Rundveehouderij

Achtergrond 15023 x bekeken 52 reacties

Volop interesse in handel melkveefosfaat

Melkveehouders, bemiddelaars- en accountantskantoren zijn volop bezig met de handel in opties op melkveefosfaatrechten. Het aantal daadwerkelijk afgesloten transacties is echter nog beperkt. De gemiddelde prijs is €100 per kilo fosfaat. Dat is omgerekend circa €4.000 per koe, uitgaande van 40 kilo fosfaatproductie per koe. De gehanteerde overschrijfdatum is 1 januari 2017.

Melkveefosfaatrechten zijn er nog niet, maar de vraag is er al volop. Diverse makelaars-, bemiddelings- en accountantskantoren laten weten al veelvuldig te zijn gebeld door collega's en melkveehouders die op zoek zijn naar melkveebedrijven die stoppen of bezig zijn hun bedrijf af te bouwen. Dit daags nadat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) bekendmaakte hoe hij een stelsel van melkveefosfaatrechten wil invoeren.

Daadwerkelijke handel in de nog in te voeren productierechten voor melkveehouders is nog niet mogelijk. Melkveehouders onderling maken afspraken over overname van fosfaatrechten die nog moeten worden toegewezen. Deze afspraken worden mondeling gemaakt of vastgelegd in een intentieverklaring, waarin het aantal rechten (een recht is een kilo fosfaat), prijs en overschrijfdatum staan vermeld. Volgens Lubbert van Dellen, directeur Food & Agri bij Accon avm is de gemiddelde prijs €100 per kilo melkveefosfaat. Dat is omgerekend circa €4.000 per koe, uitgaande van 40 kilo fosfaatproductie per koe.

€87,50 tot €125 per kilo melkveefosfaat

Frank Evers bemiddelt in productierechten en zegt tientallen telefoontjes per dag te ontvangen van melkveehouders. Evers: "Boeren tasten de markt af en oriënteren zich op de mogelijkheden". Volgende week sluit Evers een eerste transactie tussen twee melkveehouders. "Deze twee boeren kennen elkaar heel goed. De een bezit heel veel jongvee en wil een deel van de verwachte rechten overdragen aan de ander, per 1 januari 2017." De afspraken voor overname van de te verwachte toegekende rechten zullen worden vastgelegd en geborgd. Evers gaat uit van een prijs van €3.500 tot €5.000 per koe. Dat is omgerekend €87,50 tot €125 per kilo melkveefosfaat. Fosfaatrechten worden uitgedrukt in euro's per kilogram fosfaat.

Bemiddelaar Erik Peters van Farmel zegt ook dat er veel interesse is voor melkveefosfaatrechten. Inmiddels heeft hij enkele transacties afgesloten. De richtprijs die hij afgeeft is €5.000 per koe à 43 kilo fosfaat. Dat komt neer op €116 per kilo melkveefosfaatrecht.

Het aanbod van opties op melkveemestrechten is minder groot dan de vraag. Als er aanbod is dan zijn het melkveehouders met overvolle stallen die van enkele koeien af willen. Zij bieden deze aan als fosfaatrecht. Ook stoppers melden zich, evenals boeren met veel jongvee.

Lees meer over fosfaatrechten in het dossier.

Prijs zal niet snel oplopen

Ook al is de vraag van melkveehouders groot, de verwachting is niet dat de prijs van fosfaatrechten snel zal oplopen. De financiële ruimte van melkveehouders is nu minder groot dan pakweg een half jaar geleden. Dit komt door de matige melkprijs. Het vooruitzicht is dat de melkprijs op korte termijn niet zal stijgen. Lubbert van Dellen: "Het is mogelijk na de zomer dat melkveehouders meer financiële armslag krijgen. Maar ik verwacht sowieso niet dat de druk op de prijs van fosfaatrechten heel groot zal zijn". Behalve een lagere melkprijs, hebben melkveehouders te maken met hoge afzetkosten voor mest en een hoge grondprijs. Van Dellen: "De beperkte financiële ruimte die ze hebben, moeten de boeren verdelen over kosten voor grond, mest en fosfaatrechten. Dat gegeven zal de vraag en prijs naar fosfaatrechten eerder drukken dan doen stijgen."

Van Dellen benadrukt dat het nog onduidelijk is hoe lang melkveefosfaatrechten van kracht zijn. Dit hangt af van de afspraken die Van Dam zal maken in Brussel over de voorwaarden van de nieuwe derogatie en het fosfaatplafond. "De onduidelijk over het termijn van melkveefosfaatrechten tempert de vraag en dus ook de prijs", verwacht Van Dellen.

