Rundveehouderij

Achtergrond 985 x bekeken

Wisselende resultaten Arla

Net als andere zuivelondernemingen heeft ook Arla een pittig jaar achter de rug. Lage prijzen voor bulkzuivel op de wereldmarkt drukten zowel de omzet als de winst.

Toch ging het in de ene markt beduidend beter dan in de andere. Zo laat Arla in het Verenigd Koninkrijk (VK) betere cijfers zien, terwijl de onderneming in Duitsland juist klappen kreeg te verwerken.

Het VK is voor Arla wat betreft omzet de belangrijkste markt. Deze nam in 2015 ten opzichte van 2014 toe van €2,8 naar €2,9 miljard. Arla is als marktleider positief over de ontwikkelingen op de Britse markt. Zo nam het volume zuivel dat werd afgezet toe met meer dan 200 miljoen kilo. Ook werden de kosten teruggebracht en werd in meeste categorieën marktaandeel gewonnen. Arla spreekt van recordverkoopvolumes van boter en spreads.

Duitsland moeilijke markt

Duitsland bewijst opnieuw een erg moeilijke markt te zijn. De omzet daalde met 14% naar €1,17 miljard, vooral vanwege aanhoudende prijsdruk. Nieuwe productlanceringen en groei in het biologische segment kon de omzetdaling niet tegenhouden. Ook de succesvolle introductie van Skyr kon het tij niet keren.

Andere belangrijke markten qua omzet, zijn de thuismarkten Zweden en Denemarken. Ook daar ging het niet vanzelf. In beide landen liep de omzet met 4% terug naar respectievelijk €1,45 miljard en €917 miljoen. In Denemarken kiezen steeds meer consumenten en klanten voor discount en private label.

Opvallend bescheiden positie op Aziatische markt

Wat betreft omzet buiten de EU, moet Arla het vooral hebben van het Midden-Oosten en Noord Afrika. Daar nam de omzet van de verkoop van consumentenproducten toe met 19% naar €530 miljoen. Opvallend is de bescheiden positie die Arla heeft op de Aziatische markt, zeker in vergelijking met FrieslandCampina. De omzet in China en Zuid-Oost Azië kwam in 2015 uit op €300 miljoen, waarvan €144 miljoen in China. Wel verdubbelde de omzet van verkoop van consumentenproducten in China naar €52 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.