Rundveehouderij

Achtergrond 3621 x bekeken 1 reactie

Kalverhouders maken keus in ruim aanbod

In korte tijd is er veel te doen rondom kalveren. Na de aangescherpte eisen rond het aanbrengen van oormerken gaat de grootste aandacht uit naar het verzamelen van nuchtere kalveren.

De kalverhouderij stelde het verzamelen van kalveren de afgelopen maandin verschillende provincies een week uit. Oorzaak hiervan is het ruimtegebrek bij de kalverhouders. Die hebben in november en december in verhouding veel kalveren geslacht en binnen een kleine twee weken daarna de stallen weer vol gezet.

Na de jaarwisseling worden altijd minder kalveren geslacht omdat de afzet van kalfsvlees wat terug loopt. In combinatie met veel geboortes kon het niet anders dan dat er kalveren op het melkveebedrijf bleven.

Bij ruim aanbod kiezen voor beste kalveren

Afgelopen jaar zijn er alleen al in Nederland 120.000 kalveren meer geboren dankzij de groei van de melkveehouderij. Dit gaf bij melkveehouders behoorlijk wat ergernis. De grootste ergernis is echter het niet afnemen van te lichte kalveren. Vanuit de kalverhouder gezien is dat een logische keus. Er is immers ruim voldoende aanbod van kalveren; dan is het logisch dat kalverhouders voor de betere kalveren kiezen.

Daarnaast zijn veel van die lichte kalveren wel goed levensvatbaar en gezond; met een beetje extra zorg in de eerste 14 dagen zijn deze kalveren boven de gewichtsgrens van 42 kilo af te leveren.

Ook ergernissen over import kalveren

Dat de kalverhouderij kalveren niet afneemt, ligt volgens de melkveehouderij ook bij de import van kalveren. De import is tussen 2013 en 2015 met krap 34.000 kalveren teruggelopen. De kalveren die geïmporteerd worden, zijn kwalitatief beter dan Nederlandse; ook in het buitenland blijven de mindere kalveren liggen.

De eerste maanden van het jaar zijn sowieso niet het moment waarop veel kalveren worden opgezet omdat die kalveren in de zomer slachtrijp zijn, een periode waarin traditioneel minder kalfsvlees wordt geconsumeerd en de prijzen onder druk staan. Daarop anticiperen de kalverhouders.

Kritische kijk op lichte kalveren blijft

Met een paar weken trekt de vraag naar nuchtere kalveren weer aan omdat die dieren in een gunstigere markt slachtrijp zijn. Maar de kritische kijk naar te smalle, lichte kalveren zal blijven, omdat deze kalveren meer aandacht vragen en het risico groot is dat deze kalveren vaker ziek worden dan hun zwaardere soortgenoten.

Eén reactie

  • HJ O R

    Natuurlijk wordt er keus gemaakt bij een ruim aanbod, daarom
    begint een goede kalveropfok al bij de stierkeuze.
    Een dubbeldoel kalf zal altijd meer opbrengen dan een extreme Holstein, bovendien is het opfokken van een dubbeldoel gemakkelijker omdat hij/zij meer weerstand heeft bij een eventuele tegenslag. Ook maatschappelijk gezien verdient een dubbeldoel de voorkeur. Voor mijn gevoel is de (extreme) Holstein fokkerij zo langzamerhand over haar hoogtepunt, in alles lopen ze achter, zowel bij de koeien als bij de kalveren. Feit blijft wel dat de kalverprijs op dit moment moeilijk is, en dat geldt ook voor een dubbeldoelkalf dat 2 x zoveel als bijna niets nog steeds niet veel is.

Of registreer je om te kunnen reageren.