Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Blauwe vaarskalveren moeizaam te plaatsen

De handel in nuchtere kalveren is dinsdagochtend op de veemarkt in Purmerend rustig verlopen. Het aanbod lag met 500 kalveren 30 stuks lager dan een week geleden. De prijs noteerde over de gehele linie stabiel.

Oorzaak van het kleinere aanbod is de vraag van de grootste inkoper op de markt om geen vaarskalveren met 50 procent Belgisch Blauw aan te leveren. De plaatsingsruimte voor deze kalveren is klein, waardoor de afzet zeer moeizaam verloopt en de inkoper de kalveren niet wil hebben. Normaal gesproken ligt het aanbod van dergelijke dieren op zo'n 30 tot 40 stuks.

Lichte kalveren nog steeds moeizaam te verkopen

Voor de overige kalveren geldt nog steeds dat de zware vitale kalveren het makkelijkst verkocht worden. De lichtere kalveren zijn nog steeds moeizaam te verkopen ook tegen de lage prijzen.

Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit brengt maximaal €75 per stuk op, €30 minder dan een jaar geleden. Voor de komende weken wordt weinig verandering verwacht in de handel.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Laatste reacties

 • kschouten

  T is voorjaar dus die paar vaarskalveren raak je zo kwijt aan de hobbie vleesveehouders

 • ........

  Beste Marjan,wie is die grote inkoper ?

 • alco1

  Over een jaar zijn het allemaal BB kalveren.
  Wie gaat nog opfokken?
  Er fosfaatrechten voor kopen?
  Je kunt die rechten beter invullen met melkvee en vaarzen kopen uit het buitenland.
  Och. Daar had men helemaal niet aan gedacht!!!

 • geen boer

  @alco, precies dat is de toekomst. Op deze manier hebben in andere EU landen zoals Engeland efficiënte 'flying herds' lange prijsdalen overleefd. Maximale productie, iets langere tussenkalftijd, alles BB, max 4 lactaties en dan naar de slager als goede dikke koe. Een hele simpele en duidelijke bedrijfsvoering, vaste dagen voor vaste werkzaamheden. Alleen de schaalgrootte zal hier in NL niet zo snel bereikt worden, daartegenover staat minder betaald personeel.
  Niet sympathiek, wel efficiënt. De lage melkprijs zal er een heleboel toe dwingen om op deze wijze hun fosfaatquotum maximaal te benutten. In landen om ons heen met meer ruimte en minder drang om te melken (zoals Frankrijk) kan goedkoper opgefokt worden.

 • kschouten

  Als jongveeopfokker ben ik op dit moment erg terughoudend met de aankoop van kalveren want deze vaarsen zijn begin 2018 als melkvaars op een ongunstig moment te verkopen. Als ik het bovenstaande stuk lees kan het ook nog anders worden in de vaarsen handel??

 • geen boer

  dergelijke bedrijven gaan afgekalfd vragen, geen drachtige. Direct melk en direct in het systeem, geen onzekerheid en onregelmatigheid die nu eenmaal rondom het afkalven hoort.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.