Foto: ANP RundveeAchtergrond

Steun: geen geld op rekening, maar korting op factuur

De €10 miljoen uit het totale steunpakket van €30 miljoen die de Nederlandse melkveehouder in het vooruitzicht is gesteld, komt grotendeels via korting op facturen bij de boer terecht. Dat zegt Kees Romijn van LTO melkveehouderij. Een deel van de gecommuniceerde bedragen wordt niet rechtstreeks uitbetaald.

Het beschikbare geld voor de Nederlandse melkveehouderij is verdeeld over drie doelen: mineralenmanagement, weidegang/weidevogels en diergezondheid. Omgerekend zou het erop neerkomen dat boeren €750 voor weidegang ontvangen, €500 voor diergezondheid en €500 voor ruwvoer en grondonderzoek. Sommige veehouders rekenden zich al een extraatje van €1.750 toe.

Korting via factuur

De route van uitbetalen gaat echter anders, zo legt Romijn uit. In het mineralenmanagement is gekozen om €3 miljoen te besteden aan ruwvoer en grondmonsters. Ten eerste gaat €1 miljoen naar de verdere doorontwikkeling van de KringloopWijzer en €2 miljoen gaat naar de onderzoekslaboratoria die dit geld als een soort korting versleutelen naar de veehouder op de monsternames van voer en bodem. Geen geld ontvangen dus, maar iets minder uitgeven.

Datzelfde systeem wordt gevolgd bij diergezondheid. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de €3 miljoen die voor diergezondheid beschikbaar is naar de Gezondheidsdienst voor Dieren. Die gaat het geld gebruiken om kortingen te kunnen geven op monitoren of vrij worden van IBR/BVD en kortingen op uitvoeren van antibiogram op melkmonsters.

Bij diergezondheid en mineralenmanagement betekent veel monsters een lagere korting per monster. Grote bedrijven beuren ook meer korting, omdat zij in de regel meer onderzoeken (moeten) laten uitvoeren. Daar komt bij dat de bedragen van €500 voor diergezondheid en €500 voor mineralen maximumbedragen zijn. Het zou dus best eens kunnen dat de bedragen bijvoorbeeld halveren, afhankelijk van de deelname.

Weiden wel direct betaald

Alleen bij weidegang lijken de boeren wel €750 per bedrijf te ontvangen. Daar gaat de €4 miljoen naar de zuivelbedrijven die controle uitvoeren en uitbetalen bij voldoen aan de eisen. Er is becijferd dat €4 miljoen ruim voldoende is om de vroege beweiders uit te betalen. Volgens Romijn moeten er ‘nog heel wat vroege weiders bijkomen’ om het bedrag van €4 miljoen op te maken.

Beheer
WP Admin