Inhouding bij niet leveren

Handel in opties op fosfaatrechten vindt al plaats sinds voormalig EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma op 2 juli 2015 bekendmaakte melkveefosfaatrechten te willen invoeren.

Van Dellen merkte destijds op dat fosfaatrechten ook al onderdeel zijn van de aankoop van een melkveebedrijf. "Worden de rechten niet meegeleverd, dan volgt een inhouding. Dat wil zeggen dat een bepaald bedrag wordt ingehouden op de verkoopprijs of een aanvullende overeenkomst, om achteraf als nog de toegekende fosfaatrechten te leveren."

Ook banken reserveren al geruime tijd een bepaald bedrag voor mogelijke aankoop van de productierechten. Zij gaan ook uit van een waarde tussen €2.500 en €7.500 per koe.

Boerderij organiseert met LTO op donderdag 24 maart om 10.00 uur een webinar over fosfaatrechten. Een webinar is een online-studiebijeenkomst die u gratis kunt volgen zonder dat u uw huis uit hoeft. U kunt tijdens het webinar vragen stellen aan sprekers. Meld u aan.

Laatste reacties

 • alco1

  VOLOP interesse?
  VOORZICHTIGE interesse zou beter passen en geen stemming makerij betiteling kunnen krijgen.

 • Mfb

  Eerst maar eens optimaliseren en kijken wat je krijgt! Laat je niet gek maken en je kostprijs per direct omhoog vliegen!

 • Trot

  waar zijn ze nou met voorspelling van 15000 per melk koe weer een rabo kreed

 • eg wel

  @ trot,

  Melkquotum begon ook met 1 gulden.
  Na een paar jaar waren dat er 4.
  De handel moet nog beginnen en de melkprijs is laag.
  Lijkt mij nog te vroeg om conclusies te trekken.

 • kennisismacht

  foafaatrechten kopen voor 5000 euro per koe , is wel omgerekend goedkoper toen we melk wilde kopen,............dus die prijs van 5000 euro is laag ingeschat.

 • lepercheron 46

  als je nu eens 5 cent van een liter melk overhoud aan winst, moet je wel heel lang melken voor je die 4000 euro weer hebt terug verdiend, uitvlakken over de rest van de veestapel gaat niet meer want dat is met aankoop melkquotum al gebeurt en de aflossing is nog steeds bezig, gaat nog wel 5 jaar duren.
  Dus ik denk dat het bij 2000 euro fosfaatrecht genoeg is wil je er ooit nog aan verdienen.

 • IkBenBoerHarms

  Stel je wil een koe extra melken: ik hoor hier 5.000 euro!! Koe geeft 8.000 liter melk en ik hou er in het mooiste geval 5 cent (!!) per liter melk aan over = 400 euro. Ben ik die koe toch eerst weer 12,5 jaar aan het melken, voordat ik iets ga verdienen aan die koe. Jongens, laat je niet gek maken, ga eerst eens goed rekenen.

 • kleine boer

  2 euro de liter x 8000 liter = de prijs die ook hier kan in het verleden is er ook melkprijs dip geweest..... tis maar wat de gek er voor geven wil. Huizen zouden ook niet meer duurder worden olie nooit goedkoop enz enz


 • IkBenBoerHarms

  Daar zeg je het goed: de gek.

 • richard3

  Alweer zo'n lage prijs! Boerderij en Esther, ik wil NU dat je opschrijft dat ze 10.000 euro per koe waard zijn, anders zeg ik mijn lidmaatschap op!

 • schooteind1

  Laat je inderdaad niet gek maken. Ik verwacht dat de prijs alleen maar minder zal worden. Kan ook niet anders met zo'n vergrijzende sector. Bovendien als je goed scoort met de kringloopwijzer kan je met je huidige aantal nog groeien. Richard3 zal wel te verkopen hebben; trap er niet in, hun mening telt alleen maar voor eigen gewin.

 • g.g

  Dacht dat het slecht ging met de melkveehouders ??

 • Trot

  Waarom kan €5000,- per koe aan fosfaatrechten niet uit, terwijl in het quotum tijdperk 15.000,- aan melkquotum wel uit kon?? Met de rekensom van IkBenBoerHarms kost het 40 jaar om het quotum terug te verdienen. Dat zou dan helemaal niet uit kunnen, en toch werd er volop melkquotum gekocht om te kunnen groeien.

