Rundveehouderij

Achtergrond

Plan 'mestverwaardingsfabriek' van zeker 100.000 ton

Samen met FrieslandCampina en enkele andere partijen werkt advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV aan een plan voor verwerking van rundermest en terugwinning van mineralen uit de mest.

Met andere partners wordt al gesproken over de bouw van een eerste demonstratiefabriek met een capaciteit van minimaal 100.000 ton mest per jaar. Later kunnen meer fabrieken volgen.

FrieslandCampina zal niet investeren in mestverwerking, maar gaat wel fungeren als aanjager, meldt het bedrijf. Het stelt middelen beschikbaar voor het zo snel mogelijk kunnen komen tot een succesvolle opstart. De investering en exploitatie van de fabriek worden dus door andere marktpartijen ingevuld.

Pilot installatie succesvol

Voordat de realisatie van de verwerkingsfabriek kan beginnen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Een pilot van de installatie is inmiddels al succesvol afgerond. Zaken rond de mestregelgeving moeten op landelijk en Europees niveau nog verder ontwikkeld worden.

Vergisten van mest wordt al langer toegepast. Verdere verwerking van het restproduct geschiedt volgens het Code-principe van Royal HaskoningDHV.

Of registreer je om te kunnen reageren.