Rundveehouderij

Achtergrond 12839 x bekeken 33 reacties

Van Dam moet knoop doorhakken in fosfaatdiscussie

De druk om tot duidelijkheid te komen over de invoering van fosfaatrechten voor de melkveehouderij loopt op. Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, zal op korte termijn de knoop moeten doorhakken.

De discussie over de toekomst van de melkveehouderij lijkt op een hoogtepunt te komen. Donderdag 4 februari komen de vertegenwoordigers van de melkveehouderij, natuur- en milieuorganisaties en het ministerie van Economische Zaken opnieuw bijeen in de regiegroep die zich buigt over een oplossing voor het overschrijden van het fosfaatplafond voor de veehouderij.

Belangen zijn groot, standpunten staan te ver uiteen

Bij het overleg twee weken geleden kwamen de partijen er nog niet uit. De standpunten staan te ver uiteen. De deelnemers aan het overleg werden met huiswerk naar huis gestuurd, in de hoop dat partijen later wel dichter tot elkaar kunnen komen.
De kans dat dit is gelukt is niet zo groot. De belangen zijn groot en staan ver uit elkaar, waardoor partijen niet geneigd zijn om compromissen te sluiten. De melkveehouderij wil niet te ver bewegen naar de milieuorganisaties omdat het de boeren zijn die straks de gevolgen voelen op hun bedrijf en in hun portemonnee. Belangenbehartiger LTO moet rekening houden met zijn achterban van zowel intensieve als extensieve melkveehouders. Dat maakt de situatie lastig. Milieuorganisaties hebben niets te verliezen en kunnen hoog inzetten.

Beleid mag niet leiden tot hoge extra kosten voor sector

De staatssecretaris heeft al drie aandachtspunten genoemd die hij wil ondersteunen: grondgebondenheid, bedrijven van gemiddelde omvang en weidegang. Het valt niet mee om dit in een beleid van fosfaatrechten te vatten waarmee én de milieudoelen worden gehaald én dat praktisch uitvoerbaar is. Bovendien moet het niet tot hoge extra kosten voor de sector leiden.

Belangenorganisaties verkondigen opnieuw hun visie

Dat de druk wordt opgevoerd is duidelijk. Belangenorganisaties uiten deze week opnieuw hun standpunten. SNM vreest een verdere intensivering van de melkveehouderij als fosfaatrechten verhandelbaar worden. Netwerk Grondig vindt dat grondgebonden melkveehouders bevoordeeld moeten worden en dat de KringloopWijzer nog niet gebruiksklaar is.

Boeren zijn verdeeld

De verdeeldheid bij boeren zelf maakt de discussie niet eenvoudiger. Van Dam zal zijn rol als bestuurder moeten waarmaken. Hij zal de knoop moeten doorhakken en met een plan moeten komen, want tot een breed gedragen compromis tussen de belangenorganisaties zal het niet komen.

Laatste reacties

 • jhp

  Onderhandelaars die niets te verliezen hebben valt niet mee te onderhandelen, voor sector levensgevaarlijk.

 • boerrick

  Gewoon alle milieuorganistaties uit het overleg schoppen. Breng ze naar een bos, kunnen ze daar lekker bomen knuffelen ofzo

 • alco1

  Het is zo simpel.
  Normen naar evenwicht bemesting.
  En verruiming van het plafond. Er zijn nog gebieden zat die koeloos zijn en waar acceptatie totaal geen probleem is.

