Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Van Dam: Turkije moet situatie rond diertransport verbeteren

Turkije moet de omstandigheden voor diertransporten aan de grens verbeteren. Dat vindt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken.

Hij roept de Europese Commissie op er bij Turkije op aan te dringen de omstandigheden aan de grens te verbeteren. "Er kan worden aangedrongen op vereenvoudiging van de administratieve handelingen en een vroegtijdige screening van noodzakelijke exportdocumenten", geeft Van Dam als voorbeeld in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin beantwoordt hij vragen van Marianne Thieme (PvdD).  Belangenorganisatie voor diertransporteurs, Vee&Logistiek Nederland heeft aangekondigd haar leden op te roepen om de grensovergang bij Turkije gedurende de maanden juli en augustus te mijden.

Veel mis met diertransporten

Dierenrechtenorganisatie Eyes on Animals constateert dat er veel mis is met diertransporten richting Turkije. Bij 70% van de geïnspecteerde transporten naar Turkije wordt de EU-transportwet systematisch overtreden door onder meer overschrijdingen van maximumtransporttijden, onrealistische tijdsplanningen, valse verklaringen over rustplaatsen, extreme temperaturen, gebrek aan water en voedsel, overbelading van wagens, ontbrekende strobedding en onvoldoende stahoogte.

Laatste reacties

 • geen boer

  daar heeft Van Dam helemaal gelijk in. Hier zijn overigens, zoals al tot vervelens toe betoogd in identieke artikelen hier, nooit Nederlandse dieren bij betrokken, want Turkije is dicht voor Nederlandse dieren. Desondanks pogen allerlei pressiegroepen steeds maar weer een negatieve afstraling richting Nederland te krijgen. Daar mag onderhand best eens een keer iets van gezegd worden in zo'n beantwoording.
  <>

 • mtseshuis

  Mooie foto van meststieren, wat die met dit artikel te maken hebben ontgaat mij..
  @geen boer: Kun je vergeten, van Dam is ook anti veehouderij in NL en werkt daar hard aan met het beleid...

 • samaja

  ja , hij denkt volgens mij dat melk uit een pak komt en eieren uit een doos.weet echt niet waar die over praat.

Of registreer je om te kunnen reageren.