Rundveehouderij

Achtergrond 28 reacties

Steun: geen geld op rekening, maar korting op factuur

De €10 miljoen uit het totale steunpakket van €30 miljoen die de Nederlandse melkveehouder in het vooruitzicht is gesteld, komt grotendeels via korting op facturen bij de boer terecht. Dat zegt Kees Romijn van LTO melkveehouderij. Een deel van de gecommuniceerde bedragen wordt niet rechtstreeks uitbetaald.

Het beschikbare geld voor de Nederlandse melkveehouderij is verdeeld over drie doelen: mineralenmanagement, weidegang/weidevogels en diergezondheid. Omgerekend zou het erop neerkomen dat boeren €750 voor weidegang ontvangen, €500 voor diergezondheid en €500 voor ruwvoer en grondonderzoek. Sommige veehouders rekenden zich al een extraatje van €1.750 toe.

Korting via factuur

De route van uitbetalen gaat echter anders, zo legt Romijn uit. In het mineralenmanagement is gekozen om €3 miljoen te besteden aan ruwvoer en grondmonsters. Ten eerste gaat €1 miljoen naar de verdere doorontwikkeling van de KringloopWijzer en €2 miljoen gaat naar de onderzoekslaboratoria die dit geld als een soort korting versleutelen naar de veehouder op de monsternames van voer en bodem. Geen geld ontvangen dus, maar iets minder uitgeven.

Datzelfde systeem wordt gevolgd bij diergezondheid. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de €3 miljoen die voor diergezondheid beschikbaar is naar de Gezondheidsdienst voor Dieren. Die gaat het geld gebruiken om kortingen te kunnen geven op monitoren of vrij worden van IBR/BVD en kortingen op uitvoeren van antibiogram op melkmonsters.

Bij diergezondheid en mineralenmanagement betekent veel monsters een lagere korting per monster. Grote bedrijven beuren ook meer korting, omdat zij in de regel meer onderzoeken (moeten) laten uitvoeren. Daar komt bij dat de bedragen van €500 voor diergezondheid en €500 voor mineralen maximumbedragen zijn. Het zou dus best eens kunnen dat de bedragen bijvoorbeeld halveren, afhankelijk van de deelname.

Weiden wel direct betaald

Alleen bij weidegang lijken de boeren wel €750 per bedrijf te ontvangen. Daar gaat de €4 miljoen naar de zuivelbedrijven die controle uitvoeren en uitbetalen bij voldoen aan de eisen. Er is becijferd dat €4 miljoen ruim voldoende is om de vroege beweiders uit te betalen. Volgens Romijn moeten er 'nog heel wat vroege weiders bijkomen' om het bedrag van €4 miljoen op te maken.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Nou moi verdelen dan die 4 milj onder de vroege weiders ....

 • kuiken007

  toe maar!!!
  subsidiëren die koeieboeren
  de kippenboeren moeten alles zonder subsidie uitvoeren

 • a van Gerwen

  Toch vraag ik me af hoeveel er uiteindelijk van de bovengenoemde kortingen bij de boer terecht komt. Ik ben bang dat zeker de helft aan de strijkstok blijft hangen zoals bijv. zogenaamde prijssijgingen die dan via de korting verrekend worden en extra overheadkosten die verrekend worden. Ik moet het nog zien dat we er als landbouwers wijzer van worden, maar misschien ben ik te negatief.

 • vandenbrandcv1

  Helaas zijn er steeds melkveebedrijven die niet mee kunnen doen met vroeg beweiden doordat dit door op basis van dierenwelzijn en gewijzigd peilbeheer onmogelijk wordt.

 • tonny60

  Het meeste blijft aan de Lto strijkstok hangen.

 • Peltjes

  Laten ze die korting dan duidelijk vermelden op de factuur.
  Zeer ondoorzichtig allemaal.

 • zon

  Iedereen weet dat deze zogenaamde kortingen voor een groot deel blijven hangen bij de betreffende instanties,
  Voor de instanties is dit zelfs een goed excuus om wanneer deze regeling stopt hun prijsniveau extra op te krikken.

 • farmerbn

  De LTO-contributie zou ook zo betaald dienen te worden. Dus niet cash overmaken maar via een omweg. Dit is van de zotte. Vroeger vrijde LTO met het CDA maar nu met de PvdA. Hoe kun je daar nou mee vrijen?
  In Frankrijk heeft de regering het geld al overgemaakt aan boeren die het hard nodig hebben (boeren met hoge bankkosten).

