Rundveehouderij

Achtergrond

Bijproducten verdringen vraag naar mais

De handel in veevoeders zit in rustig vaarwater.

De fosfaatkogel is door de kerk en melkveehouders hebben nog even de tijd om hun veestapel aan te passen naar het aantal rechten dat zij gaan krijgen. Hierdoor is de verwachting dat de huidige veestapel nog wel even in de stallen zal blijven staan en er op korte termijn weinig invloed heeft op de markt. De veestapel is in 2015 echter wel flink gegroeid. 120.000 stuks vrouwelijk rundvee in de leeftijd boven de 1 jaar oud kwamen erbij in de periode 1 januari 2015 en 1 januari 2016. Deze dieren moeten ook allemaal gevoerd worden.

Verkoop snijmais

De verkoop van snijmais, in de oogstperiode vorig jaar, viel tegen. Melkveehouders hadden te weinig financiële middelen om mais aan te kopen en wilden eerst afwachten hoe ver ze komen met het eigen voer. Verwacht werd dat de vraag naar de mais dit voorjaar flink op zou lopen. Tot op heden is er nog geen grote vraag en is het rustiger dan vorig jaar in deze periode.

Er is in veel gevallen voldoende gras de kuil in gegaan en melkveehouders willen deze optimaal benutten nu de melkprijs op een laag niveau ligt. Veel melkveehouders hebben hun rantsoen dan ook aangepast en voeren nu meer bijproducten en droge grondstoffen om een deel van de mais te vervangen. Door de lage grondstofprijzen is dit in veel gevallen goedkoper dan de aankoop van mais. Producten als bierbostel, erwtenvezels en droge producten als sodagrain kunnen hiervan profiteren.

Zomervoorraad

Verwacht wordt dat de vraag naar mais wel wat op zal lopen, mede door het aanleggen van voorraden voor de zomer. Toch wachten veel melkveehouders ook nu af door een moeizame financiële positie en bestellen pas op het laatste moment mais.

De prijs van snijmais ligt tussen €51 en €60 per ton. Dit grote prijsverschil wordt veroorzaakt door het kwaliteitsverschil. In het Noorden van het land heeft de mais te weinig tijd gehad om goed af te rijpen en valt de kwaliteit tegen. In het Zuiden is de kwaliteit goed en ligt de prijs en de vraag naar de mais hoger. In het midden van het land is het beeld wisselend, qua kwaliteit en qua prijs.

Prognose: op korte termijn stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.