Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Te licht kalf blijft tot 20 dagen op melkveebedrijf

Een kalf dat na 14 dagen nog geen 36 kg weegt moet voortaan tot 20 dagen op het melkveebedrijf blijven. Deze verlenging van de zorgplicht is een van de afspraken in het plan van aanpak dat de LTO-vakgroepen Melkveehouderij en Kalverhouderij, Vee&Logistiek Nederland, Stichting Brancheorganisatie Kalverhouderij en de NZO vrijdag presenteerden.

Het plan van aanpak is ontwikkeld na de recente discussie over het euthaniseren van te lichte kalveren. Doel is dat het aantal kalveren dat niet naar de kalverhouderij kan wordt geminimaliseerd. "Een kalf dat een kleine week langer op het melkveebedrijf blijft, groeit gemiddeld vijf kg. Dat is voor de meeste kalveren ruim voldoende om de minimumgrens te behalen", stelt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij LTO.

Voor de overige kalveren wordt gewerkt aan een pilot. Deze kalveren worden apart op een verzamelplaats opgevangen. Wat er vervolgens mee gebeurt, moet nog worden bekeken. Hierover zijn de partijen in gesprek met de NVWA. De meeste verzamelplaatsen hebben bijvoorbeeld afnemers die wel met deze kalveren uit de voeten kunnen. Verder worden kalveren in de melkveehouderij opgenomen in het bedrijfsgezondheidsplan en komt er extra aandacht voor biest, voeding en huisvesting.

Ook handelaar wordt verantwoordelijk

De veehandelaar wordt na het ophalen van het kalf eigenaar van het dier. Dit is een extra administratieve schakel, maar maakt de handelaar verantwoordelijk voor het kalf nadat hij het heeft opgehaald. Op die manier wordt inzichtelijk wie een kalf in handen heeft gehad. Voor kalverhandelaren wordt een certificering ontwikkeld waar elke vijf jaar een bijscholingscursus voor komt. Daarnaast krijgt een handelaar meer een adviesfunctie, wat moet voorkomen dat er toch kalveren op de verzamelplaats komen die er niet horen. Volgens Van Hoof kan met het aangepaste traject bij melkveehouder en handelaar minimaal 99% van de kalveren goed worden geplaatst.

Kalvervolgsysteem

Aan de vleeskalverhouderij worden strengere eisen gesteld rond de opvang van kalveren. Het gaat dan vooral om de temperatuur van de stal en het verstrekken van de eerste voedingen. Om meer transparantie tussen de verschillende schakels in de kalverketen te krijgen, wordt er een kalvervolgsysteem opgezet. Met dit systeem kan een melkveehouder een kalf tot aan de slacht blijven volgen. Op die manier wordt het inzichtelijk hoe een kalf het ook in de vleeskalverhouderij doet. De afgelopen drie jaar heeft een dergelijk volgsysteem in het klein gedraaid onder melkveehouderklanten van Alpuro Breeding en de Van Drie Group. Melkveehouders kregen in dit project teruggekoppeld of en op welk moment van de mestperiode er door hun geleverde kalveren uitvielen. Volgens Toon van Hoof houdt een dergelijk volgsysteem melkveehouders scherp.

Laatste reacties

 • ........

  Baanbrekend werk door van Hoof,je moet moet maar net op het idee komen om ze een weekje langer te houden,hulde voor die man!

 • alco1

  Vroeger toen de kalveren 600 gulden opbrachten waren de lichtere kalveren totaal geen probleem.
  Voor minder dan de helft waren er kopers zat.
  Nu met enkele tientjes heeft men geen marge en dus liever beste kalveren.

 • nuka

  Vroeger was een groot gedeelte van de prijsvorming gebaseerd op groeibevorderaars en veel antibiotica.

 • dhvanmeerveld

  Jan van drie moet niet zo gek doen hij is groot geworden van de kleine kalfjes en zelf komt hij ook van een keutelboerderijtje uit het gat nijkerkerveen hij moet zijn eigen niet zo verbeelden hij moet goed weten waar hij vandaar komt de hele kalvermesterij is ontstaan om de (stier)kalveren tot waarde te brengen

 • wvb

  Nee hoor de kalvermesterij is onstaan omdat er ondernemers waren die zagen dat ze er geld mee konden verdienen. Ik proef bij van meerveld een beetje jaloezie of heb je zelf de boot gemist?

 • landboer

  Dan heeft ie vast meer gepresteerd dan ene van Meerveld!
  Maar serieus , nu wordt dus weer een hoop administratie toegevoegd voor iets wat hier al jaren de praktijk is, de handelaar kijkt hier altijd of het kalf goed genoeg is of dat het zinvol is om em nog een week te houden.

 • Schraar

  Helemaal mee eens Landboer, hier kijken we ook samen met de handelaar of het kalf weg kan of beter nog 1 of 2 weken kan blijven. Ik heb dan ook nooit problemen met te lichte kalveren en anderen hoeven dat ook niet te hebben.
  Om voor de knoeiers die wel geregeld te lichte kalveren leveren dit hele circus op te tuigen is belachelijk en de handelaar is onterecht de dupe.
  Gewoon bij de bron, dus bij de lakse melkveehouders die te lichter kalveren meegeven aanpakken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.