 • Weerkundige

  zal wel dubbele knoop zijn

 • Peltjes

  Ik heb grond gekocht in het verleden met de bedoeling om na het melkquotum meer koeien te gaan melken. Mogen jullie raden naar wie mijn voorkeur gaat: LTO of de millieuorganisaties. (Citaat Kees Romein: "grondgebonden is geen optie in de fosfaatrechten discussie")

 • Attie

  mee eens peltjes ook maar even donateur geworden (grondig)

 • oorspronkelijk

  effectief milieubeleid moet uit de sector komen dus niet nog een vorm van plafonds maar een sector die zich kan beheersen.Melkstroom niet beheersbaar dus lage prijzen
  fosfaatverspilling dus lagere normen.2/3 aarde water vooral de zee dreigend fosfaat tekort dus moet er minder in grond en grondwater vastgelegd worden Fosfaat is de basis voor al het leven een tekort in belangrijke biotopen is bedreigend

 • agratax(1)

  Den Haag moet het fosfaat probleem voor de boeren oplossen. Boeren die in principe eigen baas willen zijn en de pest hebben overheids invloeden op hun bedrijfsvoering. Helaas boeren zijn niet bij machte zelf dit probleem dat reeds jaren geleden te voorzien was, op te lossen. Zouden onze boeren dan beter gebaat zijn bij een Centraal geleide economie? Ik denk het niet, maar ze wachten allemaal af wat de regering hen opdraagt.

 • alco1

  Oorspronkelijk is ook zo iemand die maar wat ongefundeerd zout strooit.
  Doet net of wij hier door productie vermindering op onze postzegel de melkprijs kunnen beïnvloeden
  Ook begrijpt hij niet dat fosfaat en andere mineralen op maat juist het effectiefst is voor de productie van eten.
  Juist de mens is de grote verspiller door het vernietigen van zijn eigen faces.
  De dierlijke consumptie daarin is een sluitende kringloop.

 • oorspronkelijk

  onze kwalitatief hoge mekproducten genereren een meerwaarde dus een betere prijs vergeleken met b,v.Engeland Ierland, maar door de overvloed blijkt de mengprijs lager
  in de bemesting wordt al gerekend met fosfaat gehalte in differentiatie van 50/100 kilo.
  ik bedoel met beheersen de overtreders die voor eigen gewin creatief mineralenstromen fingeren.

 • de beul

  Gewoon 2,5 koeien de hectare. Moeilijker is het niet.

 • 344412

  Den Haag maakt daar dan wel 2,2 van. Volgend jaar 2,0 en zo verder. Kijken hoe dat bevalt in het Noorden.(heb zelf 1,8 en moet nog berg mest afzetten)

 • willy70

  Raar dan ! heb zelf 1.9 koe per ha en kan mest aanvoeren!

 • kiepel

  Raar Willy.
  Hier1.3 koe en moeten mest afvoeren.

 • vries-douwe

  samar
  het zal pijn doen om iedereen nu tevreden te stellen.
  er is overproductie: veel afzetgebieden o.a. Rusland ,India, China worden zelfvoorzienend, dus alleen produceren voor eigen Ned. markt met kwaliteitsprodukten en voor een goede prijs ,lijkt me de enige oplossing. Ook voor de toekomst.

 • alco1

  vries-douwe. Zeker geen econoom?
  Economie van een land is simpel gezegd de balans van geld instroom in vergelijking met de uitstroom.
  Wij Nederlanders kopen ontzettend veel in het buitenland.
  Auto's, elektronica, brandstof enz.
  Hier moet wat tegenover staan anders is het snel nog erger met Nederland gesteld als met Griekenland.
  De landbouw met zijn grote betalingsoverschot moet gekoesterd worden, maar dat begrijpen er wel meer niet.

 • jaap69

  kiepel, niet zo moeilijk hoor 1,9 koe per ha.
  weinig melk onder je koeien dus lage excretie, alleen maar gras en belabberde grond met een lage pal waarde. dan mag je tot 100 kg fosfaat / ha gaan

 • van der berg

  als de staat nu de natuur die ze bij de boeren hebben weggetrokken weer aan de boeren teruggeven is er waarschijnlijk niet een fosfaatoverschot maar een fosfaattekort!!! de staat heeft het probleem gecreeerd en laat de boeren er voor opdraaien

 • Gerard Stam

  Er zijn slechts 2 opties de slechtste en de minst slechtste. De laatste is invoering fosfaatrechten. De eerste is gewoon je kop in het zand steken en al die nieuwe stallen vol douwen net buitenlands vee en vrolijk door melken voor een kwartje en over 2 jaar de derogatie kwijt raken en dan alsnog gedwongen worden om meer dan 30% te krimpen om aan de norm van 170 kg nitraat te komen. Kies ik toch liever voor de eerste!

