Foto: Ronald Hissink RundveeAchtergrond

Van Dam moet knoop doorhakken in fosfaatdiscussie

De druk om tot duidelijkheid te komen over de invoering van fosfaatrechten voor de melkveehouderij loopt op. Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, zal op korte termijn de knoop moeten doorhakken.

De discussie over de toekomst van de melkveehouderij lijkt op een hoogtepunt te komen. Donderdag 4 februari komen de vertegenwoordigers van de melkveehouderij, natuur- en milieuorganisaties en het ministerie van Economische Zaken opnieuw bijeen in de regiegroep die zich buigt over een oplossing voor het overschrijden van het fosfaatplafond voor de veehouderij.

Belangen zijn groot, standpunten staan te ver uiteen

Bij het overleg twee weken geleden kwamen de partijen er nog niet uit. De standpunten staan te ver uiteen. De deelnemers aan het overleg werden met huiswerk naar huis gestuurd, in de hoop dat partijen later wel dichter tot elkaar kunnen komen.

De kans dat dit is gelukt is niet zo groot. De belangen zijn groot en staan ver uit elkaar, waardoor partijen niet geneigd zijn om compromissen te sluiten. De melkveehouderij wil niet te ver bewegen naar de milieuorganisaties omdat het de boeren zijn die straks de gevolgen voelen op hun bedrijf en in hun portemonnee. Belangenbehartiger LTO moet rekening houden met zijn achterban van zowel intensieve als extensieve melkveehouders. Dat maakt de situatie lastig. Milieuorganisaties hebben niets te verliezen en kunnen hoog inzetten.

Beleid mag niet leiden tot hoge extra kosten voor sector

De staatssecretaris heeft al drie aandachtspunten genoemd die hij wil ondersteunen: grondgebondenheid, bedrijven van gemiddelde omvang en weidegang. Het valt niet mee om dit in een beleid van fosfaatrechten te vatten waarmee én de milieudoelen worden gehaald én dat praktisch uitvoerbaar is. Bovendien moet het niet tot hoge extra kosten voor de sector leiden.

Belangenorganisaties verkondigen opnieuw hun visie

Dat de druk wordt opgevoerd is duidelijk. Belangenorganisaties uiten deze week opnieuw hun standpunten. SNM vreest een verdere intensivering van de melkveehouderij als fosfaatrechten verhandelbaar worden. Netwerk Grondig vindt dat grondgebonden melkveehouders bevoordeeld moeten worden en dat de KringloopWijzer nog niet gebruiksklaar is.

Boeren zijn verdeeld

De verdeeldheid bij boeren zelf maakt de discussie niet eenvoudiger. Van Dam zal zijn rol als bestuurder moeten waarmaken. Hij zal de knoop moeten doorhakken en met een plan moeten komen, want tot een breed gedragen compromis tussen de belangenorganisaties zal het niet komen.

Beheer
WP Admin