Rundveehouderij

Achtergrond 4556 x bekeken 7 reacties

Hoe beperken zuivelbedrijven hun aanvoer?

Met de daling van de melkprijs neemt de roep om beperking van de aanvoer toe. Toch willen de meeste zuivelcoöperaties en hun leden er niet aan. In de Alpen zijn er enkele bedrijven die het anders doen.

Beperking van de melkaanvoer is de laatste maanden een regelmatig terugkerend thema in discussies tussen melkveehouders en zuivelindustrie. Er zijn de vaste voorstanders: organisaties als de European Milk Board en haar nationale ledenorganisaties, maar ook bestuurders van minder geprofileerde organisaties en handelaren voelen er wel voor.

A- en B-systeem CZ Rouveen

In de zuivelindustrie zelf is en blijft het een lastig thema. De relatief kleine kaasmaker CZ Rouveen werkt sinds goed een jaar met een A- en B-systeem voor ledenmelk. Voor het A-quotum ontvangen leden de gewone melkprijs, voor de extra geproduceerde B-melk ontvangen ze een prijs die lager kan uitpakken, maar gerelateerd blijft aan de garantieprijs van FrieslandCampina. Ook in Frankrijk wordt ermee gewerkt.

FrieslandCampina accepteert alle ledenmelk

Bij grotere zuivelbedrijven ligt aanvoerbeperking lastiger. FrieslandCampina blijft alle ledenmelk gewoon accepteren, maar heeft in de eerste 6 weken van het nieuwe jaar gepoogd om de productie tijdelijk stabiel te houden. Verder dan zoiets lijkt FrieslandCampina niet te willen gaan. Het ligt te gevoelig bij de leden. En niet alleen daar.

DMK-leden willen geen beperking aanvoer

Op de buitengewone ledenvergadering van het Duitse DMK is vorige week ook gesproken over een (tijdelijke) aanvoerbeperking – op voorstel van een deel van de leden – maar het plan kwam er niet door. De meeste leden willen gewoon door blijven melken. De boeren gaan voor ‘cash’ nu en het management wil de melkplas niet verder laten dalen.

Emmi-boer krijgt hoogste meerprijs voor minder melk

Toch zijn er ook zuivelbedrijven die wel echt werken aan aanvoerbeperking. De Zwitserse kaasreus Emmi bijvoorbeeld. Daar ontvangt de melkveehouder die de aanvoer het meeste beperkt zelfs de hoogste meerprijs; tot 9 à 10 cent per kilo extra. Toch gaat het ook bij Emmi nog altijd om een tijdelijke maatregel, enkel geldend in de maanden maart en april 2016. Daarna verdwijnt de bonusregeling.

Een werknemer van Emmi verplaatst kaas in het magazijn in Kaltenbach. <br /><em>Foto: ANP </em>
Een werknemer van Emmi verplaatst kaas in het magazijn in Kaltenbach. 
Foto: ANP
Foto: ANP

 

Gmundner Milch werkt met basishoeveelheid

Dan pakt de Oostenrijkse zuivelcoöperatie Gmundner Milch het grondiger aan. Deze voert met ingang van 1 maart een stabiliseringsmodel in, dat geldt voor onbepaalde tijd. Het plan is uitvoerig met de ongeveer 
2.300 leden besproken en gaat deze week in.

Als basis geldt de in 2015 geleverde hoeveelheid melk, of het vroegere melkquotum. Melkveehouders kunnen kiezen welke basishoeveelheid voor hen het gunstigst uitpakt. Voor deze basishoeveelheid geldt vanaf maart een basisprijs van 27 cent per kilomelk. Deze basisprijs wordt maandelijks vastgesteld aan de hand van de zuivelmarkt. Deze voorbeelden blijven echter uitzonderingen.

Laatste reacties

 • alco1

  A en B prijs kan toch helemaal niet!
  Bij Rouveen en Gmundner misschien omdat daar een bepaalde hoeveelheid in hun eigen product past en het overige afgezet moet worden naar elders. Nu dus de spotmarkt.
  De FC kent geen eigen beperkt product. Een betere A prijs moet dus komen uit een mindere B prijs. Het gevolg kan wel een mindere aanvoer zijn, maar daardoor een minder effectieve kostprijs voor A prijs.
  M.a.w. Men snijdt zich daarmee in eigen vinger

 • Schraar

  Onzin Alco, een A/B prijs kan prima en de grootste zuivelverwerkers, dus FC en Arla moeten het voortouw nemen, dan volgen de andere fabrieken vanzelf. Een betere A prijs moet komen uit een betere balans op de markt en afscheid van de laatste liters die niets opbrengen en het rendement alleen maar naar beneden helpen.
  De melkproductie moet omlaag en degenen die het hardste gepleid hebben voor afschaffing van de quotering moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen. Zij hebben de melkveehouders op het verkeerde been gezet met onzin verhalen over oneindige vraag en kansen op de wereldmarkt.
  Als niemand ingrijpt voorspel ik dat de melkprijs nog verder gaat zakken en er het eerste 1,5 jaar zeker geen verbetering in komt.

 • alco1

  Schaar. Tjonge jonge. De FC en Arla samen hebben nog bij lange na niet het volume van eertijds de quotering van de EU. En dat werkte al niet meer.
  Keep on dreaming.

 • WGeverink

  Klopt alco en daarom moeten de zuivelbedrijven gewoon doorgaan met alle melk te accepteren en gewoon maar zien waar het schip strandt? De boeren dragen behalve zo veel mogelijk melken ook geen oplossing aan. En het is ook nog eens zo dat hoe meer liters je melkt hoe meer liters je het verlies over uit kan strijken!..

 • Foxxy

  Een geliberaliseerde wereldmarkt is wat Brussel wil!

  Daar moeten ze in Den Haag nog even aan wennen, want dat beleid geeft ons een sterk nadelige positie t.o.v. Onze buitenlandse collega's!

 • alco1

  Het realisme zegt dat er geen oplossing is en elke maatregel die er verzonnen wordt juist nadelig kan uitpakken.

 • Koen Franken

  Markt komt altijd op enig moment weer in evenwicht , is in de andere sectoren niet anders .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.