 • alco1

  Gerard. Je hebt een koe die duizend euro waard is.
  Een koopman komt bij je en biedt negen honderd en verteld erbij dat hij morgen maar acht honderd zal bieden.
  Jij gaat dus voor het minst slechtste.
  Ik noem dat erin trappen.

 • Gerard Stam

  Ja Alco mijn melk is ook 50 cent waard maar ik krijg ook maar 30 uit betaald.Dan zal ik er ook wel intrappen.😁

 • PIETER123

  Als er wordt afgeroomd en dat is de adder onder het gras bij Fosfaatrechten dan moet een Grondig ook dadelijk uit tet overleg stappen.

 • veldzicht

  Dat is nu precies wat er gebeurd in een verzadigde markt van zuivel en andere producten @alco1,de kopers gaan onderuit zitten en komen later met een lager (lees rot bod)
  in de wetenschap dat die boeren toch geen kant op kunnen
  daar ze nergens meer kunnen krijgen.

 • veldzicht

  Andere producten dus ook mest.

 • alco1

  Gerard. De koe kan gewoon 1000 euro opbrengen.
  Als jouw melk 50 cent waard is moet je dat er ook ergens voor kunnen krijgen.

 • Gerard Stam

  Nou Alco als die koe dat gewoon op kan brengen wat is dan het probleem?

 • Foxxy

  2/3 van 18000 melkveehouders is 55 jaar of ouder (12000 dus)

  Daarvan heeft 2/3 geen opvolger

  Dus feitelijk moeten we met minder dan 10.000 melkveehouders (er vallen nog meer af!) gewoon 1,7 miljoen koeien melken!

  Hele fosfaat toestand is daarbij vergeleken een klein probleem!

  Wie gaat de grond kopen van de stoppers?

 • Foxxy

  Mij is zo helder als daglicht, dat er een enorm tekort ontstaat aan melkveehouders!

  Fosfaatrechten versnellen de keiharde koude sanering, en trekken vreselijk veel kapitaal uit de sector, naar de stoppers!

 • Gerard Stam

  Nou als dat het toekomst scenario is wat is dan nog het probleem Foxxy? Dan is er straks dus een overschot aan grond wat je dus voor een prikkie kan kopen en die fosfaatrechten krijg je er dan waarschijnlijk gratis bij want want dat zijn er zoveel van al die stoppende boeren dat je daar ook mee wordt doodgegooid.

 • alco1

  Geard. Ik wil gewoon aangeven dat als jij voor het minst slechtste gaat, je trapt in de "handelsgeest" van de overheid.

 • Gerard Stam

  Ja Alco maar als je geen keus hebt kan je wel blijven ontkennen en aan een dood paard blijven trekken maar dat gaat je ook niet redden.

 • Foxxy

  @ Gerard ; het vergunning traject, en de gedachte gang van de overheid! Daarnaast natuurlijk het aantrekken van meer vreemd vermogen om stoppers uit te kopen!

  Banken zullen voorzichtiger worden

 • Farmer4life2

  Het is inderdaad een 10 jaren visie die de boventoon moet voeren.

  Bij 40 cent wil en kan iedereen boer wezen. Daarom zijn er nu zoveel stallen, koeien en jongvee. Bij 25-30 cent krimpt het hard in. Binnen nu en 10 jaar is het fosfaatplafond niet meer overschreden. Of de varkens of de melkveehouderij zorgt daar voor.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.