Rundveehouderij

Achtergrond 31 reacties

'Nu maar even tevreden zijn met de koeien die we hebben'

"Fosfaatrechten? Het zou best eens kunnen dat het tijdelijk is." Melkveehouder Frank Toonen in Meedhuizen (Gr.) denkt dat het met de mestrechten voor melkveehouders per 2017 best allemaal nog wel eens kan meevallen.

Toonen heeft een intensief bedrijf, verwerkt mest en melkt nu 360 koeien. In 2009 bouwde hij samen met zijn broer een stal voor 550 melkkoeien. Op die 190 lege ligplaatsen zullen voorlopig geen koeien komen. Toonen ligt er niet echt wakker van. "We hebben nog tijd zat. Ik ken diverse melkveehouders in de buurt die willen stoppen. Als ze fosfaatrechten niet te duur zijn straks, dan slaan we misschien nog wel toe. Maar met de huidige melkprijs maak ik me nog niet zo druk."

10% meer koeien houden

Toonen verwacht dat als hij nog wel 20% groeiruimte kan creëren door effectiever te zijn mineralen. "20% groeiruimte betekent minus de afroming dat ik 10% meer koeien kan houden. We zijn de laatste jaren al behoorlijk gegroeid. We moeten nu maar even tevreden zijn met de koeien die we hebben."

Lees alles over fosfaatrechten in Dossier Fosfaatrechten

 

Meld u nu aan en neem gratis deel aan het webinar Fosfaatrechten voor melkveehouders

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  20% efficiënter met mineralen? Het BEX-voordeel was het afgelopen jaar bij de meeste boeren nul en bij sommigen zelfs negatief. Vroeger hadden we wel eens jaren met een BEX-voordeel van 16% maar dat is niet meer haalbaar door aanpassing van de normen. Als je tegenwoordig in de buurt komt van 10% doe je het goed en moet je ook nog geluk hebben. Als het tegenzit zoals vorig jaar, is er geen enkel voordeel.

 • a van Gerwen

  Bennie, er zijn er genoeg die wel een bex voordeel van 10% of meer halen. Zelf vorig jaar 15%, en nee ik ben niet superintensief. Als je een beetje oplet wat en hoe je voert is er wel degelijk een voordeel te halen.

 • alco1

  Toon. Dan was je voordien inefficiënt bezig.

 • haj146

  20 % bex voordeel valt nog wel eens tegen met de aangepaste normen. En niet wakker liggen van 190 boxen lijkt er mij op dat het ook niet met het melken verdient is.

 • a van Gerwen

  Alco1, deze opmerking snap ik niet?

 • toonen

  Goed slapen , kun je volgende dag weer goed nadenken hoe het verder moet

 • johan.vandegraaf

  Ik vind dat Toon best wel wijze praat doet,er is al stress genoeg op de wereld !!!!

 • Bennie Stevelink

  @toon23 19:06, BEX gaat alleen over voer-efficiëntie. Of je intensief of extensief bent doet er bij de BEX niet toe. Het maakt bij de BEX niets uit of voer van eigen land komt of gekocht is.

 • a van Gerwen

  Bennie, zo simpel ligt het helaas niet. Bedrijven met een groot aandeel mais (vaak de intensieve ) hebben toch makkelijker een groot bex voordeel. Hoef je geen of weinig voer aan te kopen zit je door de derogatie toch met een groot aandeel gras, wat voor de bex minder interessant is. Dit is ook een van de reden dat deze ondernemer missvhien wel 20% kan halen omdat hij zelf aangeeft intensief te zijn en het voer aan zal vullen met mais.

 • paul deeterink

  Intensieve boeren voeren toch meestal meer mais in het rantsoen? dat is goed voor de bex. Wij haalden afgelopen jaar ook 10 procent voordeel.

 • Farmer4life2

  @Bennie Nee, maar hoe minder gras in je rantsoen en hoe meer perspulp, maïs en soja. Hoe meer bex voordeel je haalt in fosfaat.

  En laten intensieve boeren nu net de keus hebben om verschillende voeders in te kopen. Als je gras/kuil genoeg hebt ga je niet opeens vervangers inkopen.

 • v w

  Bex voordeel van 20% tot 30% komt hier in t zuiden genoeg voor,kwestie van goed voeren en hard melken. En jaa maïs en perspulp oa maken dat goed mogelijk

 • Bennie Stevelink

  Bij veel mais en perspulp zul je toch eiwit bij moeten kopen. Juist eiwitrijke producten als soja bevatten zeer veel fosfaat. Kopen ze in het zuiden misschien soja uit België bij?

 • mtsvanaaken

  Nee Bennie, soja zit juist laag in de fosfaat. Raapschroot zit hoog. Maar het leeuwendeel kunt van het ruwvoer. Dan moet je maar afwachten wat de gehaltes zijn dat jaar. Als je aan moet kopen, zoek je iets met lage gehaltes. En mais zit zowieso veel lager dan graskuil.

 • Farmer4life2

  Soja heeft het hoogst aandeel eiwit per kg fosfaat. Daar kan geen ander product tegen op.

 • alco1

  BEX voordeel krijg je vooral door hoge restante waardes in je grond of misschien wel illegale giften.

 • a van Gerwen

  .

 • Bennie Stevelink

  @alco, dan valt men met de kringloopwijzer door de mand.