 • xw

  kuiken007, er zal binnen de EU toch wel ergens een subsidieregeling zijn, waarvan je gebruik kunt maken als je de kippen buiten laat lopen?! Effe uitzoeken joh, kun je zo je bankrekening vol laten lopen. Zo simpel man.

 • alco1

  Het orkest zal weer luid klinken als je kijkt wat er allemaal weer aan de strijkstok blijft hangen.

 • kuiken007

  @XW kun je lang zoeken

 • Marco22

  Dit is toch bizar en te gek voor woorden. Dus je moet eerst wat kopen om dat geld te krijgen virtueel dan.
  Kort gezegd is het een ondersteuning van de perifirie van de landbouw met de lto voorop. Niet de boeren zelf.

 • vink

  RONDUIT SCHANDALIG!

 • 344412

  Zijn er echt nog mensen verbaasd? Gaat altijd zo toch?

 • Broederijbrok

  Vroeg weiden? € 750,00
  1. Aanvraag indienen (kosten boer)
  2. Laten controleren / vaststellen (kosten door boer betaald)
  3. Slecht weidemanagement / vertrappen (kosten boer)
  Baten - 3 x Kosten = Rendement
  € 750,00 - ? = Bijna niets

 • vogel

  Als er dan toch weidepremie moet worden gegeven kan dat ook via de zuivelfabriek als extra.. Hoeft ook de VWA dit niet te controleren. Die hebben het toch al druk met allerlei onzin. Kunnen ze ons ook niet korten op de toeslag rechten als de koeien net binnen komen om water te drinken o.i.d. 15 april is toch al een rare datum als je bedenkt dat het noorden zeker 14 dagen achterop loopt met het zuiden met het klimaat.
  Mooie manier allemaal om extra werkgelegenheid te scheppen.
  Ze hebben alleen in Den Haag nog niet in de gaten dat je de natuur niet kunt dwingen.

 • Zuperboer

  Vandaar die naamsverandering in Agrofins, staat voor AGROFINANCIERING. t Is toch wel frappant, sinds Martijn van Dam aan de macht is de ene na de andere naieve move. Je kon van alles van Sharon Dijksma zeggen, maar tact had/heeft ze wel. Ik denk dat van Dam na het echec van de as verkiezingen voor de PvdA via de zijdeur het politieke toneel zal verlaten.

 • eg wel

  Complete waanzin, en erg boeronvriendelijk.
  Druk ik me nog netjes uit.
  Begin steeds meer aan lto te twijfelen als belangen-organisatie.

 • johan.vandegraaf

  FF positief doen, stel het is 5 april mooi weer en drogend dan kunnen ze er op 10 april uit dat is prachtig om te zien, de koeien buiten boer blij/koeien blij en ook nog 750 euro kan nie beter ,je kan natuurlijk ook altijd alles afzeiken !!

 • rub2

  En je dure 1e snede laten vertrappen met als gevolg slechtere benutting beste voer waar je eigenlijk het hele jaar profijt van wil hebben. Gelukkig heb je die 750 euro nog.....

 • rub2

  Oja....... en die 3 miljoen direct overdoen naar gdd. ......... hebben ze beter gelobyd dan LTO blijkbaar. Kan nu al voorspellen dat dit niet 1 op 1 naar de veehouder wordt verrekend.

 • breebaart

  En als je nu al een hoge gezondheidsstatus hebt, en weinig antibioticum gebruikt, en de grondmonsters vorig jaar net heb laten doen. Met andere woorden de kosten al gemaakt heb en het voor mekaar heb geen extraatje

 • alco1

  Het zoveelste bewijs dat ons lot in de handen ligt van ??????

 • diekmann

  Het is schandalig wat gd rekend voor de abonnementen voor ibr bvd en veterinaire eenheid.
  Hoog tijd dat hiernaar wordt gekeken.
  Daarom kun je beter geen abonnement hebben.

 • PIETER123

  Transparantie is dat zo moeilijk voor landbouw achterkamertjes gedoe. met de regering.EU wil wel inzage dus wij als boeren ook.

 • mtseshuis

  @kuiken, komt op niks neer hoor! Die 750 euro is een lachertje tov 1e snede die je mist en de rest van het geld gaat in 3 delige pakken zakken

 • ...............

  De kortingen zal wel net zo gaan als de MediaMarkt met de BTW korting. Eerst duurder maken en dan de korting eraf en netto duurder uit zijn.
  Maar ik zal wel weer te negatief zijn..

 • boerke brabant

  belachelijk dat alleen melkveehouders de premie kunnen krijgen. Dus vleeveehouders die hun vee (koeien met kalf erbij) buiten hebben lopen krijgen niets...?!

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.