Rundveehouderij

Achtergrond 1934 x bekeken 1 reactie

Europa blijft export van zuivel opvoeren

De opbrengstprijzen voor zuivelproducten zijn laag, maar de uitvoer van zuivelproducten vanuit Nederland en de EU zit nog steeds sterk in de lift, blijkt uit Europese cijfers. Het is ook nodig om de markt te ontlasten. De kaasexport liep wel iets terug.

De Nederlandse zuivelindustrie blijft de export naar landen buiten de EU opvoeren, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie over januari 2015. Met name de volumes gecondenseerde melk, melkpoeder en boterolie stegen sterk. De vorig jaar zeer succesvolle kaasexport noteerde in de eerste maand van het nieuwe jaar een lichte terugval, evenals de export van lactose en 'gewone' melk.

Exportcijfers

Qua hoeveelheid zette vooral de export van gecondenseerde melk flink zouden aan de dijk. De export hiervan steeg met bijna 6.000 ton van 14.700 naar 20.600 ton. Tweede belangrijkste product qua volume was vollemelkpoeder. Daarvan steeg de export met 3.100 ton naar 13.200 ton. Gerekend naar percentages deed vooral de export van boterolie het heel erg goed. De uitvoer van dit product naar landen buiten de vertienvoudigde in januari dit jaar vergeleken met jaar 2015.

Niet alleen 'grote' producten deden het goed, ook de categorie babyvoeding en ingrediënten daarvoor deed het prima. De globale uitvoer hiervan steeg met een kwart.

Kaasexport

De kaasuitvoer daalde met 1.100 ton naar 8.800 ton. Ook de Duitse kaasuitvoer daalde iets. De rest van Europa wist de kaasexport in januari van dit jaar overigens wel flink te verhogen. De totale kaasexport steeg met 4.600 ton, ofwel 9%, naar ruim 55.000 ton.

De belangrijkste exportbestemmingen voor Europese kaas zijn de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. Daar winst de EU nog steeds terrein op andere importeurs. Merkbaar is echter dat ook Nieuw-Zeeland sterker inzet op export van kaas. Dit land wist het uitvoervolume in januari 2016 met ruim 20%, ofwel 6.300 ton te verhogen ten opzichte van zelfde maand in 2015. De Amerikanen verloren 7% van hun kaasexport, ondanks nieuwe programma's van bijvoorbeeld Cooperatives Working Together.

Melkpoeders

Opvallend is dat Nieuw-Zeeland, ondanks berichten over een dalende productie, in januari ook flink meer melkpoeders exporteerde. De uitvoer van vollemelkpoeder steeg met 6% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en kwam uit op een volume van ruim 146.000 ton. Ter vergelijking: de EU exporteerde krap 33.400 ton. Ook wist Nieuw-Zeeland de uitvoer van mageremelkpoeder met 6.500 ton, ofwel 14% te verhogen naar 51.500 ton. Alleen bij de export van boterolie gaf het enig terrein prijs, terwijl Europa ruim de helft meer (7.000 ton) wist te exporteren.

Eén reactie

  • koestal

    tegen lage prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.