten, en de koeien gaan weg

 • pieterfranken1

  wat wel wordt vergeten dat er relatief meer krachtvoer gevoerd wordt aan de melkkoeien. Men dacht 15 % meer rundvee, dan ook 15 % meer ruwvoer. Deze rekensom klopt niet. Er wordt veel meer krachtvoer gevoerd als tijdens superheffing. Melk is geen limit op. Dus ruimer krachtvoer voeren kan gauw uit. Hierdoor is de extra benodigde hoeveelheid ruwvoer aanzienlijk lager als velen dachten.

 • Nick1983

  Hier vorig jaar veel gras gewonnen en kan daarom rustig aan doen met de mais. Ook nog een stukje kuil zitten uit 2014 zelfs moet ook een keer op. Wa heb ik er aan om het op te sparen naar 2017? Dus daarom hier weinig mais aan koop. Is een hele mooie bijkomstigheid bij de huidige melkprijs.

  En ik gok da het bij wel meer boeren zo is. Wij zijn echt nie zo uniek ofzo...

Of registreer je om te kunnen reageren.