Rundveehouderij

Achtergrond 2318 x bekeken 1 reactie

Stabielere melkprijs voor Belgische Danone-leveranciers

De 100 leveranciers van Danone België kunnen sinds begin dit jaar een deel van hun melkprijs contractueel vastleggen. Dit als bescherming tegen de volatiliteit van de zuivelmarkt, meldt persbureau Vilt.

Concreet kunnen de leveranciers de vergoeding voor een deel van de melkproductie mede laten afhangen van hun variabele productiekosten, niet alleen van de markt. Hierdoor ontvangen ze niet per se een hogere melkprijs, maar wel een stabielere melkprijs. Met de vaste kosten wordt geen rekening gehouden.

Veel discussie

Onder Belgische melkveehouders wordt veel gediscussieerd over dit systeem. Uit een enquête door Vilt blijkt wel dat de meeste tegenstand tegen het deels vastleggen van de melkprijs komt van boeren die zelf nog nooit een prijscontract hebben afgesproken.

Eén reactie

  • H.Grotenhuis1

    Is het een soort melkprijsegalisatiecontract met een rekening-courant systeem? Voor welke termijn is zoiets afgesloten?

Of registreer je om te kunnen reageren.