Rundveehouderij

Achtergrond

Niet direct meer aanbod slachtkoeien

De handel in slachtkoeien op de veemarkt in Bunnik is is maandagochtend 7 maart rustig verlopen. Het aanbod van slachtkoeien lag op 100 stuks. De prijs bleef over de gehele linie stabiel.

Een O-kwaliteit slachtkoe brengt maximaal €2,90 per kilo geslacht gewicht op. Dit is 15 cent per kilo minder dan een jaar geleden. Het landelijke aanbod van slachtkoeien is niet al te groot. De vleesafzet is echter matig, waardoor er voorlopig geen prijsstijging in de lucht zit voor het slachtvee.

Fosfaatrechten gebaseerd op I&R-gegevens 2 juli 2015

Donderdag 3 maart heeft staatssecretaris Van Dam duidelijkheid gegeven over de invoering van fosfaatrechten. De nieuwe fosfaatrechten worden gebaseerd op de I&R-gegevens van 2 juli 2015. Uit I&R-gegevens blijkt dat op 1 januari 2016 35.000 meer koeien ouder dan 2 jaar in Nederland waren dan op 2 juli 2015.

Niet direct meer vee

Hoewel er hiermee duidelijkheid is over de invoering van de fosfaatrechten wordt er niet direct meer vee verwacht. Dit omdat de fosfaatrechten pas vanaf 1 januari 2017 ingevoerd worden. Melkveehouders krijgen tot begin 2018 de tijd om hun veestapel aan te passen. Hierdoor hebben melkveehouders de tijd om hun veestapel aan te passen of rechten erbij te kopen.
Daarmee is de vrees dat er veel slachtkoeien tegelijkertijd op de markt komen voorbij. De uitstoot zal wat geleidelijker op gang komen.

Prognose: rustige handel.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.