Rundveehouderij

Achtergrond 2480 x bekeken laatste update:17 mrt 2016

'Capaciteit gaf doorslag bij nieuw melkgebouw'

In het nieuwe melkgebouw van melkveehouder Cees Hilhorst in Hartwerd (Fr.) gaan de koeien via een grote wachtruimte naar een 40-stands buitenmelker. Hilhorst vertelt waarom hij hiervoor koos.

Begin februari namen Cees Hilhorst en zijn zoon Herman een nieuw melkgebouw in gebruik. Het gebouw bestaat uit twee delen: een wachtruimte en een 40-stands buitenmelker van DeLaval.

Waarom is gekozen voor een 40-stands buitenmelker?

"We hebben veel tijd gestoken in de voorbereidingen op de nieuwbouw. We hebben diverse melkstallen gezien en zijn onder meer in Oost-Duitsland geweest. De keuze voor een carrousel was ook niet direct gemaakt. We hebben allerlei typen melkstallen langs de meetlat gelegd en ook serieus gedacht aan een 2x16 rapid exit-melkstal. Maar de capaciteit van de 40-stands buitenmelker gaf de doorslag. Het prijsverschil tussen beide melkstallen vonden we te overzien."

Een nieuwe melkstal was noodzakelijk?

"Ja. Ik heb 36 jaar lang gemolken in een 2x8 visgraat. Na verloop van tijd hebben we die melkstal nog een keer uitgebreid tot 2x9. Maar vooral de laatste jaren begon het melken daarin me steeds meer tegen te staan. De melkstal was gewoon op. Het bedrijf groeide intussen door, de dieren werden alsmaar groter en de melktijd steeg. Mijn zoon Herman en ik waren samen ruim 12 uur per dag aan het melken. We hadden geen wachtruimte. De dieren stonden te wachten tussen de boxen. Dat zorgde voor onrust in het koppel."

Het nieuwe melkgebouw, met daarin een 40-stands buitenmelker. In 1 uur tijd draait de carrousel 4 keer rond. Het is mogelijk om in die tijd 160 koeien te melken.</p>
<p><em>Foto: Mark Pasveer</em>
Het nieuwe melkgebouw, met daarin een 40-stands buitenmelker. In 1 uur tijd draait de carrousel 4 keer rond. Het is mogelijk om in die tijd 160 koeien te melken.

Foto: Mark Pasveer

U heeft geen heimwee naar de oude melkstal dus?

"Nee, absoluut niet. Wat mij betreft hadden we de nieuwe melkstal vorig jaar al in gebruik genomen. Helaas nam de realisatie van de nieuwbouw veel tijd in beslag. Het bouwblok was te klein. Aanpassing van het bestemmingsplan was noodzakelijk. We zijn 2 jaar en 10 maanden bezig geweest. Ook al was de gemeente welwillend; ik heb me gestoord aan de trage bureaucratie."

U melkt nu een paar weken in de carrousel. Hoe bevalt dat?

"Het bevalt goed, al is het wel wennen. Jarenlang ben je een bepaald werkritme gewend. Dat is flink veranderd. De carrousel draait in 1 uur tijd 4 keer rond. In die tijd kunnen we 160 koeien melken. Met deze melkstal besparen we veel arbeidstijd. Dat maakt ons een stuk flexibeler. De carrousel is zo ingericht dat één iemand kan melken. Het opdrijfhek is gekoppeld aan de melkstal. Tijdens het melken kunnen we het melkproces volgen op een touchscreen. Attenties en bijzonderheden verschijnen automatisch op het scherm. We kunnen snel en eenvoudig dieren separeren. Dankzij het Delpro-managementprogramma ontgaat ons nog maar weinig. Ik vind het geweldig dat we kunnen profiteren van al die moderne computertechnieken."

In de put is het schoon en droog. De werkhoogte voor de monsternemer is ideaal, zo laat Herman Hilhorst zien.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>
In de put is het schoon en droog. De werkhoogte voor de monsternemer is ideaal, zo laat Herman Hilhorst zien.
Foto: Mark Pasveer

Wat is het doel? Willen jullie groeien?

"Wij zijn niet in de race om 400 koeien te melken. Onze ligboxenstal biedt plaats aan 300 stuks grootvee. Op termijn willen we naar 250 melkgevende dieren. Het is wachten op de precieze uitwerking van een systeem met fosfaatrechten. Daar is nog niet alles over bekend. We hebben in ieder ge0val ruwvoer zat. Dat is een veilige wetenschap."

Of registreer je om te kunnen reageren.