Rundveehouderij

Achtergrond 4702 x bekeken 1 reactie

Melkprijzen Noord-Duitse zuivel fors omlaag

In delen van de Nederlandse melkveehouderij wordt flink pijn geleden door de lage melkprijzen, al zegt coöperatie FrieslandCampina dat haar leden nog min of meer uitkomen met de prijs. In Noord-Duitsland is de nood hoger. Daar betalen sommige 'Molkereien' nog maar 20 of 21 cent per kilo.

In Noord-Duitsland doet de lage melkprijs zeer. Daar zijn melkveehouders in de voorbije maanden dan ook al regelmatig de straat op gegaan, zijn poorten van fabrieken geblokkeerd en zijn tal van boerenvergaderingen gehouden in een broeierige sfeer. De bal wordt neergelegd bij de zuivelindustrie en bij de supermarkten. Zij moeten meer betalen, is het betoog.

Lage prijzen

Bedrijven als DMK en Ammerland betaalden in februari nog zo'n 26 cent per liter (bij 'Duitse' gehalten, voor een 'Nederlandse' melkprijs moet er zo'n 1,5 cent bij). DMK gaat in maart naar 24,5 cent. Van Ammerland is nog geen prijs bekend. Er zijn echter ook bedrijven die fors minder betalen. Duitse boeren melden dat private verwerker Rücker over februari nog maar 20 cent betaalt. Daar kan geen boer van leven.

De verwerkers doen wat ze kunnen, maar een betere prijs kunnen ze nu in de meeste gevallen niet opbrengen. Te veel zuivelbedrijven hebben nog altijd maar het basisassortiment aan producten: foliekaas, melkpoeders, boter en drinkmelk. Die zetten ze grotendeels af op de binnenlandse markt. Een aantal bedrijven probeert zich wel te onderscheiden met eigen zuivelmerken, maar sterke en trendy merkproducten hebben de meeste bedrijven niet. Bovendien kunnen ze een flink deel van de extra productie die er in de afgelopen jaren bij is gekomen, niet kwijt op de binnenlandse markt. Daarvoor zijn ze op export aangewezen. Tot eind 2014 ging het daarmee nog goed, omdat de prijzen op de wereldmarkt hoog waren. Sindsdien is de markt helaas voor hen sterk verslechterd, zeker voor bulkzuivel. Er worden dus zware verliezen geleden, omdat de wereldmarkt overvoerd is en de prijzen slecht. Alternatief is inleveren voor interventie, maar ook dat kost geld.

Boeren en bedrijven in de problemen

De verwachting is dat als gevolg van deze situatie diverse Duitse zuivelbedrijven in de problemen komen, en met hen ook melkveehouders. Discussie hierover is er nog nauwelijks in de Duitse media, maar dat lijkt een kwestie van tijd, zo menen marktkenners. De sterkere en grotere zuivelbedrijven proberen langzaam het roer om te gooien en meer producten met toegevoegde waarde te maken - voor zover ze daarvoor geld hebben. Zo investeert DMK zo'n €80 miljoen in babyvoeding. Andere bedrijven proberen het uit te zingen, tot de markt weer aantrekt.

Eén reactie

  • koestal

    Drama,s bij de Duitse boeren met de melkprijs,ook in Nederland is het niet veel beter,die Hogan van de EU meent dat het wel meevalt. Hij kan beter opstappen als hij dit niet snapt.

Of registreer je om te kunnen reageren.