Rundveehouderij

Achtergrond 3748 x bekeken

Benut gras beter met grashoogtemetingen

Een grashoogtemeter is een prima tool om grasland beter te benutten. Wat is er te koop en waarin verschillen de grashoogtemetingen? Een overzicht.

Melkveehouders kunnen hun graslandmanagement verbeteren door grashoogtemetingen. Daarmee kunnen ze beter inschatten hoeveel droge stof per hectare aan gras aanwezig is op het meetmoment en het grasaanbod voor de komende dagen voorspellen. Dat helpt de veehouder om op het juiste tijdstip te maaien en te beweiden en dat verbetert de benutting van vers gras en graskuil. Want als er te veel gras staat op een perceel, kunnen bij beweiden onnodig grote verliezen optreden. Bij maaien van te zware sneden kan de graskwaliteit te wensen overlaten en is de hergroei vaak slecht.

Meest gebruikte grashoogtemeters

De meest gebruikte grashoogtemeters zijn de piepschuimschijf van Eijkelkamp, de Tes-grashoogtemeter van Piet van der Wal, de mechanische en elektronische meters van JenQuip en de elektronische meters (F-300 en F-400) van Farmworks. Het zijn allemaal plaatgrashoogtemeters, die de grashoogte meten door middel van een plaat die is bevestigd aan een stok.
De veehouder zet het uiteinde van de stok op de grond. Vervolgens blijft de plaat, door het dragend vermogen van het grasland, op het gras staan en is de grashoogte te bepalen. De grashoogte is in centimeters of halve centimeters vanaf de grond tot de bovenkant van het gras af te lezen. Elke grashoogtemeter rekent met een eigen formule de grashoogte om naar kilo’s droge stof per hectare.

Melkveehouders gebruiken meestal de Eijkelkamp-, de Tes-grashoogtemeters of JenQuip-grashoogtemeters. De meters van Farmworks, C-Dax en Grassmaster Pro worden tot dusver minder vaak gebruikt. Wat werking betreft zijn de Farmworks-meters vergelijkbaar met de JenQuip-grashoogtemeters.

Goedkoop en simpel: piepschuimplaat met pvc-stok

De goedkoopste en eenvoudigste optie is de grashoogtemeter van Eijkelkamp: een piepschuimplaat met een pvc-stok erdoorheen. De veehouder zet de stok op de grond waarna de piepschuimplaat op het gras valt. Op ooghoogte is de grashoogte in centimeters af te lezen op een meetlat op de stok. De prijs en eenvoud zijn voordelen van de Eijkelkamp-meter, nadelen zijn dat het piepschuim kan beschadigen en dat je de meetgegevens apart moet opschrijven.
Dat laatste geldt ook voor de Tes-grashoogtemeter van Piet van de Wal in Jubbega (Gr.). De stok en plaat zijn wel robuuster. De plaat is van polycarbonaat met een pvc-rand eromheen, de steel is van geanodiseerd aluminium.

De eenvoudige, goedkope piepschuimen grashoogtemeter van Eijkelkamp wordt veel gebruikt. <br /><em>Foto: Bart Nijs</em>
De eenvoudige, goedkope piepschuimen grashoogtemeter van Eijkelkamp wordt veel gebruikt. 
Foto: Bart Nijs

Eenvoudige grashoogtemeter

De handmatige meter EC01 is de eenvoudigste grashoogtemeter van de Nieuw-Zeelandse fabrikant JenQuip. Hiermee hoeft de veehouder niet alle gegevens apart op te schrijven. De meter telt alle grashoogten automatisch bij elkaar op en met een handteller op de meter houdt de veehouder het aantal metingen bij. Door de totale grashoogte te delen door het aantal metingen is de gemiddelde grashoogte bekend.

Meters met automatische dataopslag

De JenQuip EC09 en EC10 zijn het meest geavanceerd. Ze zijn uitgerust met een computer die van maximaal 99 percelen de metingen kan onthouden en bewaren. De EC09 berekent automatisch de kilo’s droge stof per hectare. De gegevens kunnen handmatig in een bijgeleverd softwareprogramma worden ingevoerd. De EC10 heeft een usb-poort, zodat via een kabel aan de computer de gegevens automatisch in de bijgeleverde software worden ingelezen. De EC10 is opklapbaar en de plaat kan losgeschroefd worden, zodat het apparaat makkelijk te vervoeren en op te bergen is.

De Farmworks F300 rekent grashoogtemetingen automatisch om naar droge­stofopbrengsten en is vergelijkbaar met de JenQuip EC09. <br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>
De Farmworks F300 rekent grashoogtemetingen automatisch om naar droge­stofopbrengsten en is vergelijkbaar met de JenQuip EC09. 
Foto: Mark Pasveer

De grashoogtemeters F-300 en F-400 van Farmworks zijn vergelijkbaar met de EC09 en EC10 van JenQuip, maar worden minder vaak gebruikt. Farmworks levert de meters niet meer, dat gaat via ­Aghub in Nieuw-Zeeland. Farmworks-meters zijn te koop bij Mijno van Dijk Mechanisatie in Sint Annaparochie (Fr.).

Pasture-meter op maaier of quad

Grasopbrengstmeters die in Nederland nog zelden worden gebruikt zijn de Pasture-meters, zoals de C-Dax Pasture Meter en de Ivor Awty Pasture Reader uit Australië. De C-Dax is al op proefbedrijf VIC Zegveld gebruikt achter een quad om voor en na het beweiden de grashoogte te meten.
Daarnaast is er nog de Grassmaster Pro uit Australië, een alternatief om de drogestofopbrengst van grasland te schatten met behulp van elektrische velden.

Meer weten? Lees ook het artikel in Boerderij-Rundveehouderij nr. 19 van 2 februari 2016

Foto

  • Melkveehouder Piet Jan Thi­bau­dier in Lemmer (Fr.) monteerde een Pasture Reader op zijn frontmaaier. Deze grasmeter registreert met geluidsgolven de grasopbrengst. <br /><em>Foto: Marten Sandburg</em>

    Melkveehouder Piet Jan Thi­bau­dier in Lemmer (Fr.) monteerde een Pasture Reader op zijn frontmaaier. Deze grasmeter registreert met geluidsgolven de grasopbrengst.
    Foto: Marten Sandburg

Of registreer je om te kunnen reageren.