  Daarbij vind ik een terugverdientijd van 12,5 jaar zo slecht nog niet. Na die jaren levert het fosfaatrecht €400,- meer winst op. En de rechten blijven nog steeds geld waard, noem ik een dubbele winst.
  Ter vergelijk: zonnepanelen worden wel volop gelegd voor een prijsvoordeel over 10 jaar, waarom zou dat bij fosfaatrechten ineens niet uit kunnen?

 • richard3

  Precies trot, daarom is het niet meer dan logisch dat die rechten minimaal 10.000 euro per koe gaan opbrengen. Dus Boerderij (en Esther), omhoog met die prijzen!

 • BENHUR

  1kg varkensfosfaat kost ca. € 9,00
  1kg kippenfosfaat kost ca. €15,00
  Wie is er nou gek?????

 • gerben5

  Wat gebeurt er met het fosfaatrechtenstelsel als we straks de derogatie kwijt zijn?

 • IkBenBoerHarms

  In de hoogtijdagen van het melkquotum was de marge op een liter melk veel hoger en werd er winst gemaakt en dus betaalde de fiscus alvast de helft van de prijs. Nu zijn de bedrijven al veel zwaarder gefinancierd en wordt er amper winst gemaakt. Kun je onmogelijk met elkaar vergelijken. De tijden veranderen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

 • Vhouder

  die genen die altijd maar riepen dat melkquota te duur was zijn geen boer meer 5000 euro per koe is voor niks voor 50000 euro 10 koeien meer melken kreeg je met melkquotum niet voor mekaar en wat is nou 50000 euro koop je nog geen halve fendt voor

 • vanroekel

  1 pluimveerecht is een halve kg fosfaat.
  1 kg pluimveefosfaat kost dus ongeveer 30 euro op dit moment.

 • lepercheron 46

  nou `trot, toen werd het uitgesmeerd over de hele melkveestapel, maar die is nog niet eens afgelost, dus dat gaat met het fosfaatrecht niet meer, bovendien moest er bij aankoop van melkquotum ook zon`n 15 jaar overgedaan worden om het terug te verdienen. hadden we toen nog een betere melkprijs als nu.

 • lepercheron 46

  V houder, wij hebben nog nooit quotum gekocht en zijn nog bloeiend veehouder, vrij extensief zelfs. en zorgloos.

 • Vhouder

  dan heb jij het goed gedaan

 • zon

  Die handelaren hebben alleen eigenbelang in gedachten,hoe duurder hoe beter voor hen.
  Daarom zullen ze altijd zeggen dat er veel vraag is,en die vraag is er ook wel alleen de middelen zijn er niet overal.

 • alco1

  Gerben5.
  Derogatie kun je straks ook op je buik schrijven.
  Kortom. We zijn er weer ingetuind.

 • Foxxy

  @ Iepercheron, mijn rekensom net zo!
  Komt bij, de kostprijs stijgt onevenredig tov de opbrengst prijs (politiek) .
  Zekerheden zakken onder onze bedrijven weg!
  En potentiële stoppers kunnen nu eindelijk hun gouden handdruk verzilveren, en dat zullen velen doen!
  Fosfaatrechten zijn een opgeblazen zeepbel, die hoog beginnen, en snel in elkaar klappen, gezien de fluctuerende wereldmarkt prijs

 • Can

  Kringloop wijzer.
  Derogatie.
  Wat houdt dit in?
  Wat doe je ermee ?
  Wordt je er beter van of juist niet ?
  Ik lees die woorden al een hele tijd , ik kan nergens een goede uitleg ervan kunnen vinden?
  Sorry , maar woon al lange tijd in het buiten land .
  Graag een uitleg .
  Bij voorbaat dank.

 • WGeverink

  @Can. Ik geloof dat het hier in Canada niet anders is. Als wij mest uit rijden checken we de brandstof, olie, koelwater en smeren we de pomp door en hup "daaro-gaat-ie". De kringloopwijzers gebruiken we zodat we allemaal dezelfde cirkel blijven rijden en niet verdwalen in het donker.

 • kleine boer

  Zullen we ook even de grond prijs uittellen of maakt dat nie uit of er wat op verdiend word? Als ik het zo lees is het niet wat de gek er voor geeft maar wat de gek ervoor vraagt....

 • Zuperboer

  Gratis advies uit De Haag; Rustaaaagh!

