Rundveehouderij

Achtergrond

Stroeve handel slachtkoeien

De handel in slachtkoeien is woensdagavond in Leeuwarden stroef verlopen. Kopers hielden vast aan een prijsverlaging en verkopers moesten wel mee met een prijsverlaging om hun koeien af te kunnen zetten.

De prijs van de koeien daalde dan ook over de gehele linie met 5 cent per kilo geslacht gewicht. De prijs van een O-kwaliteit slachtkoe komt daarmee uit op maximaal €2,95 per kilo. De prijsdaling komt in een periode waarin normaalgesproken de prijs stijgt. Het prijsverschil met vorig jaar is dan ook groot; een vergelijkbare koe bracht een jaar geleden nog €3,30 per kilo op.

Geringe vraag naar rundvlees

Oorzaak van de prijsdaling is niet te vinden in het aanbod; dat is redelijk normaal voor de tijd van het jaar. De vraag naar rundvlees is het probleem; slachterijen houden dan ook druk op de prijzen.

De handel in gebruiksvee verloopt ondertussen nog steeds zeer rustig. Er is zeer weinig export van vaarzen door de lage melkprijzen. Ook de binnenlandse vraag naar melkvee is klein, voornamelijk door de onzekerheid rondom de fosfaatrechten.

Prognose: prijs slachtkoeien onder druk.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.