Rundveehouderij

Achtergrond 6012 x bekeken 6 reacties

'Koe bij kalf kan boer veel opleveren'

Dan Weary, professor aan de universiteit van British Columbia (Can.), experimenteert met het langer houden van de kalf bij de koe. Hij spreekt tijdens de workshop ´Van goed naar beter' van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals op 1 april in Riel (N.-Br.).

Veehouders kunnen nog veel van elkaar leren als het aankomt op de opfok van kalveren. Dat stelt professor Dan Weary verbonden aan de universiteit van British Columbia in Canada. Weary houdt zich al 20 jaar bezig met onderzoek naar koeien en kalveren.

Wat vindt u van de manier waarop kalveren op Westerse melkveebedrijven worden opgefokt?

"Het kan beter. Te veel kalveren sterven of worden ziek. Ook op ons eigen onderzoeksbedrijf van de universiteit. Kalveren krijgen vaak te weinig melk en ruwvoer binnen en daarbij ontbreekt het ze aan de mogelijkheid belangrijk sociaal gedrag te laten zien."

Wat moet beter?

"We kunnen beginnen met het uitwisselen van ervaringen. Sommige veehouders realiseren zeer lage ziekte en sterftecijfers. Of het lukt ze heel goed om voldoende biest in het kalf te krijgen. Andere bedrijven realiseren, zowel voor als na het spenen, weer hele goede groeicijfers. Een aantal van deze bedrijven lukt dit allemaal, terwijl ze de kalveren ook nog de mogelijkheid bieden voor sociale interactie door bijvoorbeeld de kalveren in kleine groepen te houden. Mijn belangrijkste boodschap is het belang van constant meten en vergelijken van je resultaten. Alleen op deze manier kun je zien of je je doelstellingen haalt."

Dan Weary: "Een betere manager kan flinke voordelen realiseren als hij kalf en koe langer met elkaar contact laat houden."</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Dan Weary: "Een betere manager kan flinke voordelen realiseren als hij kalf en koe langer met elkaar contact laat houden."

Foto: Henk Riswick

In Nederland is een publieke discussie losgebarsten over het feit dat kalveren snel na geboorte bij de koe worden weggehaald. Hoe staat u hier in?

"Dit is geen onderwerp voor een zwart-wit discussie. Niemand wil zieke kalveren. En niemand wil de stress verhogen die het scheiden van kalf en koe oplevert. Veel hangt af van de kwaliteit van het management. Slecht management kan het welzijn van een kalf in een familiekudde verslechteren. Maar ook het vroeg scheiden van koe en kalf kan bij slecht management stressverhogend werken. Misschien is het voor de mindere manager het beste koe en kalf vroeg te scheiden, maar een betere manager kan aanzienlijke voordelen realiseren als hij kalf en koe langer met elkaar contact laat houden. Sinds 2000 houden en hanteren we de kalveren op ons melkveebedrijf groepsgewijs in groepjes van 6. Recent zijn we begonnen met het houden van kalveren bij de koe. Dit is nog niet de standaard, maar de eerste experimenten zijn goed verlopen."

Melkveehouders geven aan dat kalveren te veel verwilderen als ze te lang bij de koe blijven.

"Dat is niet mijn ervaring. Vroege sociale ervaring lijkt belangrijk voor de ontwikkeling van normaal sociaal gedrag bij runderen. Het klopt dat individueel opgefokte kalveren bijzonder geïnteresseerd zijn in mensen. Die zijn dan ook hun enige sociale metgezel. Maar eigenlijk hebben deze kalveren juist de neiging banger te zijn voor nieuwigheden. Daardoor zijn ze moeilijker te sturen en naar mijn mening gevaarlijker te hanteren."

Laatste reacties

 • josengertie

  wat een onzin verhaal
  ze zijn recent begonnen met het bij de koe laten van de kalveren , en nu al durven zeggen dat het veel op kan leveren !
  16000 melkvee houders - 40 volgens Dion Gaus in Nederland doen niet anders als wat ze daar op de universiteit doen 1 a 2 weken in eenling hok ,daarna in groeps hok . Zijn wij op die 40 hobby boeren na dan allemaal gek ?
  Ik ben melkvee houder en verdien mijn boterham met het melken van koeien , ik ben GEEN Zoogkoeien houder .

 • Frederiqe

  JA TRAMMELANT

 • boerke brabant

  slechte 1 april grap..

 • alco1

  Zelfs één van die 40 boeren in Nederland was boerin Agnes die in Den Haag het voortouw nam in de tegen demonstratie.
  Zij had er genoeg slechte ervaring mee.
  Enne. Waarom kon er geen vraag niet gesteld worden naar de kentallen van dat universiteits bedrijf.

 • farmerbn

  Wat je voor een gratis vliegticket en een week hotel allemaal wilt doen en voor wie !
  Nog even en hij stelt voor dat iedere melkveehouder verplicht op cursus moet voor kalveropfok. Hij zal die cursus wel geven en de kassa laten rinkelen.
  We gaan hetzelfde krijgen met de kalveren als met de biologische biggen: erg veel uitval. Antwoord van onze tegenstanders zal zijn dat we slechte managers zijn. Boerderij zal als eerste dat bericht de media inslingeren.

 • Peltjes

  Uiniversiteits bedrijf? Dus genoeg mensen met tijd zat die kalfjes over de bol aaien en ondertussen uitroepen dat ze zo schattig zijn. Is toch niet te vergelijken met een normaal bedrijf!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.