 • Zuperboer

  En nu uit de Achterhoek: ik zou t eerst een jaartje aankijken als je tenminste de stal vol hebt en indien dit voor 90% t geval is ook. Helaas gaan er nog wat ongelukken gebeuren hier en daar, de EU crisis loopt nog, t lijkt er zelfs op dat Draghi uitgeboerd is, goed voor onze export, maar slecht voor de luxe markten in de EU. Fosfaatrechten moeten gefinancierd worden van de ruimte die FC creeert, m.a.w. het verschil tussen FC en de melkprijs in de omliggende landen(waar geen extra fosfaat, mestafvoer en AMVB (pacht en eigendom)-kosten spelen). Dit zal tussen de 3 en 5 ct marge per liter zijn. Daarbij geldt dus dat wederom alle marge verdwijnt in de zakken van derden en niet in een fatsoenlijke voiture op de oprit of een rustgevende inspirerende vakantie. Maar dat mag de pret niet drukken, we willen immers WERKEN voor NIETS.

 • alco1

  @Can.
  Kringloopwijzer is net zoiets als rijenbemesting bij mais.
  Je hebt de eerste jaren nog redelijke opbrengsten, maar de voorraad raakt uitgeput, met alle gevolgen van dien.
  Derogatie is heel gemakkelijk te omzeilen door mais aan te kopen ipv. zelf te verbouwen.
  Kortom. Onze bedrijvigheid wordt gedomineerd door natuur lobbyisten.
  En het is zo simpel.
  Gebruiksnormen worden ingesteld naar de grond en water monsters.
  Laat ons dan ook bemesten naar aanleiding van die monsters en laat ons dan bemesten naar evenwicht ipv. verschraling.

 • zeikamp

  @Alco 1 watermonsters
  lees even Deltares rapport 1220098-007 dan snap je de oorsprong van het huidige " fosfaatprobleem"

 • mtsjansens1

  Prijs is het gevolg van vraag en aanbod !! , dat is altijd moelijk te voorspellen.

 • alco1

  zeikamp. Vooral die watermonsters bij natuurgebieden met veel veen zou je bedoelen.
  Ik heb het over de monsters bij en op mijn land.
  Zelfs hoor je dat de visstand terugloopt door fosfaat gebrek in de wateren.

 • Eminem2010

  De Boer is voor den haag niets anders dan een buiten architect. we mogen best doen alsof het onze grond is en onze koeien. maar hun bepalen en wij betalen.

 • laankamp

  als ik alle doemscenario's zo lees geeft mij dat voldoende energie om door te gaan, Aannames zijn dodelijk.

 • mtseshuis

  @alco: idd, dat is waarom NMV ook pleit voor watermonsters per bedrijf, want praktisch over heel agrarisch NL (rapport WUR) is de norm al (ruimschoots) gehaald. Evenwichtsbemesting invoeren, beetje extra erbij voor de onvermijdelijke verliezen en om weer iets fosfaat in het water te krijgen, iedereen blij!
  Fosfaatrechten kunnen gelijk in de container!

 • Can

  Geverink
  Op die manier doe ik het ook ?
  Alleen heb ik er die woorden nooit voor kunnen vinden .
  Persoonlijk, probeer ik buiten mijn cirkel te kijken , omdat ik anders verdwaal , ook al is het dag licht .
  Dit is wat er in Nederland aan de hand is .
  De meeste zijn in Nederland gewoon verdwaald ook al hebben ze hun land nooit verlaten .
  We wonen zo'n 30 jaar in Canada .
  Het leven is hier goed , en ik ken eigenlijk geen boeren in Canada die klagen zoals op deze website , of zouden dit de uitzonderingen zijn .
  Wat is er in NL mis gegaan !
  Wij kwamen in Canada als personeel .
  Veel of alle boeren in NL zijn met familie kapitaal boer geworden .
  Na al die jaren snap ik er steeds minder van .

 • Can

  Wie kan mij uitleggen ,wat bezielt een ondernemer ?
  Die weet dat zijn kost prijs hoog is vergeleken met je concurrent( wereldmarkt )
  En toch ga je kapitalen investeren (geleendt geld)
  Wat absoluut kost prijs verhogend werk .
  Om nog meer te produceren , en dit is prijs verlagend.
  Op welk of wie zijn advies is dit te rechtvaardigen !
  Ik zie het als mis management .
  Door ieder die hier een beslissend positieve draai hier aan heeft durven geven.
  Van politiek tot aan de boer zelf .
  Dit wat nu gaande is in de Nederlandse landbouw , heb ik en de meeste die ik ken al jaren geleden voorzien .
  Dit bedoel ik met verdwaalt zijn met daglicht , op een plek waar je je hele leven gewoont hebt .
  En nu fosfaat op waarde zetten !!!!!!!!!!
  Wij hebben verschillende bedrijven .
  Niet een bedrijf zou het overleven of kans van slagen hebben , met (mis)management praktijken als dit .

