Rundveehouderij

Achtergrond 2828 x bekeken

Prijsdaling zuivelmarkt, herstel niet in zicht

Het gaat nog niet goed op ze zuivelmarkt: niet op de wereldmarkt en dichter bij huis ook niet. De markt voor melkvet lijkt het nog altijd het beste te doen. De boternotering blijft hangen tussen €2.340 en €2.370 per ton.

Wie heeft deze week het zetje gegeven voor het opnieuw afkalven van de zuivelmarkt? Waren het de Europese Commissie en Raad die een akkoord sloten over steun aan de melkveehouderij, waardoor de GDT-veiling van Fonterra verder omlaag ging, of was het toch het al negatieve sentiment dat de GDT-veiling zelf weer naar beneden duwde?

Boternotering stabiel, roomprijs daalt

Hoe dan ook, het gaat nog niet goed: niet op de wereldmarkt en dichter bij huis ook niet. De markt voor melkvet lijkt het nog altijd het beste te doen. De boternotering blijft hangen tussen €2.340 en €2.370 per ton. Dat is vrijwel gelijk aan het beeld vorige week - wellicht door de verruiming van de interventie. De roomprijs daalt intussen van €2.700 richting €2.500 per ton. Zo is room nog maar iets duurder dan boter zelf. De prijsdaling kan het gevolg zijn van de rap naderende paasdagen.

Melkpoederleveranciers draaien op volle toeren

Het sentiment op de melkpoedermarkt is niet goed, maar de echte bodemprijzen - vanwege (te) oud product dat op de markt kwam - zijn verdwenen. De melkpoederleveranciers in Noordwest-Europa blijven intussen op volle toeren draaien om de hoge melkaanvoer op te vangen. Daardoor kan slechts beperkt worden geprofiteerd van de lage concentraatprijzen (€1.000 per ton), die productie voor interventie lucratief maken.

De kaasmarkt loopt minder goed, ondanks beperking van de productie. Herstel is nog niet echt in zicht.

Prognose: stabiel laag over hele linie.

Of registreer je om te kunnen reageren.