 • Bennie Stevelink

  Ik voer ongeveer 50% mais en 50% kuilvoer. Daarnaast bierbostel en een soja-raap mengsel. Er wordt gemengd gevoerd. De productie ligt rond de 9000 liter met 3,64 eiwit en 21 ureum. Toch had ik afgelopen jaar een BEX-voordeel fosfaat van nul. Welke mogelijkheden zien de andere reageerders om op basis van deze gegevens het BEX-voordeel fosfaat even op 20% te brengen?

 • m.en.a.heijnen1

  Het zal ook wel te maken hebben wat voor grond, fofaat toestand laag zit er ook niet veel fosfaat in het gras.Maar toch hoge opbrengsten vanwege turf onder de klei en waterstand hoog. En natuurlijk opstallen is ook beter voor de bex

 • alco1

  Ze hadden het over BEX voordeel, maar dat terzijde.
  50% mais en 50 % kuil.
  En je hebt derogatie? Hoe kan dat?
  Ook dus de truc van mais aankoop en/of maisgrond "verhuur".
  Wat ik maar wil zeggen is dat derogatie een frauduleus gedrocht is.
  Wel is gesteld dat het aantal Ha gras gelijk moet blijven.
  Fosfaatplafond dus maar opschalen.

 • Farmer4life2

  Opbrengst per ha?
  Dat is via je rijkuil te bemonsteren.

  Bierborstel zit veel fosfaat in.

 • Bennie Stevelink

  Bierbostel wordt maar in beperkte mate gevoerd. Als ik de bierbostel achterwege laat moet ik meer soja-raap mengsel voeren of meer eiwitrijke brok die ook veel meer fosfaat bevat dan standaardbrok. Hoe kom ik in de richting van 20% BEX-voordeel?

 • henver1

  Frank Toonen ligt niet wakker van die 190 lege boxen! Maar ja hij heeft in Brabant dan ook een paar miljoen gekregen van de gemeente Cuijk om zijn bedrijf hier te stoppen!!!!!

 • koster

  voor ons is bex-voordeel op fosfaat ook onmogelijk. Wij hebben hoge gehaltes in het gras en veel gras in ons rantsoen.
  En dan komt het kromme, in de krijngloopwijzer scoren we op bedrijfsnivo wel goed voor fosfaat. Maar alleen de bex geldt. Jammer en krom, want ik heb in studieclubverband duidelijk gezien, hoe meer voer uit Rotterdam, hoe beter je scoort. Nou das lekker duurzaam.

 • melkkoeienboer

  Gras en mais corrigeren met soja en productiebrok met laag P. Succes

 • bva

  Bennie.
  Bierbostel zit hoog in fosfaat en raap ook.
  Bij 50% mais en 50% gras voer je al redelijk veel fosfaat en kan je waarschijnlijk met fosfaatarme brok uit de voeten.
  Overweeg 100% normale soja en een fosfaatarme brok doen wonderen.
  Reken echter wel even na waar het P gehalte / kg ds op uit komt. Maar dit zou je voervoorlichter ook moeten kunnen verzinnen!

 • Bennie Stevelink

  @bva, wat zijn de extra voerkosten met deze producten? Welk effect heeft het op de eiwitefficiëntie en melkproductie? En wat is het uiteindelijk voordeel in mestafzetkosten?

  Als ik op jaarbasis 1000kg fosfaat moet afvoeren en ik heb 2 kg fosfaat per M3 dan moet ik dus 500 M3 mest afvoeren. Nu ga ik met dure producten fosfaatarm voeren waardoor ik nog maar 600 kg fosfaat hoef af te voeren. Door het fosfaatarme rantsoen is het fosfaatgehalte in de mest echter gedaald naar 1,66 kg per M3 waardoor ik nog steeds 500 M3 mest moet afvoeren.
  Je kunt misschien een paar koeien meer houden, maar voor de rest gooi je er dik geld achteraan.

 • paul deeterink

  Als ik al die reacties zie is geen bedrijf hetzelfde. wij voeren ook iets meer dan 50 % mais in het rantsoen, met 6 kg bierbostel per koe en ook raap-soja mengsel gemengd met een productie van 9800 kg/ koe. En in de mest die afvoeren zit gemiddeld 1,2 kg fosfaat. wij hebben fosfaatrijke grond.

 • bva

  Eiwitefficientie hoeft geen probleem te zijn. Raap is namelijk minder melkdrijvend dan normale Soja. Tevens wanneer je kijkt naar effectief eiwit in soja en of raap is er geen tot nauwlijks een prijsverschil. Het verschil wat je maakt is dat je minder kg ds krachtvoer voert, omdat gewoon soja geconcentreerder is, dus meer ruimte voor ruwvoer = positief voor de gezondheid.

  Daarnaast is bierborstel een gezond product, echter wel relatief duur en hoog in fosfaat, hier zijn voldoende alternatieven voor.

  Qua mest afvoeren, als je fosfaatarm voert, dus fosfaatarm voer aanvoert, voer je met je bex minder fosfaat aan dus hoef je ook minder fosfaat af te voeren.

 • alco1

  Goeie opmerking van @Bennie.
  Door duurdere fosfaat arme producten, gaat mijn fosfaatgehalte in de mest ook naar beneden.
  We kunnen dus in principe zeggen dat we water naar de zee dragen.
  ( Anders gezegd: We zijn bezig met"oplossingen", die geen waarde hebben)
  De hele bemestingsnormen worden gestuurd naar verschraling, kortom biodiversiteit.
  Dat we daarmee juist zeer anti-duurzaam zijn willen sommige groepen maar niet tot hun door laten dringen.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.