 • alco1

  Can. Liefde voor het vak.

 • Peltjes

  Can. En soms grootheidswaanzin.

 • veldzicht

  Can,En meestal hartstikke gek.

  Als ik nog jong was, was ik al lang weg hier uit Nederland..

 • Can

  alco 1 , dit is einde van het vak .
  Bij vak , hoort vakmanschap , die is hier niet aanwezig .
  Dat is heel jammer .

 • WGeverink

  Er is juist heel veel vakmanschap maar gebrek aan realiteitszin. Hier in Canada wordt veel zakelijker gekeken naar een boeren bedrijf. Kan het niet uit of heb je gewoon zin in wat anders dan is stoppen een optie. In Nederland wordt stoppen vaak gezien als falen en het beeindigen van het bedrijf is als het beeindigen van het leven. Van die vasthoudendheid wordt misbruik gemaakt. Met advies van een zeer "behulpzame" periferie zal niet worden nagelaten het meest dode paard leven in te blazen.

 • Can

  vakmanschap is meer dan voeren en melken ,zaaien en oogsten etc .
  Bij overname van boeren bedrijven in Nederland ,op familie waarde ,en waar dus een deel van de kinderen niets/weinig meedelen in vermogen van ouders .
  is het een beschamende situatie dat degeene die het "geschonken" wordt niet kapabel is om meer te kunnen dan voeren en melken of zaaien en oogsten .
  Gezien het vermogen ,wat nodig is om een (welk) bedrijf te runnen ,is de realiteits zin een zeer groot onderdeel van vakmanschap .
  Maar ik snap het (niet),ik kom ook uit een groot gezin (ik ben de jongste) .
  De oudste zijn geholpen .
  Maar boeren niet meer ,een heeft nog een hobby bedrijfje over .
  Ik heb me zelf moeten redden .
  Met overname van een bedrijf deze zomer/herfst , zullen we er 5 hebben .
  3 bedrijven breiden uit op eigen kracht ,momenteel .
  En er is gestart met opzetten van de zesde .
  Er is een boeren bedrijf , een bedrijf is aanverwand aan de landbouw de rest compleet anders van aard .
  Management (vakmanschap) wordt gedaan door ons eigen gezin .
  Misschien doordat het mij niet gegunt is op jonge leeftijd ,ben ik op zoek naar bedrijven ,zodra er weer een van de kinderen van school komt ,is er voor hun een begin .

 • Mfb

  Iedereen heeft recht op zijn eigen ondergang heb ik wel eens iemand horen zeggen.
  Wanneer je je eigen kostprijs kent weet je wat je kunt betalen voor fosfaatrechten.
  Wanneer je door andere investeringen of besparingen je kostprijs omlaag kunt brengen verdien je soms meer....

 • Zuperboer

  Wat is de melkprijs omgerekend naar euro's per kg melk 4,40 %vet en 3,50% eiwit op dit moment, maart 2016#Can#WGeverink?

 • WGeverink

  Ongeveer 50 Eurocent per liter is aardig in de buurt Zuperboer.

 • Schraar

  Can, het verschil tussen Canada en Nederland/EU is een flexibel quotumsysteem, met bijbehorende melkprijs.
  Ik heb me jarenlang ingezet om dit ook in de EU te krijgen. Helaas willen de meeste Nederlandse boeren blijkbaar liever een lage melkprijs dan quotumkosten. Liever dat het geld helemaal niet binnen komt dan dat stoppers op een warme manier kunnen stoppen.
  En nu mogen we op de blaren zitten; een lage melkprijs én quotum (fosfaat)kosten.

 • alco1

  Schaar schaar. Wat een domme opmerking.
  Canada heeft een beschermde markt en wij niet. Anders zou natuurlijk iedereen meegaan in wat jij stelt.

 • Can  Quotering in Canada is ook aan het veranderen .
  Op lang termijn verwacht ik dat het
  Ook verdwijnt , of zo aangepast wordt dat export import mogelijk wordt zonder belemmering.

 • el

  Geen melk of mest quotum, nog beter, (VS)

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.