Rundveehouderij

Achtergrond 974 x bekeken laatste update:24 mrt 2016

'Grote uitdaging voor stamboeken om samen in promotie op te trekken'

Jos Bolk is tijdens de algemene ledenvergadering van 11 maart benoemd tot voorzitter van de Federatie van Vleesveestamboeken.

Bolk is vleesveehouder met een veestapel van zo'n 350 dieren waarmee aan natuurbeheer wordt gedaan. Bolk is in de vleesveehouderij geen onbekende op bestuursgebied. Hij is plaatsvervangend voorzitter van de LTO-vakgroep vleesveehouderij.

Van de LTO-vakgroep naar de Federatie lijkt een opmerkelijke stap. Waarom die stap?

"Ik heb me de afgelopen jaren binnen LTO hard gemaakt voor een nieuwe structuur van de vakgroep. Daarbij ben ik van mening dat bestuurders niet te lang op hun plek moeten blijven zitten, dus wilde bij de nieuwe vakgroepinvulling plaats maken voor nieuwe mensen. Plus dat ik me meer wil concentreren op ons eigen bedrijf. Toen werd ik gevraagd om Guus Laeven op te volgen, deze functie is goed te combineren met het boer zijn. En als de stamboeken vertrouwen in me hebben, dan durf ik het aan."

De Federatie is natuurlijk vooral bekend van de Nationale Vleesveemanifestatie (NVM). Jij staat niet echt bekend als keuringsganger.

"Ik heb in het verleden wel mee gedaan. Alleen ben ik in de loop der jaren van ras veranderd, maar ik werk met bloedlijnen en laat de dieren bij het stamboek registreren én koop vrijwel jaarlijks een stier bij de centrale opfok. De bedrijfsomvang en onze insteek als vleesproducent en natuurbeheerder met als doel minstens 300 dagen te beweiden maakt het lastig om naar keuringen te gaan. Maar als toeschouwer ben ik trouw aanwezig."

Welke uitdagingen zie je binnen de Federatie?

"Eigenlijk dezelfde als binnen LTO, meer eenheid in de sector te krijgen. De vleesveesector kenmerkt zich als allemaal individualisten die hun eigen ding doen. Ik zie het als uitdaging om binnen de Federatie alle neuzen dezelfde kant op te krijgen naar het grote geheel: Nederlands rundvlees met de eigen identiteit van de verschillende rassen. Daarnaast is er nog een bijzondere uitdaging in het project Natuurlijk Luxe. Dat wordt door de twee stamboeken en LTO gedragen, maar ook de andere stamboeken moeten hier hun ogen niet voor sluiten."

Hoe wil je je functie invullen?

"Door mijn voorganger is er eigenlijk al een voorzet gegeven, zijn lijn wil ik voort zetten. Daarnaast wil ik samen met LTO gaan kijken om het Nederlandse vleesvee en rundvlees meer te promoten. Daar liggen al veel uitdagingen voor de stamboeken om meer gezamenlijk op te trekken."

Je voorgangers hebben de NVM opgezet en naar het huidige niveau getild. Gaan we onder jouw voorzitterschap naar een jaarlijkse versie?

"Daar is het nog veel te vroeg voor. Aan de ene kant is het niet verkeerd om ons jaarlijks te profileren, maar aan de andere kant is het huidige systeem van om het jaar ook perfect. Daarbij kunnen de stamboeken zich in hun eigen jaar hun geheel eigen keuringsfeest houden. Bij een jaarlijks gezamenlijke keuring is het voor de stamboeken veel lastiger om hun eigen identiteit te profileren. En jaarlijks gezamenlijk heeft als uitdaging dat we het publiek vast moeten houden, keuren in een lege hal is zeker niet wat we willen."

Of registreer je om te kunnen reageren.